破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請問破產後,戶口問題!幫幫忙!thx

我快會破產,
我現欠(恆x)7m貸款,卡數2m,一直都用(恆x)出糧,

請問破產後,我可以用返(恆x)出糧嗎,
甘張eps,係咪可以照用到,
網上理才又可以嗎??
係咪全都可以用返呢?

甘欠佢d$$,又會點攪呢?會扣我行我$$嗎?
原帖由 sailojai 於 2009-3-27 00:33 發表
根據律師的解釋, 你入紙破產後, 有呈書號碼銀戶口便會凍結, 可入數但不能提取款項, 如你有欠某銀行錢而又在此出糧, 在未頒令前, 銀行有權扣押戶口款項, 正式頒領後,就不能扣你錢啦 ...

扣押份糧,咁出令后咁係唔係份糧成份比返我地呢?

回復 #5 wing907a 的帖子

根據律師的解釋, 你入紙破產後, 有呈書號碼銀戶口便會凍結, 可入數但不能提取款項, 如你有欠某銀行錢而又在此出糧, 在未頒令前, 銀行有權扣押戶口款項, 正式頒領後,就不能扣你錢啦

回復 #4 roy 的帖子

多謝roy回答,
但有無人可以知道(網上理才)可以用嗎?
請大家給多d破產知識thx

回復 #3 wing907a 的帖子

網上理財我真係吾知,至於戶口方面,如果你保留舊戶口,eps當然用得la.

回復 #2 roy 的帖子

睇哂,都係唔明,
我本身已有eps,
網上理才,
係咪全都可以用返呢?

回復 #1 wing907a 的帖子

戶口問題,自己睇下.
破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口 http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1

另外你正式頒領後,當然吾會扣你錢啦.