破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

開戶

大家好! 最近幫家姐手冇時間上黎*-*

頒令&交問卷之後收到破署主任既信話收齊所有文件了.  之後我打比主任了解吓往後既情況, 佢話我冇野做所以唔會有傾生活費既安排, 如果一直失業就只要每年交年表就可以了. 佢仲批左開戶信比我添 :)

我有破署主任既信, 但之前有欠HSBC錢, 請問佢地會唔會唔開戶比我呢?

回復 #9 ely07 的帖子

報讀課程,  攞綜緩等
要俾証明
原帖由 delay-nomore 於 2009-3-26 10:51 發表
請問係用乜原因喺失業下都批開户? 報讀課程?

我都好想知..
請問係用乜原因喺失業下都批開户? 報讀課程?

回復 #2 zbridgehead 的帖子

我就係在HSBC開左個無存摺 只有提款卡的月結單的戶口,但佢無講我也無問佢有無最低存款的收費50元,我都想知唔知有無豁免?
補充^^
約兩個禮拜前問過HSBX, 佢哋話有另一隻戶口係可以唔收服務費/min  charge.
不過要你有幫襯佢哋嘅另外 一啲服務 (例如: mpf....etc.)  先可以開嗰隻戶口.
但我唔肯定我哋破咗產可唔可以開呢隻, 所以如果有其它朋友知道或開咗, 不妨分享.  謝謝!

--------
因為我會用恆x   

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
roy + 10 有用資料

查看全部評分

原帖由 reborn 於 2009-3-24 19:47 發表
另外 你要留意就係如果你開hsbx 嘅一般儲蓄戶口, 而家係要平均有5000元喺個戶口度, 如果唔係就要每月俾50元服務費!
不過都有另一隻戶口唔駛, 你自己同佢哋問清楚啦! ...

我年頭問完HSBC已經冇左存款易個種不設最低存款服務,而家全部儲蓄戶口,平均每月冇5000元係個戶口度,就扣$50.
綜援人士及有傷殘,老人津貼豁免

回復 #1 mudshui 的帖子

另外 你要留意就係如果你開hsbx 嘅一般儲蓄戶口, 而家係要平均有5000元喺個戶口度, 如果唔係就要每月俾50元服務費!
不過都有另一隻戶口唔駛, 你自己同佢哋問清楚啦!
HSBC一定開俾你,唔駛驚,記得問可不可以開個有存摺 及提款卡的戶口,或者可能只係開個收statement的戶口俾你。,開完返來報告下,唔該。