破產聯盟

查看: 4814|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

小林林請大家幫幫手

#
小林林己經夠4年了,現有幾個問題...............
1:係咪夠4年就自動解除破產?(破產主任到期都沒有找我,係咪即係唔反對)
2:申請不反對解破通知書大約要幾耐先到手?(我己前睇過好似話要幾個月><我有無睇錯...)
3:封信上去取定收掛號?
多謝大家,呢4年真係唔2捱><
温sir 发表于 2-7-2012 14:04
"解除破產令"係唔一定要攞嘅,憲報亦唔一定要刊登。
呢啲嘢作用係証明你已經完成破產啫,即係話你有須要 ...

溫sir我唔係好明,即係申請解除破產令要登憲報?要收錢?
但我申請解除破產令佢無收我錢,只叫我三星期可取..............
newborn 发表于 2-7-2012 13:42
如果09年8月8日頒令,是否4年後同日(13年8月8日便自動解除破產 (交埋最後一份文件比外判主任)?
1. 係吾係可 ...

係!若有問題,破署會提早大約半年通知你的。無通知的話,到期就係自動解除破產。
1. 可以!
2. 呢啲間間銀行做法唔同,要問銀行至知。
小林林 发表于 2-7-2012 09:34
但我唔明以下........
破產主任會在憲報及/或報紙刋登通告, 話比全世界知你即將破產到期完結, 睇下有無人 ...

"解除破產令"係唔一定要攞嘅,憲報亦唔一定要刊登。
呢啲嘢作用係証明你已經完成破產啫,即係話你有須要証明時才用到,例如日後買樓按揭、申請貸款等等,銀行可能要你出示証明,但亦唔係必須。
申唔申請解除破產令隨你,幾時都可以攞,但只發一次。
而我經驗,破署並唔會主動發出解除破產證明書的,要攞就要向破署攞"解除破產證明書"再向法庭申請"解除破產令"。
要注意係 :"解除破產證明書"及"解除破產令"只會發一次,不會補發,攞咗後要好好保管。
如果09年8月8日頒令,是否4年後同日(13年8月8日便自動解除破產 (交埋最後一份文件比外判主任)?
1. 係吾係可以繼續用一直用來出糧的戶口 (吾想比公司知)
2. 如果欠中銀錢, 佢會吾會比我open new account
攞與唔攞你都係正式解除破產但因攞證明書要錢?
咁唔攞就要刋登本地報章或憲報$355?
清風 发表于 27-6-2012 18:27
攞左就完成哂所有程序........

要做嘅就係離開高院嘅時候,唔好望返轉頭,唔老黎架........ ...

但我唔明以下........
破產主任會在憲報及/或報紙刋登通告, 話比全世界知你即將破產到期完結, 睇下有無人反對你解除破產. 如果係限定時間內無人反對, 而你在破產期間無違反任何破產規例, 咁個破產主任會寫report向法庭申請解除破產令. 你會收到破產管理處的信, 告訴你你在某年某月某日解除破產, 並會附上一封信, 俾你憑信向法庭申請正式的解除破產證明書(你唔一定要攞呢封證明書, 攞與唔攞你都係正式解除破產. 但因攞證明書要錢, 所以有人攞有人唔攞). 你唔攞呢封證明書的話, 亦可選擇將解除破產令刊登在一份本地報章及/或憲報上,其實際作用是公告天下, 你已經解除破產, 回復自由身啦.刊登在憲報上費用是HK$355.刊登的做法實際上並非法律所規定的必須措施. 但我會建議你刊登. 理由如下:

小林林 发表于 26-6-2012 20:36
真係唔易捱,一頭一尾最辛苦.......

唔捱都捱過了,恭喜小林林重見光明
小林林 发表于 26-6-2012 19:36
終於係殺手手上取得不反對申請書了,過程如下(分享)
約左殺手上到佢中環總部取封不反對申請書,過程不用簽 ...

恭喜你! 我希望一年後我都冇問題啦!!
小林林 发表于 26-6-2012 20:36
真係唔易捱,一頭一尾最辛苦.......

恭 喜 小 林 林
清風 发表于 27-6-2012 18:27

要做嘅就係離開高院嘅時候,唔好望返轉頭,唔老黎架........ ...

咁我掉哂所有月結單,收入証明,呢4年d文件總共有幾斤重
小林林 发表于 27-6-2012 18:12
多謝大家,咁我三星期後上去取解除破產証明書之後仲有無程序要做?

要做嘅就係離開高院嘅時候,唔好望返轉頭,唔老黎架........
多謝大家,咁我三星期後上去取解除破產証明書之後仲有無程序要做?
恭喜恭喜
恭喜小林林順利解破
恭喜.
恭喜哂... 期待一年半後我都可以響呢度同大家報喜...
恭喜晒小林林順利解破,重獲新生
小林林 发表于 26-6-2012 20:48
多謝

恭喜哂...一切重新開始..祝你事事順利呀
恭喜 !恭喜 !你4 年過去.我剛剛開始第1個月還有 3年零11個月 倒數
roy 发表于 26-6-2012 20:46
恭喜~

多謝