破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大件事! 破署既信喇..... ...

本署得悉你已向香港高等法院提交了申請你本人破產的呈請書,並定於2012年2月xx日進行聆訊.
如果法院在聆訊當日頒布破產令,你必須立即致電本署委任的行號預約會晤時間填交本署要求的資料及文件.該行號的名稱,地址和電話臚列如下....

跟住係一間會計師樓既資料....

信寫5天内, 係唔係頒令後5天内上去會計師樓交文件?

catherine0410 发表于 29-1-2012 19:54
各位,

上去會計師樓交文件o個日, 佢地會問咩問題? 需唔需要解釋之前啲錢點用, 有什麼地方要注意?

文件最緊要update同整齊,我當時交文件什麼問題都沒問,不過個個都唔同,等其他師兄師姐再解說
各位,

上去會計師樓交文件o個日, 佢地會問咩問題? 需唔需要解釋之前啲錢點用, 有什麼地方要注意?

感謝幫忙囉~

當申破批後 你要联絡破署外判再次提交最updated 的收入支出欠債文件 (如當日申破時遞交的一樣) 待破署評估 若三個月(或会耐D)冇債權人提出開会 咁好大可能由破署做 (破署都可能判出去比人) 另佢未必会找你傾生活費 這就默認接受你所報的生活費 咁你就每年準時遞交年報 好快就過這4年囉 但如果債權人call會 咁你參閱之前 D post啦

評分

參與人數 1城市人氣 +1 城市魁力 +1 收起 理由
bb_q_888 + 1 + 1 說得對!updated 的收入支出欠債文件.

查看全部評分

大件事我以為U比人告添~

5天内, 係唔係頒令後5天内上去會計師樓交文件?
你都係打去約期,而定好快就交文件,你早D準備欠單,糧單,乜單都要,用黎計生活費用.

我仲已為破處反對你申請破產
樓主唔使咁驚,唔係大件事,只係你如頒令後你要致電指定的委任的會計師行約時間日期交文件的