破產聯盟

查看: 3068|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

彩雀鬥魚

相信好多朋友在童年(已五十及六十後)時都有養呢種彩雀鬥魚(是打鬥魚嚟)呢類魚如有兩隻大家在玻璃瓶鬥望就立即起火(真係火都嚟埋)但佢哋一扯火啲魚旗好鮮艷(一般大多數都是紅色及藍色的,魚頭部份呈現黑色,魚鰓張大,好趣怪的,小弟童年時養咗隻粉彩(魚身是粉紅色,所以叫我叫佢粉彩,唔好誤會叫咗粉腸),當時粉彩都打出名堂,在黃大仙上邨個朶頗有名氣架,所謂人怕出名,豬怕肥,魚怕火都嚟,當時好多彩雀鬥魚都挑戰呢隻粉彩架
+ I" {, ~9 j$ E# ], m% K
6 f2 |8 P) q- f/ W2 l8 L8 s' b6 x$ \
# U& x& d6 T% m& p4 O$ [

6 L3 G/ e* Q, ]1 t" G2 U3 f  y4 b  P  L3 q! Q/ S
- Z/ ]" a1 y$ z7 R&hl=zh_TW&fs=1">5 I# d1 u0 }" s! n. {5 u0 X7 h6 E4 ^

8 D7 D9 }! }8 m6 ^* `&hl=zh_TW&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505">

2 j. |) U/ ?7 f* K& }

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
嘩~好靚呀
dopod123 发表于 27-2-2012 22:43 ( j  V" G5 L2 m( u/ E! n! G2 U
係咪真相來?尾好靚

8 L# D: @, ?1 |/ s$ E5 R係真相嚟
係咪真相來?尾好靚
dopod123 发表于 3-2-2012 16:17
! l5 |. i. V$ O+ L- N有冇睇歲月神偷?
) b" h& t1 `' H0 j2 l# e5 s3 q0 a- l7 o
睇到彩雀都有想起呢套戲

% h% R# G/ Q2 @: a) `# M呢條彩雀一定好揪得,外形夠煞食+ G/ D+ {; p  |4 {
6 x0 P! _) q* ^5 w7 N& j5 p
4 @2 d& h4 B& e2 m; T( d( T

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
2011年10月 发表于 3-2-2012 16:38
/ {; m5 `' Q: M9 ]' l$ |" A% ~一定"慳渠"啦
8 ]! u! {% F- v
嘩,咁汚糟捉完有無洗手架
wahtung 发表于 3-2-2012 16:20
- @5 S0 Y! _8 {6 r/ b4 ]啲蝌蚪係邊度捉
- T; V1 d$ R! d9 r- v  c
一定"慳渠"啦
2011年10月 发表于 3-2-2012 16:05
$ Y; R- Z" Q9 w+ m$ n- _我細個都係去捉four斗養青蛙咋
. W- S. T" i; Q5 Y* p$ I  k4 \0 M$ M  K
啲蝌蚪係邊度捉
dopod123 发表于 3-2-2012 16:17
. R  l: B7 u) H7 F# D有冇睇歲月神偷?
( w. S5 e, t1 }0 `7 F' V/ \* T& q
" x+ t* g9 v4 _) {9 T+ u睇到彩雀都有想起呢套戲

9 P5 g4 U: ~- }有睇過
wahtung 发表于 3-2-2012 10:35 ) Y! \4 a' c4 h4 c
係呀,真係見到就回憶童年的事
; _# s, h9 r2 w, S7 X7 B+ b7 L) j
有冇睇歲月神偷?
& ^" B& v! W9 o& S+ Q$ Z7 o+ J! R
+ q2 f, V+ x; O( |6 h睇到彩雀都有想起呢套戲
wahtung 发表于 3-2-2012 10:35 ( x* V8 K4 g! ]5 ?0 G
係呀,真係見到就回憶童年的事
. i) @. z! h# F6 I; \2 U) O
我細個都係去捉four斗養青蛙咋
dopod123 发表于 2-2-2012 23:16
8 P" S& Q) F+ H' E3 @* w! E/ @) |彩雀,細個都玩過

; T2 K# d3 w. d) q係呀,真係見到就回憶童年的事
彩雀,細個都玩過
華兄 , 我次次買左都養唔長 , 好快仙遊左) F- |9 D4 r: b$ _1 W5 }( Z
關唔關太平呢 ? 一般 10 - 15元的品種都係 3-5個月命咋
: ?# v2 J6 A! }" L6 S如果係男魚仲比女魚早仙一步