破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

家貓的乾洗篇

+ w$ o6 H- U) B+ T  C; ]- C# b% i7 Z3 B/ K
有些貓兒,天性怕水,可能會長期抗拒濕洗(我家中兩隻貓就係咁例子),如果是長毛貓,貓主就更頭痛了。
) o) y: \4 e0 S2 m# a. I
* t4 |$ Z: B- L; G9 v所謂乾洗,即是灑上貓用的爽身粉,但灑時要用手掩蓋著牠的眼耳口鼻,以防爽身粉灑了進去。
3 E. o" v9 y3 G6 F2 A+ P% \
8 ^# g  ?# ?0 ?( n' l6 Y貓用爽身粉能夠吸收不潔的物體。我哋只要用刷子或梳子慢慢哋把爽身粉再擦出來的,便能夠一併擦除污垢。4 M( n4 w4 O7 m3 K
8 E; g5 J4 h' l2 s$ M* j2 g- b
但爽身粉不可過多,必須灑得均勻,否則會積成粉團,反而不美。1 e# E9 k- I$ }- b5 v
9 Y& b' C. Y5 c7 T
我哋替貓兒乾洗時,先噴稀釋了的護髮素溶液,要噴的均勻,並用手遮蓋牠的眼耳口鼻,然後用梳子擦毛,一層層依次咁擦,要有條理和系統。
# R. S, `# R) ~% c+ Y% {% Q! _/ E9 Z7 v$ D
第二個步驟,才灑爽身粉,要灑得均勻而稀薄,然後又再擦出粉末。/ I+ j- P0 T; y7 s8 m5 J

4 p. X) h" d# H' a護髮素和爽身粉的作用,都是除去長毛和皮膚上的汚垢的。  F( F' |9 o+ N: S+ Y8 Y; B
annie728 发表于 18-12-2011 22:20
7 z- Y7 J, v1 K! w! r宜家呢個天氣一定要用乾洗啦 如果唔係凍死i仔啦 得閒試下先
  H1 S+ P" S9 ^' [
咁凍天氣有乾洗好啲,試試啦
wahtung 发表于 18-12-2011 17:23 - X! R. O3 k6 Y; v- I
咁減一半用乾洗囉,真係無咁煩架,一樣去到汚垢,買啲貓用爽身粉試吓啦 ...

* r! ?; W. i- a/ r/ ], i宜家呢個天氣一定要用乾洗啦 如果唔係凍死i仔啦 得閒試下先
annie728 发表于 18-12-2011 17:16
; j3 t) L0 w; t7 E0 e# T! a, d1 I7 d9 Y梗係會啦 無嘜貓真係鐘意用水沖涼 亦都係因為我迫得佢多 宜家只要帶佢入洗手間 佢就會嗌!!~~~跟住攬緊我
3 L! H2 q* L  c  X2 i% f ...

9 n& z( j: E6 ?7 d咁減一半用乾洗囉,真係無咁煩架,一樣去到汚垢,買啲貓用爽身粉試吓啦
wahtung 发表于 18-12-2011 16:45 $ j6 F, e  D$ w. E
嘩,乜沖個涼咁大工程架仲要損手架,照計牠習慣咗仲會反抗咩
( B( D% K. l9 ^# W3 A: Q9 e' u: r( I
梗係會啦 無嘜貓真係鐘意用水沖涼 亦都係因為我迫得佢多 宜家只要帶佢入洗手間 佢就會嗌!!~~~跟住攬緊我$ X) z; Y2 |0 D7 q9 l6 h' ?6 d& W
annie728 发表于 18-12-2011 16:44
# C" d0 A0 Y: X* j0 N哈哈 係我夾硬黎咋 我要搵兩個人幫手先沖到涼 跟住大家都會傷痕雷雷!!~~ ...
0 q1 s; y( B* T- U, `' {; q8 g
嘩,乜沖個涼咁大工程架仲要損手架,照計牠習慣咗仲會反抗咩
wahtung 发表于 18-12-2011 16:33
3 c1 H. W/ i6 p2 I9 W8 g因你啲貓唔怕水嘛,我果兩隻貓天生怕水
* M9 d; a5 D) Y. f5 O
哈哈 係我夾硬黎咋 我要搵兩個人幫手先沖到涼 跟住大家都會傷痕雷雷!!~~
annie728 发表于 18-12-2011 02:21 * u$ K3 T7 x- S+ g
反而乾洗我又未試過WOO
3 l2 m  f" K. \0 L8 c
0 J4 V) Y* O# _# Q& |多謝分享
( G$ i4 M: b$ n! ^" x  _
因你啲貓唔怕水嘛,我果兩隻貓天生怕水
反而乾洗我又未試過WOO4 M9 D/ p3 m* x! z9 P/ p

- m3 ^3 `- @( w2 w* B多謝分享