破產聯盟

查看: 2907|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

贊唔贊成破產期四年改一年?

贊唔贊成破產期四年改一年?

等人快點振作, 東山再起.
單選投票, 共有 11 人參與投票
18.18% (2)
81.82% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
原帖由 chanchen 於 2009-2-3 10:38 發表
破產期改一年?? 唔好玩啦, 咁搞法, 銀行都唔惦呀!!    
而家經濟差, 申請破產個案已開始持續上升, 再減刑,
只會吸引更多人申請破產!!
其實破產並非一件光榮既事, 只係於法律上將個人債務一筆 out 消,
但實際上, ...

我都好同意你講法,不過就算破產後還哂d錢,甚至申請解除破產令後...

銀行都會歧視(公司政策)己破產人士.而且是不論你破產理由因何.

直到永遠....破產人士=黑名單!
回復

破產期改一年?? 唔好玩啦, 咁搞法, 銀行都唔惦呀!!    
而家經濟差, 申請破產個案已開始持續上升, 再減刑,
只會吸引更多人申請破產!!
其實破產並非一件光榮既事, 只係於法律上將個人債務一筆 out 消,
但實際上, 已破產人士仍是有欠債, 即使破產期結束後仍後患無窮!!
如果俾我可以再揀過, 我寧願辛苦 D , 努力還債, 盡個人責任清還所有債務。
回復

敢樣對社會的冤氣都少o的,否則第時通街都係破過產o的人。都幾好笑呀勇既社會。
回復

回復 #7 gpo4074 的帖子

有道理!搞破產最頭痛就係嗰等費用!
回復

現在係金融海嘯特殊情況,應改為兩年會合理o的。金融動蕩過去後回復四年。
回復

其實建議申請費用減一半仲好,起碼少左好多人去做傻事.
回復

絕對不贊成,到時大把人排隊破產都似,做成經濟混亂.
回復

無可能,亦都無意義,而家四年期我覺得好合理,係好適當嘅時間,比我哋回顧、調整及修正以前嘅生活態度。
回復

回復 #3 小林林 的帖子

如果我係債權人的話最好改永久...你要還哂先得,

你欠得多就一世同我打工.
回復

債權人話最好改八年
回復

回復 #1 hic2008 的帖子

你個提議根本無可能,一年政府肯銀行都唔肯;

而家上庭都排兩個月,再等批生活費又最少兩個月...等得黎分分鐘半年.

如果破產期四年改一年;咪變相鼓勵欠債人士破產.

要改...都改服務(跟快d),比人改下銀行出梁,快d拿解凍信咪重好.
回復