破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

舉手後戶口被凍結出糧拎唔拎到錢

啱啱搵律師宣左誓,佢話如果戶口被凍結後先出糧,就算解凍都拎唔返啲錢,當冇左
想請教咁多位師兄係唔係真嘅?有冇得到時頒令後解凍再拎返啲錢?
謝謝各位
欠一百萬 發表於 13-9-2024 23:25
一半一半, 的確有人係唔批, 戶口的錢全充公, 也有人係批一次性解凍提取部份錢作生活用. 外判或破署兩個做 ...

清楚明白,感激不盡!
mkc3 發表於 13-9-2024 23:04
謝謝百萬兄解答!
想請教多句以你經驗唔批既情況常唔常見?謝謝

一半一半, 的確有人係唔批, 戶口的錢全充公, 也有人係批一次性解凍提取部份錢作生活用. 外判或破署兩個做法都例子.
欠一百萬 發表於 13-9-2024 22:56
戶口呢段時間凍結左, 但又有糧入左去呢D戶口, 你可以頒令後問受託人申請一次解凍戶口提款作生活費, 但係 ...

謝謝百萬兄解答!
想請教多句以你經驗唔批既情況常唔常見?謝謝
mkc3 發表於 13-9-2024 18:25
想請教律師話正式頒令前出糧既人工會被充工唔會拎得返是否真的?最擔心呢樣野
感激不盡 ...

戶口呢段時間凍結左, 但又有糧入左去呢D戶口, 你可以頒令後問受託人申請一次解凍戶口提款作生活費, 但係批唔批由受託人話事.
欠一百萬 發表於 9-9-2024 20:16
佢地偷雞做法係遞左紙先去開戶口, 因為你遞紙前的戶口通通寫哂係呈請書內. ...

想請教律師話正式頒令前出糧既人工會被充工唔會拎得返是否真的?最擔心呢樣野
感激不盡
mkc3 發表於 9-9-2024 18:43
唔該百萬兄,想請教多小小

依家情況係啱啱宣左誓聽日入紙,9月1號出糧

佢地偷雞做法係遞左紙先去開戶口, 因為你遞紙前的戶口通通寫哂係呈請書內.
欠一百萬 發表於 9-9-2024 17:45
戶口被凍結, 資產歸受托人管理, 可以去申請, 話事權係受托人到.

唔該百萬兄,想請教多小小

依家情況係啱啱宣左誓聽日入紙,9月1號出糧
專登宣誓前開左恒新戶口for出糧(冇債)
但律師話大機會捱唔到出糧拎錢就會凍結,凍結後啲錢凍過水當冇左唔會拎得返
因為如果拎唔錢下個月糧生活會好大獲

我自己都爬過文,會唔會建議依家偷雞開個創與戶口備用for 9月1出糧用好?定還是咩都唔好搞?

麻煩百萬兄不吝賜教,比啲建議小弟 謝謝!
戶口被凍結, 資產歸受托人管理, 可以去申請, 話事權係受托人到.