破產聯盟

查看: 1376|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

生活費問題

本人會於8月20明見主任 (永聯會計師)
本人工資47000, 要照顧父親, 父親今年68, 長期病患, 本人工作時間很長, 每天也在街吃飯

食飯錢 - 5400 (午餐70, 晚餐70, 早餐40)
車錢 - $3000 (工作地點很遠, 石鼓洲, 要先乘小巴到地鐵, 再乘地鐵到中環, 再乘船到長洲)
電費 - $800 (如有家人同住就可能會要求你家人分擔)
水費 - $100 (如有家人同住就可能會要求你家人分擔)
煤氣費 - $800 (如有家人同住就可能會要求你家人分擔)
上網費 - $150(可告之是要來作找工作之用)
手機月費 - $130
補充品: 2500 (本人是安全與健康大學, 衛生學碩士畢業, 因父親身患長期病患, 要服補充品, 拖慢身體衰退, 而本人的血糖指數又標準上限, 除了飲倀注意, 一定要長期服營養品, 來拖住, 不引起糖尿病)
什項 - 700 (可以說是家庭的雜項開支)
屋租 - $11000, 因我見到九龍區, 有3XX呎, 有升降機, 可以入到輪椅, 要$11000租金,  父親身體很差, 一定要有升降機, 住不到唐樓, 而且第一次租要申請3.5個的錢
供養父母 $4000
預留交稅 - $4300 (也可要交稅前, 兩個月申請, 用兩個月的工資, 應該可以交到稅)
醫療費 $500 (因本人有氣管 / 鼻敏感, 要服抗敏感藥, 間中會比較嚴重, 要看醫生)
強積金供款 $1500
衣服 - $400 (工地環境很差. 常常弄爛工作服, 自己出錢買的)

請問可以用長期病患證明, 為父親申請買$2000補充品的費用嗎, 因我自己的身體情況, 每月$500買補充品?  我見主任時, 會帶畢業證書正本, 我是醫學有關課程的碩士畢業, 本人有足夠知識去選補充品, 本人是懂得看, 美國藥物圖書館, 那些補充品的研究報告, 亦請問可以申請$11000租金嗎?

我都係見永聯,想問樓主最後批咗幾多?
搵得多,上繳得多
mongchacha 發表於 4-9-2024 01:09
我都想知樓主最終批到幾多?

睇怕都唔多得去邊,外判咁奸詐食水深
我都想知樓主最終批到幾多?
樓主最後點?
joe0609 發表於 17-8-2024 01:53
車錢 - $3000 (工作地點很遠, 石鼓洲, 要先乘小巴$4.4到地鐵, 再 ...

其實唔洗計咁多。雖然你咁多負擔 最終都會係上繳你人工25%-30%。 租屋既費用 只會同你做分期上繳 唔會批你
你單身,咪搞咁多野,又租屋又公屋,最少上繳20-30%
車錢 - $3000 (工作地點很遠, 石鼓洲, 要先乘小巴$4.4到地鐵, 再乘地鐵到中環$15.2, 再乘船到長洲, 平常$29.2, 假日$42.3, 另外, 本人讀part time degree in english language, 旺角小巴到大學的$8.8, 大學回家$6.4, 學費是破產前付的, 之後, 會申請助學金讀下去, 若學校同意)
電費 - $800
水費 - $100
煤氣費 - $800
上網費 - $150
手機月費 - $130
什項 - 4000 (包括爸爸2000補充品, 自己 500)
屋租 - $11000
供養父親 $6000
預留交稅 $4300 (也可要交稅前, 兩個月申請, 用兩個月的工資, 應該可以交到稅)
日常個人開支 $2500 (因本人有氣管 / 鼻敏感, 要服抗敏感藥, 間中會比較嚴重, 要看醫生,  (包括日常衣服、工作服飾、剪頭髮、醫療費等)
強積金供款 $1500
持續進修費用 $400 (本人每4年要做120小時, 專業訓練, 還有3年半要交, 訓練證明, 每10小時訓練, 約$1300, 即每月差不多400)

合共: 40080

因第一次租屋, 要交3.5個月租金, 及12000搬遷費, 須要儲多個月, 所以要求, 儲夠錢才搬屋, 這樣可以嗎?
及中國銀行表示,自置公屋的借貸只是20多萬,現在仍欠中國銀行3.1萬,每月供款約1000,到2027年中,中國銀行表示可向破產署申請,繼續供款,而減低租屋支出,因樓宇按揭價值不高,繼續供款可以繼續住,是可以減低大量租屋的支出。我問了銀行和社工, 也表示破產主任有權容許我住下去, 至到供完樓才算, 不知道成功機會高嗎?
那我可以申請,三個月後才搬屋嗎,因要儲錢,第一次租屋要交3.5個月,又要12000元的搬遷費,要要求破產主任給我分期儲錢
joe0609 發表於 16-8-2024 16:56
另外請問可以申請一次性的搬遷費,因租樓,我會選沒有選器,沒有傢俬,在現時住,搬過去,又要拆又要搬,一 ...

無,計完你交唔多只會同你做分期。
另外請問可以申請一次性的搬遷費,因租樓,我會選沒有選器,沒有傢俬,在現時住,搬過去,又要拆又要搬,一定要找搬屋公司。
永聯會計師都有分係"收文件"或者係"受託人"身份,如果信內冇話佢係受託人, 咁就只係交文件,不用傾生活費,15分鐘走得人。
最後生還者 發表於 16-8-2024 14:15
點解master搞到要入學?

入學無分學歷
joe0609 發表於 16-8-2024 11:20
車錢 - $3000 (工作地點很遠, 石鼓洲, 要先乘小巴到地鐵, 再乘地 ...

有無家居電話費? 供養父母改到6000等主任批

最好計到入收同支出差不多就最好,不過你單身無小朋友比較難寫支出,唯有用父親同自己既病患同外判增取多d,記住無話一定話得定唔得
例如你搵10萬要求用1萬幾千供養父母,上繳半份糧的話應該會批
但如你搵1萬岩岩夠自己使,就很大機會唔批供養父母
重點係外判係計左個總數,細項係任意左撥右撥
你人工高,預最少上繳人工20%
點解master搞到要入學?
師兄做邊行揾$47000?
我都係外判比永聯主任,師兄到時講下批左幾多我9月頭傾
永聯係主任?
車錢 - $3000 (工作地點很遠, 石鼓洲, 要先乘小巴到地鐵, 再乘地鐵到中環, 再乘船到長洲)
電費 - $800
水費 - $100
煤氣費 - $800
上網費 - $150
手機月費 - $130
什項 - 4000 (包括爸爸2000補充品, 自己 500)
屋租 - $11000
供養父母 $4000
預留交稅 $4300 (也可要交稅前, 兩個月申請, 用兩個月的工資, 應該可以交到稅)
日常個人開支 $2500 (因本人有氣管 / 鼻敏感, 要服抗敏感藥, 間中會比較嚴重, 要看醫生,  (包括日常衣服、工作服飾、剪頭髮、醫療費等)  )
強積金供款 $1500
持續進修費用 $400 (本人每年要做120小時, 專業訓練, 還有3年半要交, 訓練證明, 每10小時訓練, 約$1300, 即每月差不多400)

這樣可以嗎?

這樣可以嗎?