破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產可以讀書嗎?

可以申請擴展的免入息審查貸款計劃嗎?
推薦
其實可以照申請,但會另外有封信俾彌償人簽,彌償人需要知悉申請人係破產人士並願意承擔一切責任。
回復 支持 1 反對 0

YeungSu1211 發表於 15-7-2024 16:32
我進修緊, 但我係破前2年已經開始讀緊, 而且我讀既野係同我份工有關
不過我冇申請擴展的免入息審查貸款計劃 ...

師兄,想問下咁你傾生活費有無批到錢係讀書嘅?
或者舉手對讀書/讀書對舉手有無影響?
因為我爭一年就畢業(part time 讀),可以攞到個專業資格。
而家仲有三期要交⋯但而家走投無路要舉手,好擔心。

我好需要你嘅資訊,謝謝謝謝。

我進修緊, 但我係破前2年已經開始讀緊, 而且我讀既野係同我份工有關
不過我冇申請擴展的免入息審查貸款計劃
樓主你個標題同內容其實係兩個問題

如果你認真,建議你以公眾人仕身份,先寫信問破署:
1)「破產期間讀書或進修是否必須申報,如沒有申報是否違反破產條例?」
2)「破產人是否可申請學資處的免入息審查貸款?」

其實第二條我估佢會答你「問返學資處」,但會提醒你破產者向人借錢應通知對方你已破產。

智者重新上路 發表於 14-7-2024 12:09
搭單問下,甘考車牌呢?想考完揾份高人工D既工

同生活費一樣原理,係咪屬於基本生活開支,無車牌係咪就無工作,除非係現任僱主要求你報讀,否則真係睇唔到個必要性係邊。
cftong 發表於 13-7-2024 22:48
讀書點解唔可以?破產冇讀書自由?
申請學費貸款點解唔可以?係睇學資處批唔批
讀書要問過主任?

讀書唔一定係自由架喎,除咗12年免費教育外,一向都要有錢先有書讀,唔理你有冇破產無錢都無得讀。同埋免入息審查既學貸好多時唔會存入申請人戶口,係直接俾間學院。
搭單問下,甘考車牌呢?想考完揾份高人工D既工
如果公司話你唔讀書會炒, 就有理由去讀.
讀書點解唔可以?破產冇讀書自由?
申請學費貸款點解唔可以?係睇學資處批唔批
讀書要問過主任?

我諗真正嘅問題係:「申請學費貸款,到放款的時候,錢入咗落戶口,點樣解釋,會否要嘔返出嚟。」

錯邏輯請指定
除非有人幫你比晒的學費,否則外判批比你機會好細
你係咪玩緊。破緊仲申請借貸?