破產聯盟

查看: 3409|回復: 47
打印 上一主題 下一主題

聽日頒令 好緊張

我就搵XX做嘅 想問問其實成個流程係點 我聽日仲要返工我係咪唔使出席 之後係咪即刻會有封信通知我係搵邊個外判或者破產官? 之前佢已經凍結咗我個出糧戶口 我要拿拿聲搞解凍戶口 11月嗰份差唔多出 想睇下要搞幾耐。
麻煩曬麻煩曬
dannylau 發表於 30-11-2022 19:06
我估係名義上破咗產你就唔準賭錢 但佢控制唔到你買手飛嘛 但係佢都要名義上做出嚟話俾人知已經盡力控制你 ...

之前方向日報多年前新聞曾經提及有位破產人士中左六合彩頭獎三千幾萬,即刻好提早解除破產,然後話破產條例並冇規定禁止賭博
請問3C 同6C點解?
魔人布歐 發表於 30-11-2022 14:43
唔明點解破左產冇規定你唔准賭博,但係就唔俾你持有狗會戶口咁得意既? ...

我估係名義上破咗產你就唔準賭錢 但佢控制唔到你買手飛嘛 但係佢都要名義上做出嚟話俾人知已經盡力控制你等你賭唔賭錢 咁唔畀你持有狗會戶口咁咪算做咗嘢囉 就算破咗產咁如果你買外圍佢都控制唔到㗎啦係咪先
mirror0822 發表於 30-11-2022 00:26
最好去睇貝貝交文件,古生好快手又幫你填埋漏左。走果時仲可以係對面馬會買張六合彩,中左頭獎就可以即刻去 ...

唔明點解破左產冇規定你唔准賭博,但係就唔俾你持有狗會戶口咁得意既?
dannylau 發表於 30-11-2022 02:09
師兄我想問問 有部分我真係唔識填如果我留空佢上去同佢傾點樣填其實可唔可行呢 問返呈清前三個月嘅借貸 ...

26頁我完全冇乜點經過手,係會計師幫我填,嗰時頒完令佢比左份野我叫我見外判時,比份野佢就得。
見外判前我有睇過下,發現馬會剩餘資金、保單價值比我填資產負債表時都有所變動,我就自己寫咗落去先。
26頁第九頁,12c(ii )
剩低嗰啲外判問我我答,答完佢填就完成了。
朝頭早一放工即刻衝去稅局攞返報稅單 果然非常快手 之後打去嗰間嘢完全冇人聽電話 留咗言留咗電話睇下佢覆唔覆 跟住而家就衝去銀行攞埋啲月結單
欠一百萬 發表於 30-11-2022 04:38
你並沒有通知佢停止償還債務.

排期呈請後, 律師樓只係通知債權人他的客戶已遞了破產呈請. 給債權人資訊 ...

又係喎, 不過當日受託人又無話寫錯, 都唔知佢有無細心睇過, 淨係關心因咩事去破同d錢用咗去邊
Anmi2019 發表於 30-11-2022 04:26
點解答No? 上1條問你於何時停止償還債務喎, 多數申破咗先敢停還, 拎到#no.仲唔即刻通知債主咩 ...

並沒有通知佢停止償還債務.

排期呈請後, 律師樓只係通知債權人他的客戶已遞了破產呈請. 給債權人資訊及留意. 這個步驟並唔係通知佢停止償還債務.

除非真係白紙黑字, 寫過去通知債權人停止償還債務.

點解答No? 上1條問你於何時停止償還債務喎, 多數申破咗先敢停還, 拎到#no.仲唔即刻通知債主咩

緊係答NO.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
dannylau 發表於 30-11-2022 01:14
師姐有關26頁有啲部分 唔係點識填想請教你
H關於無力償還債項的資料

什麼時候最先察覺...... ~ 我寫去律師樓前兩個星期, 啫係還埋果期D數之後幾日.

有冇繼續借貸? ~依條係因上面果條去問, 你申破果日先察覺無錢再去還, 關6個月前D借貸咩事呢? 你察覺到無錢再去還而無再借, 剔無就得.

有冇通知任何一位債權人...... ~ 係, 你搵律師做可以寫經XXXX律師樓於呈請後當日(你收到短訊幾時會上庭果日)通知全部債權人.
zxcvbnm199 發表於 30-11-2022 00:34
我跟佢呀,好易話為。都幾鬆手。人好好

師兄我想問問 有部分我真係唔識填如果我留空佢上去同佢傾點樣填其實可唔可行呢 問返呈清前三個月嘅借貸紀錄邊記得呀 好多都係現金 仲要有啲真係千零二千蚊都照攞 好似旺角今x財務嗰啲 真係唔識點填 完全喺銀行月結單睇唔到資料嘅多如銀河沙數
Anmi2019 發表於 28-11-2022 16:38
破產令呀,要等法庭出喎。
解凍銀行就梗係問噃破署/受託人啦,依家律師樓無權幫你去解㗎,你收到破署信未 ...

師姐有關26頁有啲部分 唔係點識填想請教你
H關於無力償還債項的資料

有一題係問什麼時候最先察覺沒有足夠資產償還所有債務及停止供款係咪會寫返申請破產嗰一日

跟住問我有冇繼續借貸 最理想應該係點樣答呢 坦白講我都唔係太記得 六個月之前我係借個邊間財務公司因為有好多都係直接畀現金 我淨係記得我借嚟做乜一定係為咗數冚數

跟住佢仲有一條問有冇通知任何一位債權人停止償還債務係咪即係話申請破產之後通知佢哋 我搵律師做 係咪就咁寫交託律師管理?

呢份嘢好似有啲深奧 麻煩師姐幫忙
dannylau 發表於 29-11-2022 09:30
已經收埋信 黄關 呢間好似係呢度冇見過 有冇師兄師姐有啲乜嘢評語對呢間? 試下約佢星期五睇下得唔得 ...

我跟佢呀,好易話為。都幾鬆手。人好好
最好去睇貝貝交文件,古生好快手又幫你填埋漏左。走果時仲可以係對面馬會買張六合彩,中左頭獎就可以即刻去解除廢止破產令。但紀錄留一世。
已經收埋信 黄關 呢間好似係呢度冇見過 有冇師兄師姐有啲乜嘢評語對呢間? 試下約佢星期五睇下得唔得
痂膠布 發表於 29-11-2022 08:05
可以先上返去上門條link查返邊個主任暫時跟你case然後聯絡佢去拎左信開戶或解凍戶口先 早前百萬兄都係感分 ...

已經搵到聯絡邊個主任 麻煩曬師兄
可以先上返去上門條link查返邊個主任暫時跟你case然後聯絡佢去拎左信開戶或解凍戶口先 早前百萬兄都係感分享 我遲下都係感跟主做
明白 要聽朝打去問呀麻煩曬你師姐 如果再有唔明就要麻煩你幫手唔該曬你先