破產聯盟

查看: 4969|回復: 96
打印 上一主題 下一主題

第一年交完年報之後就收到李周寄嚟既信

如題,上星期親身上去交完年報. 入到去個小姐問我點解無上繳. 同佢解釋左現時失業. 主任話有返工時先至再上繳.
剛剛收到佢封信(內容如下). 其實照佢封信咁講係咪一定要係5月14日前搵到份工返?
之前解釋左兩三次因為屋企人有事所以先辭職照顧佢.醫生紙都俾左佢.
但而家忽然又咁樣寄封信嚟. 請問有冇人收過?
如果真係搵唔到野做. 咁最壞打算係咪會加監或者會俾佢告? 謝謝

efer to the Annual Statement for the first year of your bankruptcy which covers the period from 31st March 2020 to 31st March 2021. In the said statement, you reported that you had We been unemployed since July 2020. Given your age and working experience, we do not consider it reasonable for you to remain unemployed for such a period of time. In our telephone conversation on 9th March 2021, you stated that you remained unemployed and we again urged you to obtain gainful full-time employment without further delay. In the circumstances, we are hereby demanding that you are to obtain full-time employment with a verifiable income (not to be paid in cash) forthwith. Please provide us with particulars of your new employment including income, date of commencement, etc. by 14th May 2021.
萬念俱灰 發表於 1-5-2021 13:43
未夠2年架。6月尾先夠2年。

咁佢地有無係咁哦你...
PpPp1268 發表於 1-5-2021 02:09
幾慘下,人工仲要不少成四皮幾一個月,但都係自己衰搞到入學,呢三年都唔駛諗再入行。 ...

唉 我都係啦 雖然搵得唔多 但明明可以唔洗破.
hrakit 發表於 29-4-2021 23:26
搵唔到野做又幾出奇呀?

果間野既人想法係有啲怪
欠一百萬 發表於 29-4-2021 15:43
有, 藤雞柒灰就係啦, 兩年大部份時間都話冇野做, 但又炒散.

未夠2年架。6月尾先夠2年。
Kuen1021 發表於 1-5-2021 09:50
好奇一問 多數咩原因先會比人凍結戶口?

1. 無依時上繳。
2. 之前報有嘢做,之後失業好耐,連做part time都無申報。
3. 一段時間聯絡你唔到,你又無聯絡過佢。
好奇一問 多數咩原因先會比人凍結戶口?
欠一百萬 發表於 29-4-2021 15:43
有, 藤雞柒灰就係啦, 兩年大部份時間都話冇野做, 但又炒散.

嘩~ 咁咪咁俾人轟炸同加監
rtrtu 發表於 29-4-2021 15:09
係~ 佢最主要都係叫我搵工然後再上繳... 其實有D 好奇. 有無同學跟李周 但4年或者有一半時間都係無做野.. ...

Anmi2019 發表於 29-4-2021 13:11
覆咗就好喔,其他嘢

係~ 佢最主要都係叫我搵工然後再上繳... 其實有D 好奇. 有無同學跟李周 但4年或者有一半時間都係無做野.....
PpPp1268 發表於 29-4-2021 13:05
我在會面時有講過我的工種已很難搵全職,我之前都有分享有一份請了我,到我第一日上班才知道要查 backgro ...

加油呀
PpPp1268 發表於 29-4-2021 13:05
我在會面時有講過我的工種已很難搵全職,我之前都有分享有一份請了我,到我第一日上班才知道要查 backgro ...

唉,佢哋又點會理你,淨係識叫人搵工,有心搵唔會搵唔到…… 但佢又唔諗吓依家個市咩情況
rtrtu 發表於 29-4-2021 12:53
剛剛都終於有人覆我了. 無直接叫我供款. 但就叫我快搵份全職

覆咗就好喔,其他嘢
PpPp1268 發表於 27-4-2021 00:57
我今個月尾先供第一期

剛剛都終於有人覆我了. 無直接叫我供款. 但就叫我快搵份全職
Acj 發表於 28-4-2021 22:04
我發覺破產係保障佢地吾係保障我地

如果你夠薑又唔怕煩,同外判撐到底,將法律保障的條文反駁佢,咁咪有保障