破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

開戶/ 解凍 問題

我聽有部份人講  如果未頒令都可以解左凍先  咁係唔係真架呢?  如果係真  有冇人可以講下點做

我返工個到就黎出糧喇  因為係自動轉帳  我都唔知點同公司講好  唉

回復 #7 nana 的帖子

破產聯盟 » 破產須知

有關戶口

http://www.hkiva.org/forumdisplay.php?fid=89
#6係唔係頒令就可以即刻解凍?
原帖由 nana 於 2009-7-23 01:15 發表
#2 本應21號頒令架喇  不過我填錯D野要改返

而家28號又要去過等頒令  如果我未頒令可唔可以解凍左先呀?(我聽有部份人講可以)

但我而家急住要比戶口公司出糧呀  唔知可以點做好> ...

你唔知就唔好做....

我都唔想話你架,你連自己申請破產都識....當時又有邊個幫你?

急住要比戶口公司出糧呀....銀行戶口解凍令要半個月架~(到時你都差不多頒令啦~)

你要預知有關破產(所遇到)問題,你睇多d其他人出文.

我冇點你架....學多d好過咩都唔知.
原帖由 admin 於 2009-7-23 02:00 發表
Nokia 真係宅心仁厚。但係咁樣對一個人的成長其實是害緊佢

我好同意你咁講.
Nokia 真係宅心仁厚。但係咁樣對一個人的成長其實是害緊佢。
#2 本應21號頒令架喇  不過我填錯D野要改返

而家28號又要去過等頒令  如果我未頒令可唔可以解凍左先呀?(我聽有部份人講可以)

但我而家急住要比戶口公司出糧呀  唔知可以點做好><
你幾時頒領呀?
其實可以自行到高等法院申請一份銀行戶口解凍令,但這申請要法庭排期,如破產呈請已稟法庭超過了兩星期,這方法便行不通,因為時間上同你頒令後同主任攞解凍信相約,急住用份糧既錢就搞啦!

詳情可睇
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1258&extra=page%3D1

如果就快頒領就試下同公司講戶口有啲問題,叫佢呢個月出住票先,
唔可行的話,就等頒領後取解戶信開啟後就用得番個戶口.