破產聯盟

查看: 2853|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

銀行委托律師事務所入稟區域法院

你好

本人欠兩間銀行合共25萬(10+15)
現在其中一間銀行(15)委托律師事務所入稟區域法院追討我23萬 叫我14日之內回應法院
但因為我不在香港,剛回來收到已經過左14日

請問我衣家點算好? 佢地下一步既法律行動可以點做? 會申請我破產嗎?如果佢地申請我破產我係唔係唔洗俾破產費用?

定係我自己搵銀行傾分期還錢?
或者等佢直接申請我破產?

我沒有財產 現金得幾千
每月收入約3萬,但要找家人名字的卡數分期和附屬卡數(我名)每月約1萬5千

我好混亂。有人可以幫我嗎? 我應該點做?

我做日薪工,如果佢申請我破產,我每個月只是返10日工會犯法嗎?
Hkzo 發表於 29-9-2019 09:40
唯有繼續唔還自己既銀行數,我還完家人既數先
都唔需要理唔理銀行,都已經6年無理佢。
佢最多只係申請我 ...

如果唔理銀行,記得唔好放錢係銀行.
1 你唔係欠銀行100K+150K..
呢D 係幾年前的本金.
你隨時欠 400K-500K
ON PRORATA 計,視乎 100K定150K銀行告你
2 一般信用卡,條款就係 副卡主唔需要還,主卡主負責哂.但都要睇條款.
3 如果破產了.收入-必須支出(受委託人批)= 還款額
無餘錢再還俾家人.
如果 靜雞雞打工,公司唔報稅.有25報寸就玩完.
刑事黎.
kktiger 發表於 25-9-2019 16:32
咁我又想問你,銀行會唔會理你,不是你名下的借貸呢。
又會唔會比你先還完不是你名下的借貸,再還你名下 ...

唯有繼續唔還自己既銀行數,我還完家人既數先
都唔需要理唔理銀行,都已經6年無理佢。
佢最多只係申請我破產,咁唯有見步行步
Hkzo 發表於 25-9-2019 16:05
可以我講得唔好,你誤會左。
我係還完用家人名借既錢先,而唔係還錢俾家人,可能你無睇文,令你誤會唔好 ...

咁我又想問你,銀行會唔會理你,不是你名下的借貸呢。
又會唔會比你先還完不是你名下的借貸,再還你名下的借貸

Sassbearbear 發表於 24-9-2019 05:18
https://cecimak1995.blogspot.com/2014/04/blog-post_29.html?m=1
樓主參考一下,同你個chase都幾相似 ...

唔該晒
Sassbearbear 發表於 24-9-2019 05:07
正常還比銀行先,卡數有息,屋企唔會收息掛!唔還銀行條數,咪越滾越大! ...

是還家人名借既數的
kktiger 發表於 22-9-2019 00:53
樓主都幾得意,還完比家人先還比銀行

可以我講得唔好,你誤會左。
我係還完用家人名借既錢先,而唔係還錢俾家人,可能你無睇文,令你誤會唔好意思
Hkzo 發表於 21-9-2019 19:44
唔好意思,因為收到信我自己都好混亂。唔知點算先會諗定方案同上黎問問。呢一刻我真係無錢可以還,如果佢唔 ...

https://cecimak1995.blogspot.com/2014/04/blog-post_29.html?m=1
樓主參考一下,同你個chase都幾相似
kktiger 發表於 22-9-2019 00:53

正常還比銀行先,卡數有息,屋企唔會收息掛!唔還銀行條數,咪越滾越大!
對唔住,打擾晒大家。 衣家唯有見步行步。真係申請我破產先再上黎問功課吧。如果無既請大家信我,我會分期還俾銀行的,因為錢我真是有借過的
唔好意思,因為收到信我自己都好混亂。唔知點算先會諗定方案同上黎問問。呢一刻我真係無錢可以還,如果佢唔申請我破產我會2年後找晒家人數後,搵銀行傾分期每月還一萬
ccwa 發表於 20-9-2019 04:53
樓主唸野相當特别......都唔係好知點回

睇左咁耐,我個人覺得樓主係唔會還錢,直頭等被破產!可以唔洗攞錢出尼入學!
個人立場,與其他人無關!
ccwa 發表於 20-9-2019 04:53

我只係預計幾個方案之後應該可以點應對。
如果佢申報我破產都知道應該要點做而已..
Sassbearbear 發表於 20-9-2019 03:22
即係你問晒律師定點呀?未破就知批一萬蚊生活費?
仲有,根本你搵現金糧工,又無mpf、報稅,就唔需要限制 ...

但我返地盤返工要打卡呢,佢拎打卡記錄會知我返左幾日工,同埋工人註冊處都係政府?
但我唔擔保會遲出糧或無糧出,咁又可唔可以??
Hkzo 發表於 19-9-2019 23:30
如果銀行申請我破產,批1萬生活費俾我。
我月入3萬 即是每月還2萬,計晒息應該是30幾萬(破產時有無得同 ...

即係你問晒律師定點呀?未破就知批一萬蚊生活費?
仲有,根本你搵現金糧工,又無mpf、報稅,就唔需要限制自己返幾多日工,因為都唔會check到,除非自己講!
係咪應該攪掂主卡條數先破?無謂再等,因為利息滾大條數丫!
Hkzo 發表於 19-9-2019 23:22

我月入3萬 即是每月還2萬,計晒息應該是30幾萬(破產時有無得同銀行講價?)係唔係我年半還完就可以結束破壞呢?

但我係日薪現金糧工,又未必開足工,如果開唔足工月入得2萬。係唔係可以還1萬就可以?

最後如果$1都唔想還俾銀行,我係唔係可以4年唔工作?或者我每月只係返一個星期工出1萬蚊糧就算? 當然家人卡數就要再諗計,等破完產先再還俾屋企人。

或者叫老細轉我做月薪工一萬蚊,我返工行行企企算,賺到既佢請我食飯飲酒去旅行咁?但就唔會俾錢我