破產聯盟

查看: 5432|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

我想問各位一D關於生活開支既問題

之前去律師樓搞個陣,佢地叫我填租填家庭開支同雜項個D
依家發覺原來每一樣野都係要單據,我想問如果租同其他野,
D租約,水電煤全部都係我外母外父既名,但佢地2個都無做野
我可以點做??仲有我係供養緊我個仔.....我律師樓幫我咁填

個人開支3000
養個仔 2000
租金 2000
household expenses: 2000
水電煤 1500
搭車 800
上網 250
家用電話 110
手提 150
MPF 450
但其中既租金,屋企電話,上網水電煤唔係我名所以無單....點算??

回復 #1 broke 的帖子

記著要有關所有人嘅身分證copy,
仔女就要有出世紙証明copy,結婚証書copy。
原帖由 nokia 於 2009-6-24 13:55 發表
你啲租金水電媒供養個仔要同太太各自分擔一半

多謝晒各位,如果以上個D全部成立既話都多過我人工啦....唔該晒!

回復 #17 broke 的帖子

你啲租金水電媒供養個仔要同太太各自分擔一半
食煙是當雜費計.

除非你證明到煙仔是必需品.
原帖由 gpo4074 於 2009-6-24 00:26 發表
yes.
你再將你個人開支再拆開來填,分別係個人膳食、雜費等等.

個人支出:

咁如果我將個人開支咁拆呢?? 同埋如果我食煙計唔計架??

膳食: 2100
買衫返工同頭髮: 600
雜費: 500
搭車: 800
MPF: 450
Telephone: 110
Mobile: 150
租金:2300
水電煤: 1500
Household expenses: 2000
供養個仔: 2000(呢個比出世紙)
供養外父: 1000(ID copy)
供養外母: 1000(ID copy)
即係咁填,之後攞埋佢地既 ID copy,水電煤單同交租既收據可以嗎??
yes.
你再將你個人開支再拆開來填,分別係個人膳食、雜費等等.
原帖由 gpo4074 於 2009-6-24 00:20 發表
你拆番開一條條數來報啦.

個人支出: 3000
租金:2300
水電煤: 1500
供養外父: 1000(ID copy)
供養外母: 1000(ID copy)
即係咁填,之後攞埋佢地既 ID copy,水電煤單同交租既收據可以嗎??
你拆番開一條條數來報啦.
原帖由 gpo4074 於 2009-6-24 00:15 發表
你外公及外母係吾係一齊住?每人3000元咁多?

佢地同我一齊住架,咁2個人6000入面包括左我住個度既租金,水電煤,佢地既生活費,
咁租金都2300,水電煤一個月加埋都2000即係4300,剩反1700蚊佢地生活費,定還是我分
開返租金水電煤呀?? 不過租屋,水電煤全部都係佢地個名
你外公及外母係吾係一齊住?每人3000元咁多?
原帖由 gpo4074 於 2009-6-24 00:06 發表
你吾好咁直接教唆人犯法: 「你攞到供養人身分證copy就可以,毋須比佢地知嘅.」

咁事實我真係同佢地一齊住,而且又真係供養緊佢地,不過真係怕佢地知唔知點睇我....唔係犯法呀嘛??
而且佢地ID copy我一早都已經有...

原帖由 nokia 於 2009-6-24 00:00 發表
係架你可以填埋供養外父外母.
睇醫生除非你係長期病患者,唔係就好難預計數目.
你攞到供養人身分證copy就可以,毋須比佢地知嘅.

唔該晒
咁如果我分野咁填有無問題??

個人支出: 3000
供養外父: 3000(ID copy)
供養外母: 3000(ID copy)
因為租金同埋同水電煤電話都係我外母同外父申請,所以我填埋落供養佢地個度/定係分開??
你吾好咁直接教唆人犯法: 「你攞到供養人身分證copy就可以,毋須比佢地知嘅.」

回復 #6 broke 的帖子

係架你可以填埋供養外父外母.
睇醫生除非你係長期病患者,唔係就好難預計數目.
你攞到供養人身分證copy就可以,毋須比佢地知嘅.
原帖由 nokia 於 2009-6-23 23:51 發表
如dik 哥所言...

記著要有所有人嘅身分證copy,仔女關係就要有出世紙証明.

明白明白,麻煩晒....咁我供養既人會唔會知我破左產??
原帖由 dik06 於 2009-6-23 23:51 發表
你未頒令?
頒令後交果份文件再填過,冇問題.

係呀我未頒令架,下個月先上court
咁到時我既開支,供養既人都可以填過呀??
2者唔掛勾既咩??咁我既供養人係咪應該寫埋我外父同外母??
同埋服裝同剪頭髮,睇醫生個D都可以列為支出架可??唔該晒!!
如dik 哥所言...

記著要有所有人嘅身分證copy,仔女關係就要有出世紙証明.

你未頒令?
頒令後交果份文件再填過,冇問題.
原帖由 nokia 於 2009-6-23 23:43 發表
你同外父外母住,咁佢哋有冇做嘢?
你同佢地住,咁好自然就要供養佢地,
不過你太太有冇做嘢,所有住屋開支都係要同你太太各自分半.

咁照你咁講,佢地當埋供養人呀??
咁之前填開支個度咪錯晒點搞??