破產聯盟

查看: 3600|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

請教,什麼方法比較合適

我是第一次上來的,
希望各位給我意見,唔該

我現在共欠卡數大約35萬, 共10張信用卡.
用卡cover卡的方法一直繳清每期結單總結欠.

04年開始無做嘢, 剛找到一份新工, 萬四人工, 暫時只得四個月合約, 應該可以續約的.
計過現時每月只可以用3千5來還錢.

又剛收到其中一張卡(X亨銀行)通知註銷了我的卡.
好怕其他的會跟著都會cut卡.

不知道應該點做好? 可以幫手教下嗎? 真的很擔心.
Thank you 貸款計算機.
原帖由 tom1090 於 2009-6-19 18:11 發表
如果每月用5千還, 可唔可以做到DRP呢?

破產的話, 公司是否一定知?

每個月還 5000,以實際年利率 10 % 計算,要還 102 個月,你份工又唔係咁穩定,還款年期又長 ( 9年半 ),一定唔得。

貸款計算機
http://www.bankingstreet.net/main/calc/calc_b01.htm

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 1城市人氣 +5 收起 理由
gpo4074 + 5

查看全部評分

其實你自己的經濟情況你自己最清楚,包括你的家人朋友會否支持你,你份工合約到期會點,你本身是否專業人才而唔想老破,你平日的生活開支點嚟等等....

決定在你手上,如果你認為最終結局都係老破的話,咁就不如早d搞好過死頂。

回復 #1 tom1090 的帖子

银行CUT咭      追數殺到
    愁眉深鎖         於是無補
    當機立斷         回頭是岸
    快快老破         重新離過
原帖由 tom1090 於 2009-6-19 18:11 發表

假設無利息情況下,你每個月還5000,一年大約6萬

最快要6年時間才還清D債.

咁你認為有無機構會咁ON 9等你咁多年?
原帖由 zbridgehead 於 2009-6-19 17:11 發表
應當一無掛慮!

你說得很對,這句是真理!

應當一無掛慮!
你們祈求,就給你們;尋找,就尋見;叩門,就給你們開門。
當時真係想唔開ga,好彩有家人lor,當時我個樣一定好殘la,我家姐佢唔係教徒但佢同我句說話:上帝關度門,梗會開(留)番扇窗ge.即天無絕人之路lor.
原帖由 lok196305 於 2009-6-19 12:01 發表
我因遲還,淨係俾中x一間轉被收數公司追,一日我已投降,因唔想連累家人.呈請,平常心面對.

GooD La.
我因遲還,淨係俾中x一間轉被收數公司追,一日我已投降,因唔想連累家人.呈請,平常心面對.
係啦,早D同屋企商量,可能另有解決方法!
希望在明天!
總之:
邊個想唔通,曾想過了斷,都唔啱.
你一還唔到,追數上門,家人都知 la,早的講會有心理准略好的lor.
原帖由 lok196305 於 2009-6-19 11:39 發表
我只係有3張白X卡每張信貸20万以上,2007年前每月消費3~5万每月全數清還,2008年頭因炒股蝕好多,銀行成日打來話可免息借未用ge余額,當時仲淰住快的可以再搏下咪借35万+仔女ge教育基金200万,點知又一鋪
清.就咁玩完, ...

生命誠可貴,無 take 2;
唔好o甘自私,了斷算數,
你仲有家人,朋友,
邊個想:有頭髮變痂喱,
天上飛鳥無人餵養,亦自由一生,
何況我們是何等珍貴的萬物之靈.

恕當頭捧喝你.
我只係有3張白X卡每張信貸20万以上,2007年前每月消費3~5万每月全數清還,2008年頭因炒股蝕好多,銀行成日打來話可免息借未用ge余額,當時仲淰住快的可以再搏下咪借35万+仔女ge教育基金200万,點知又一鋪清.就咁玩完,當時腦袋一片空白,仲淰住自行了斷,的保險有200~300万賠,咪唔使煩,當時我個女仲係美國讀書見我遲成個月都未寄生活費,我為有坦白同佢講我炒股蝕晒的錢la,唔知點算,佢考完試即番來陪我,仲叫我同爸爸講,我當時係咁淰如果講,佢接受唔到ge,個家一定散,所以拖成年無路可走先講,但一切已太遲la.我選擇破產都想自己知道今次ge痛,你唔想破產ge,早的面對la同家人商量下可能有辦法解決到呢,唔好拖la.
Right  la......

你找到上來此盟,你心目中已有答案,
行此條路.

快老破,
愈快辦愈少滋擾.
如果你仲年輕有為ge,早的同屋企人商量la,最多鬧下都會幫你,我自己正因為唔敢講先搞成咁,我因為自視過高及硬頸,衰唔敢同我先生講先搞成咁,我肯早的面對到,就唔會選擇破產 .