破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

如何選擇,希望有師兄幫幫忙解答下

現時欠債約60萬  月還12000  已供了1年幾工作穩定 月入20000   還要還多約40期
但來緊年中到因家庭關係 會離職番大陸發展
到時會冇穩定收入  供唔起數
老破後會否影響我番大陸工作?(因會長時間留在大陸)
保險方面 我現時可否轉左供款人?(因有一份已供10多年,有儲蓄成份)
這情況有冇弟2條出路?
希望有兄弟比下意見

JASONBOY11 發表於 6-1-2017 15:32
因家庭的某些原因,不得不番大陸……
mpf提早拎出來?甘我搞破產會否要我拎還債
份保險姐係唔係打定輸數?

樓主。

重要破產?

保險+ MPF 應該都唔小啦。

其實睇你講既資料點解需要破產?
要放棄一份穩定工作去返大陸發展份債也還不起的工作???
如果你諗住永遠在大陸永不回港的話就把保險跟強積金拿出來把債還了
到時你想去邊做咩都輕鬆自在
admin 發表於 6-1-2017 12:10
樓主。

最基本的,你係唔係一定要番國內?要放棄香港份工?

因家庭的某些原因,不得不番大陸……
mpf提早拎出來?甘我搞破產會否要我拎還債
份保險姐係唔係打定輸數?
樓主。

最基本的,你係唔係一定要番國內?要放棄香港份工?

老實講,如果國內份工穩定性不高,而家國內經濟下行,你咁樣會唔會太冒險?

不過咁,你份債還左一年,基本上無乜變架啦,第一年通常都係息!

份保險 10 幾年,應該有成 20 萬,加埋 MPF (你都走羅),應該還到大半。

即是你其實可以叫做重新開始。
保險方面未必得 有儲蓄成份可能會視為資產轉移
仲有層樓破左業權就唔係你 你會唔會不如賣左佢套現還債

老破後會否影響我番大陸工作?(因會長時間留在大陸
唔會
保險方面 我現時可否轉左供款人?(因有一份已供10多年,有儲蓄成份)
未必得。睇主任點講