破產聯盟

查看: 7123|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

求救

大家好 本人是家庭主婦 想問問我近3-4年不停卡come卡找數 欠大約50-60萬卡數 分6-7張卡 每月也過澳門碌碼 賭淨就用黎找最低還款 但先生每月約比20000家用我 有時唔夠找最低還款就可以問佢拎 7-8月份前家人借了30萬左右我找卡數 我找完又手痕過澳門碌卡輸番20萬 10月頭輸的 因唔想先生知 我之後打去痕生話就黎無錢找最底還款問佢有無得分期 (當時一心想分期)無諗破產的 痕生話我無入息做唔到 我話做唔到我就要破產 想博佢比我分期 但都係唔成功 當時我打晒去所有信用卡問自己欠幾錢 仲有幾多信用額 心想拎多20萬過去博下 填番條數 點知澳門碌到既卡得番8萬 有d平時唔用既AE 卡 銀通卡 加埋碌到12萬 我張果12萬去左周xx買金 之後去澳門碌埋8萬 博一博 就已經係10月中既事 結果10賭當然...輸晒 本來一路都係找緊最低還款 都係唔想破產的 因有小朋友 怕影響小朋友 所以先生叫我唔好破產 但不幸哥哥11月中腦出血中風入左院 情況嚴重 半邊身郁唔到 又要住院費 又要針灸 加上媽媽又無做野照顧哥哥 我先生比我既錢找得卡數就無錢比哥哥醫病 想問問樓主同各位大大 我現在可否申請破產?
因為份單係用我老公家姐戶口每月過數 唔係我比錢的 急求解答
咁你個囡既保障就冇咗
問過一個律師話可以照報 如果份單現金價值40000 我老公家姐可以拎番40000蚊出黎比主住 份單可以轉番名 有無師兄師姐試過呢個情況 求解答 唔該晒
持有人係你,即係屬於你既資產,而家轉名太遲
我已經戒左賭 現想申請破產 但份單有記錄是我先生家姐戶口每月供款 唔係我供 一定要上報嗎 轉名可以嗎
即使做到,首要條件係你戒賭
如果而家先轉先生做持有人,會視為資產轉移,走唔甩全數上繳
因為份單每年有10000紅利可拎可唔拎 如果cut單只有紅利拎番 本金會無晒
想問多小小 請問我有份儲蓄保險 女女係受保人 我係持有人 我先生供錢 要上報嗎 破產前轉番比我先生可以嗎?求解答
家庭主婦快破啦
Minnie91 發表於 5-1-2017 11:36
咁會唔會告我明知無收入短期都清唔到卡數 仲碌卡買野同賭錢? 同埋女女有份儲蓄保險係我先生買我先生供 但 ...

1 未見過有呢D 案例
2 如果咁都被告,太太,我早已經被告了.而本人上年5月破已解.
如果會告,此版無9成都有8成被告喇.
多謝你們耐心既解答 同寶貴既意見
咁會唔會告我明知無收入短期都清唔到卡數 仲碌卡買野同賭錢? 同埋女女有份儲蓄保險係我先生買我先生供 但託管人係我 要轉番比我先生嗎 因份保險係0歲開始買 已供4年 想女女第時大個讀書用的
Hello 發表於 4-1-2017 23:10
老公收入高,有影響嗎?間屋我冇名,老公供樓,我住的支出項目填$0,可以嗎? ...

如果層樓係婚前買落, that's fine!!!
如果係婚後,就搵律師傾傾.

家用我會視為實報實銷.甚至唔係家用,係老公叫你代佢支付.即係唔駛填喇.
Hello 發表於 4-1-2017 23:10
老公收入高,有影響嗎?間屋我冇名,老公供樓,我住的支出項目填$0,可以嗎? ...

老公同住局居住支出項目填$0都得 最梗要係間屋無妳名
Hello 發表於 4-1-2017 23:08
家用也是收入?填收支表時,老公收入要比證明嗎?我是家庭主婦,收支表應該點填? ...

妳老公收入多小係妳老公個人架事,受託人可能會要求妳提交妳老公收入證明,但都可以交唔到,妳老公可以唔俾因為係妳老公私隱,破產只係妳個人架事。

如果無業家庭主婦,未淨係寫膳食、交通、手機呢D,其他水電煤未名義上由妳老公交番晒。
我都想知求解答
老公收入高,有影響嗎?間屋我冇名,老公供樓,我住的支出項目填$0,可以嗎?