破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新手 - 準備交文件

當時申請破產好迷茫, 好彩有呢個地方比到好多有用既資料我參考, 真的好感謝各位!! 睇左好多須知, 小弟有些不明白的地方, 煩請指教:

1) 前兩日收到破產管理處信, 寫6月11日會聆訊. 叫我在破產令日期後三個工作天內過去律師行號辦理. 咁我點知何時是頒布破產令? 看到c 兄在須知到有講不用三天內, 是先預約時間. 是否可以就返我放假既日子(平日)??

2) 破產管理處封信, 再附上EA/B-7AB表及申請開BANK ACCOUNT FORM.
    i) 在甲部要求我既文件, 公積金或退休金既單.....咁我強積金算唔算啊?
    ii) 而且我沒有齊三個月所有信用咭既單. 有沒有問題?
    iii) 我而家份工第一個月是出支票, 之後今個月出現金支票的. 我沒有合約和收入證明. 咁點証明到?
我打電話回申請破產既律師樓問, 佢答有單就有啦, 無單既就不用理. 是否正確?

3) 申請開BANK ACCOUNT FORM, 我沒有收入証明, 可唔可以就填form就得?? 我想申請hong kong bank 戶口. 因為c 兄講可以申請埋提款咭.

4) 我有些擔心填寫開支方面. 因為我和媽媽是家庭支柱. 大部份既錢我是給媽媽家用, 佢再分配....咁我在做申請時已經填了開支:
   媽媽家用 $4xxxx
   弟弟零用 $5xx
   妹妹零用 $5xx
   交通 $2xxxx
   膳食 $3xxxx
因為全部都無單據, 是否好難批??

5) 我對手續上既野, 一知半解. 大多時間都上來參考參考...請問我交齊文件後, 我幾時先知佢批我支出是幾多? 同埋跟我既主任是誰呢?? 接著既程序大概又是怎樣呢? 我已經拿了周年申報表了. 律師樓跟我說, 每年fax比主任就ok, 是否正確??

太多問題, 希望有人幫幫我的無知. 萬分感激!! 謝謝!!
推薦

回復 #6 baby_3 的帖子

都話個個主任唔同,佢咁講你咁做...

話哂你要跟佢四年,律師又會幫你到幾時?

可能個主任太多野做心情唔好,你唔好咁介意.

fax過可以打去問下...佢收到未?幾時可搵解凍信?

生活費冇咁快傾...佢會約你,你唔洗問...你只可以等
知道了, 謝謝!!

我第二天就fax過去了, 打電話問她, 她說傳真機係房. 遲d check. 開戶信會寄比我.

希望順順利利啦. 唔該晒~~
今日打電話去約見交文件既律師....點知佢話個令今日批左. 要我3日內上去. 好在今日放假, 立即上去交文件.
過程都總算順利. 我有什麼問題問佢, 佢都叫我問返個主任. 因為我明天先有糧單, 佢叫我打電話去約見主任, 親手交申請銀行戶口張表. 回家之後打比主任, 佢都幾惡下, 我同佢講想約見. 佢問我做咩要約見? 申請戶口傳真就得. 我打電話回律師, 他堅持我一定要去約見. 咁點啊??
而且我想知何時知道佢批幾多生活費比我?? 原來受供養的家人, 全部都要提供身份証copy的. 一定要記得.
原帖由 baby_3 於 2009-6-11 12:35 發表
感謝兩位幫忙!!

我媽媽有工作. 爸爸沒有. 妹妹和弟弟20歲. 一個讀緊大學, 一個無業.
我是否將家裡開支既單都copy比佢?

其實我本身都幾驚. 是怕文件唔齊會好麻煩. 又驚自己整亂d程序, 唉 ...

無業20歲弟弟不計數,已過18歲.
妹妹讀書,計至21歲供養.
感謝兩位幫忙!!

我媽媽有工作. 爸爸沒有. 妹妹和弟弟20歲. 一個讀緊大學, 一個無業.
我是否將家裡開支既單都copy比佢?

其實我本身都幾驚. 是怕文件唔齊會好麻煩. 又驚自己整亂d程序, 唉

回復 #1 baby_3 的帖子

冇收入證明,你同主任講後補你出糧後入票的戶口紀錄副本比主任証明啦.

回復 #1 baby_3 的帖子

1) 11/6 .你於11/6起三天內致電預約.
2) 強積金都要帶.
3) 沒有收入証明不清楚可否開戶.
4) 媽媽家用 $4xxxx ????膳食 $3xxxx ???交通 $2xxxx???
    媽媽有否工作? 弟妹什麼年齡 ?
5) 破產 FAQ 35 - 搜尋聯絡案件負責人員

http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

只需在以上破產管理署的網頁,輸入年份及編號,便可得知負責該宗破產案的破產主任姓名及其聯絡電話.