破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人請教各位, 準備破產問題

大家好,
本人現有債款如下:
銀行一 約15萬卡數 (已被銀行授權追數公司追數)
銀行二 約12萬卡數及貸款 (現時依時還款及找min pay卡數)
銀行三 剩1.2萬貸款(現時依時還款)
車會  剩7萬 供車款項 (現時依時供款)
本人於公營機構工作, 月入13500, 有倆小朋友,及父親要供養,
想問:
本人可否破產?會唔會破產不成功?
月薪因自動轉帳,如破產後可否保留支薪戶口?
供車會中的車,會如何處理?我要準備什麼文件?
邊個
聯盟可以討論
謝謝

[admin:
提下樓主。

1. 銀行要睇佢政策。無一定。但係法律上可以。但係就算唔得米去第2間開羅
2. 你要留意你的公積金政策。如果你行公積金!
3. 唔知你職位同邊間機構。你要問你地人事部。當你係 MPFA,身居要職,就可能會被律調職!
好多會員唔明。
破產同你做乜,借幾多,屋企有乜水,是無關係的。

機本上,理論上,你爭人一蚊,收入一個月5千萬,還唔到,資不抵債就可以破產!

唔係政府工,
其實最怕比左錢去破產,最後破產不成功,
公營機構係咪即係政府工
本人可否破產?會唔會破產不成功?
- 只要資不抵債就可以申破

月薪因自動轉帳,如破產後可否保留支薪戶口?
- 可以, 到時向破處申請解凍戶口

供車會中的車,會如何處理?
- 供車會有沒有擔保人? 有的話佢會上身.

公營機構工作
- 可以指細少少? 因為呢度師兄會話你知申破會否影響工作