破產聯盟

查看: 11103|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

被x駿財務告

剛收到x駿財務公司信件,內容如下:
本司得悉閣下在申請破產呈請,對於閣下在2016年6月23日申請貸款以及獲批$8000,實有欺騙和誤導本公司作出貸款的決定。貴客簽署的聲明書中,涉嫌違反有關第3條「拖欠及隱瞞銀行及財務機構債務」及4b條「意圖或安排破產」。本公司會直接聯絡破產管理署及商業罪案調查科舉報閣下之涉嫌欺詐行為,並且會就有關事件再向破產管理署代辦破產律師作出投訴。
如閣下對上述有任何疑問可聯絡本司x先生 電話xxxxxxxx
甘係咪已告我?甘係咪會有差佬上門拉我架?
man3x 發表於 30-9-2016 12:46
樓主。過左27號。最終你單野點呀。有咩最新進展呢?

頒令成功了!冇下文!多謝師兄關心!
樓主。過左27號。最終你單野點呀。有咩最新進展呢?
admin 發表於 24-9-2016 13:34
唔知 arm 唔 arm。

1. 如果真係告,照計我唔會出信通知

一方面我相信對方玩 騷輕 機會好大。另方面 可能黑財都有 company policy,耐唔中要殺一儆百。所以博唔博係有懸念的。如果樓主無水,或多條債務都係不實聲明,咁諗黎都多x魚。相反,如果只係一間,佢又有水,就好好參詳下。
flypig 發表於 24-9-2016 13:29
如果還1k,對方爆響口,咁破署就會追對方錢。所以通常唔會玩呢樣野。告唔告,始終刑事,留番樓主自己考慮 ...

唔知 arm 唔 arm。

1. 如果真係告,照計我唔會出信通知
2. 如果已經入紙告,更加唔可以出信啦!

所以我覺得而家重係 show hand姐
ken2542de 發表於 24-9-2016 12:40
告吾告就真係冇人知.睇命水,不過呢間野亦吾係咩好野黎.
至于話教唆,樓主係簽過一份文件係不是經中介介紹 ...

其實咁睇啦。

樓主當日聽中介講,話唔駛寫晒所有欠債都得。

呢一下,老實講,事主當時真係無想過呢樣係欺騙?

我個人覺得,點講都講唔通啦。

我自已覺得,好多人其實當下有想過的,但係就心想中介都話無事啦,個中介又有事業線,無事的。咁多人都係咁借啦。於是去馬羅。

呢個世界食得XX就XX。無得講的。

largelarge 發表於 24-9-2016 12:54
以前睇過報紙,呢間的確告過一個差佬,告入了,金額都係唔大,但忘記了係几多。但既然楼主已破,如間間都話 ...

如果還1k,對方爆響口,咁破署就會追對方錢。所以通常唔會玩呢樣野。告唔告,始終刑事,留番樓主自己考慮點做。
以前睇過報紙,呢間的確告過一個差佬,告入了,金額都係唔大,但忘記了係几多。但既然楼主已破,如間間都話還d,噤破泥托咩!重有,小心係一个局,如你真係還左一千比佢,小心佢話告你破左重還錢,叫你再入多d, 噤就仆街喇!
flypig 發表於 24-9-2016 11:00
ADMIN, Agree and Disagree.

我睇教唆未必告得入.因為中介教唆,黑財借錢.到時中介可能執左,可能本身公司 ...

告吾告就真係冇人知.睇命水,不過呢間野亦吾係咩好野黎.
至于話教唆,樓主係簽過一份文件係不是經中介介紹借的,
中介已經關定後門,而隱瞞債項係事實.而樓主每簽一份文件.
錯與對都應有自己思考過,(我吾係話一定告)討論下姐.
有D會員討論時係吾知頭,吾知路,應睇下個半月前既舊文先.
leesai132 發表於 24-9-2016 01:17
我講事實姐,隱暪就有機坐監。咩叫窮最惡?惡吾冼坐監?入去吾比人打死,都玩九死,惡? ...

真係未必告.告就唔好彩.

如果用EXPECTED VALUE 去睇,呢單野其實博得過.
Cacalamlam 發表於 24-9-2016 00:18
各位,上星期我收到佢的收數公司電話話只要我入$1000俾佢就唔會告我!但我也堅持不入俾佢,始終都係果句已 ...

否則佢也浪費幾皮野律師費
佢唔係用民事告你,唔洗錢架.
不過我同意你同ADMIN 所講,1K 就唔告,底牌已露.照計對方真係告的可能唔高.

GOOD LUCK!!
admin 發表於 24-9-2016 00:39
Ching。

其實是一個博奕。

ADMIN, Agree and Disagree.

我睇教唆未必告得入.因為中介教唆,黑財借錢.到時中介可能執左,可能本身公司都無.
當然大家明白中/黑 都係自己人.

同意就係,對方未必為左8K告.因為銀碼太細,同告贏左都得個吉.
但樓主被動與理虧,始終有風險.博唔博兩睇.

呢個博奕留番樓主決定.
我覺得樓主都括出去,就不用擔心,他們連一千都收,已經露出底牌,申破到頒令後都不能還錢
我講事實姐,隱暪就有機坐監。咩叫窮最惡?惡吾冼坐監?入去吾比人打死,都玩九死,惡?
leesai132 發表於 23-9-2016 23:57
算拉fly兄,人地話我地打手,由得佢地自我感覺良好把拉

Ching,我唔知你想點。

1. 當你打手,可以即 ban。
2. 當你唔係,但係Ching 的不合作運動同言論,我個人唔覺得對你有好處。
Cacalamlam 發表於 24-9-2016 00:18
各位,上星期我收到佢的收數公司電話話只要我入$1000俾佢就唔會告我!但我也堅持不入俾佢,始終都係果句已 ...

Ching。

其實是一個博奕。

佢告你,佢都要有機會被人告教 saw 你欺騙。
如果搞大左,就通天,牌有機會無,又被人知道,無人會問佢借。

所以而家佢最好方法就係迫你。

第2,法官都唔係 peter 仔。佢知道的。所以好多時會就住去判。

咁樣就算佢地贏左又係得個吉!
各位,上星期我收到佢的收數公司電話話只要我入$1000俾佢就唔會告我!但我也堅持不入俾佢,始終都係果句已經括出去了,如果佢真係為幾千蚊而告我,最好佢有實質的證據否則佢也浪費幾皮野律師費,況且我也申請破產了,我敗訴我也是不用俾律師的,真係要坐的話就入去好好反省下也幾好Y!
算拉fly兄,人地話我地打手,由得佢地自我感覺良好把拉