破產聯盟

查看: 5805|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

破產前信用卡惡意消費問題

因投資失敗欠下銀行百幾萬,準備呢兩日就申請破產,
但就最近兩個禮拜分別用做3張信用卡碌咗大概3-4萬幾卡數。講真,系故意碌既,仲有大概5-6萬既limit可以碌!
因為之前問過律師意見,距話只要有合理用途解釋就可以碌,比如消費,家庭開支,但千期唔好吐現轉走或去賭錢。
今天爬過幾個論壇,包括GOOGLE 做一些research,即時嚇死,話唔可以碌,會被銀行告。咁請問宜家點算好?

admin 發表於 6-9-2016 14:19
arm arm 收到破署陳主任通知,要羅 flypig 的登入同 IP 紀錄,已經交左比地了。 ...

我已經有單野可能要上差館。希望差佬一次過搵我喇。
係友網站,我話有老友呢期係建制團隊食左兩餐,
佢就話報左警,告我不誠實使用電腦。
但我無話要俾錢定免費。藍帶呢期輸到short short 地。
KHTong律師行 發表於 6-9-2016 13:49
仲大大聲同人分享惡意消費,甘同埋老強人貼短片上網有何分別。

宜家我咪系頭痛咯,有啲驚,不過我仲沒申請破。點解我會用惡意來形容,因為我啲信用卡向來唔會點碌,有張成年都冇碌過一次,買野一般比EPS。
突然1個星期就碌咗幾萬,然後咁快又申請破產。我真系問過律師,距話只要有合理解釋就OK,仲打比喻比我話,家庭開支。
買電器之類,但最好避免APPLE產品或金飾品,唔好去澳門或現金吐現。咁宜家究竟點算好?因為系消費唔系吐現,所以冇可能全部填得翻入去。
我如果宜家還翻3分之一既錢入去,後日先申請破,OK嗎?
Alex2233 發表於 6-9-2016 13:58
分別在於:有心或無心,高調定低調。

入紙前冇碌過就冇可能既,

宜家我咪系頭痛咯,有啲驚,不過我仲沒申請破。點解我會用惡意來形容,因為我啲信用卡向來唔會點碌,有張成年都冇碌過一次,買野一般比EPS。
突然1個星期就碌咗幾萬,然後咁快又申請破產。我真系問過律師,距話只要有合理解釋就OK,仲打比喻比我話,家庭開支。
買電器之類,但最好避免APPLE產品或金飾品,唔好去澳門或現金吐現。咁宜家究竟點算好?因為系消費唔系吐現,所以冇可能全部填得翻入去。
我如果宜家還翻3分之一既錢入去,後日先申請破,OK嗎?
KHTong律師行 發表於 6-9-2016 13:49
仲大大聲同人分享惡意消費,甘同埋老強人貼短片上網有何分別。

惡意中出咁舒服,實要分享啦。

arm arm 收到破署陳主任通知,要羅 flypig 的登入同 IP 紀錄,已經交左比地了。

分別在於:有心或無心,高調定低調。

入紙前冇碌過就冇可能既,

冇碌過:即係冇欠錢啦,咁我破黎做乜7?

呢個世界唔洗有破產呢會事啦?

最重要睇你有心定冇心,冇證據係人手,人地就自然無得空口講白話,希望你明

你呢個post,就擺明太過高調啦

6c 無講錯,解釋到就OK.
你可以SEARCH 下呢10年,甚至呢20年,有無類似案例被告.
我就搵唔到. 最多被告就係不實聲明.隱暪債項.
仲有一單係辭職後借貸又唔早響,再加隱暪債項.

YAHOO KNOWLEDGE 那一位,真係嚇我一跳.
不過佢除左呢點比較保守,大致上提供幾有用的INFO 大家.

NG.... 宜家既已決定申破,就再儘量避免LOOK CARD 了.

其實我申破前一星期都係大海LOOK 左 10K.我當日帶左10K, 輸左希望博一博.
我抱住僥倖心理,用10K 博100K
結果就係輸哂.
我今年5月破已解.完全無事!!!

我昨天已經入信舉報你啦!死未!  發表於 6-9-2016 11:36