破產聯盟

查看: 5328|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

能否破產?如果唔得就大獲

大家好, 我目前銀行欠揸x93000,
財仔方面, 幫人50000,LA79000,財仔未計息...
財仔係新數, 我月入得14000,啱啱仲冇嘢做...唉
老婆大緊肚(3個月), 一個月min pay 都9000,衣食住行得5000,莫說現失業, 就算有工, 真係工都返唔到

可否老破? 但係我有兩張保單係用我名, 其實係我老豆的,佢供緊, 可以點做? 老強又係半年前攞左出嚟!真係想喊, 有冇大哥可以指點一二?
推薦
notfunnyz 發表於 6-9-2016 09:06
找6c搞老破, 熱蔗鄧14500元, 我尚可負擔, 但問題係我的情況, 怕佢多收我錢

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

我地有特約。你可以打比佢問下
回復 支持 1 反對 0

樓主想做地盤既,去學做假天花囉⋯⋯有支電批識睇尺就得
22萬 其實條數話大唔大話細唔細,
22 萬如果搞
其實係諗好左自己破, 不過因為新數太新了, 所以想還多兩期先搞, 免得人以為我一借完就破, 咁就需要搵到一份工先, 我一陣就見押運, 希望得, 保險果度,可能會cut單用來填數又好還錢又好, 錢唔係多, 就算到時問起我話用來生活+還款, 都係一個合理解釋, 相信問題不大
其實樓主一心都諗住搞老破,冇野做不如自己搞,慳好多
樓主坦白同老婆講,仲有你想老破咪老破,你再係到問,浪費左好多時間,另外保險那方面,如果你真係咁做,破署會覺得你非法轉移資產,犯法架,其實你唔好再心大心細 ,要老破 admin 都提意你可找 联盟 6C  , 所以你自己唸清楚
地盤要識人先可以去做嫁,唔係話你做就做到嫁
其實同你老婆坦白仲好,有bb 3個月仲可以工作,2個人努力22萬好快清。而且佢做野你壓力無咁大呢
其實樓主最先要係揾左份工唔係搞老破
到今天仲未找到嘢做...開始驚, 諗住地盤雜工好易請...唉…老婆開始察覺有唔對路, 我都係講大話騙佢,            好大壓力! 唔知點搞
admin 發表於 8-9-2016 22:48
CHing

我做人好衰

我都係申請緊破產……不過係破產前都比中介搞左一搞,所以其實最擔心都係破產黎後中介同財仔會有咩行動,如果令admin有誤會,講個唔好意思先,因為未頒令,之後都可能有野唔識想問,如果我一早有上黎呢度就唔洗破產前都奶野……爭卡數破產聽各師兄講其實好少事
Hang511 發表於 7-9-2016 09:46
師兄之前聽講話你申破左細財都追,而家咩情況,仲有追數嗎

CHing

我做人好衰

我開始懷疑你的身份,係我印象中,每馮有會員問野,你必定加句有無收數上門,你點對付咁
1. 呢度叫破聯,唔係反收水,貴會員想幫反收水;,你可以去網站墓園去再問返。
2. 如果貴會員仍然對每一個新會員問點對付收水,咁唔好意思,我會先送你一程。

係咁!

其實 22 萬唔算大數目, 點解要老破,老破都要錢搞
majo 發表於 6-9-2016 08:39
搵6C問,就穏陣D

師兄之前聽講話你申破左細財都追,而家咩情況,仲有追數嗎
老破冇所謂,但你要戒埋賭。
我會傾向破, 因為而家一個月總共要還9000,又未有野做, 就算搵到份地盤老雜都係16000到, 會用手頭現金還兩期再考慮破產, 就算衰左被人告都係自己衰, 自己受番唔想下一代受因我欠債而引起的窮困
notfunnyz 發表於 6-9-2016 14:22
感謝admin和律師的專業意見! 我可否咁理解?即係我轉保險名不是拿錢, 便沒問題。   另外. 新數方面, 我打算 ...

你搵到工,不如債主可否做債務舒緩,拉長還仲好啦,每月鬆手啲又唔洗老破,當然,如果你把心唔還就照自己意思去馬啦。