破產聯盟

查看: 9679|回復: 89
打印 上一主題 下一主題

真心請教

我自己公司生意失敗,即將申請個人破產, 老婆因之前幫我應付每月開支, 欠HXBC同CITI大約600K卡數/PLOAN,
我兩口子租屋住的, 用老婆名租的, 月租14000, 老婆月入20000,
我想問一下, 我自己一定係申請個人破產, 但我老婆申請DRP定係破產? 佢其實係想還, 但申請唔到卡收數一筆請, HXBC, CITI, WXLEND 都申請過, reject哂.

打去三姓到問過, 佢話DRP最少還9K一個月, 但係我老婆搵20K, 14K都去左租到, 點還, 以我申請緊個人破產, 起碼一兩個先會有入息,
以架我地只係剩返幾千蚊係身, 咁其實DRP開始個幾個月可否還少D, 我搵到野做就可以同老婆SHARE租, 咁我地可以行落去,
我只係想企返起身, 一齊同佢行落去.......希望各位大大討論一下, 俾俾意見, 謝
世事邊有大家想咁丫,老婆冇工作,一家大細靠我,我下星期先判令,我在律師樓寫晒全部開支養父母,老婆仔女,而家失業。
20160500 發表於 28-5-2016 00:40
合理就唔使去老破,被客拖欠貨款100萬,公司生意一跌,捱唔住,欠財仔數,巳脫1期,開飯都冇錢,今日唔破, ...

C HING, 咁你每月開支要5萬, 你老婆有冇工作呀??  咁你外判 OR 主任負責?  咁你現在生活費批左幾多呀??
開支五萬即係搵到咁上下,為15萬破,真係睇唔透
20160500 發表於 28-5-2016 00:43
未破前,話交唔到數,都交住息先啦,唉,想了成個星期,都係連息都費事蝕比佢,破就一了百了。 ...

你做開生意,銀行信用卡/od 碌爆左??照計一張卡都隨時碌到10幾個
我而家先知,點解以前請人,見工d人問可唔可以出現金。
未破前,話交唔到數,都交住息先啦,唉,想了成個星期,都係連息都費事蝕比佢,破就一了百了。
合理就唔使去老破,被客拖欠貨款100萬,公司生意一跌,捱唔住,欠財仔數,巳脫1期,開飯都冇錢,今日唔破,唔通比人上門收數先破咩。
20160500 發表於 27-5-2016 23:29
我剛破, UX, 邦人 兩間, 唔係欠好多, 共15萬, 但一個月家庭開支5萬, 我都唔想頂落去, 早晚都頂唔落去, 破左 ...

一個月開支5萬,欠15萬。要申破??
覺得唔係好合理。
我剛破, UX, 邦人 兩間, 唔係欠好多, 共15萬, 但一個月家庭開支5萬, 我都唔想頂落去, 早晚都頂唔落去, 破左唔使煩追收數,  而家舒服左好多, 唔使個個月唔食飯都要還錢先, 而家淨係揾錢家庭開支就算, 唯有再找其它機會再來過.
唉, 情況同我一樣,  一齊破啦, 再挨落去都頂唔到幾耐, 還多一期, 蝕多一期, 破左舒服晒. 再找方法從新來過吧.

過唔過到關,好講命水。衰左唔好怨我。我只係花生友。
試過有人不同意外判所批,要法官判。當時有5點argue.
包括 緊急的士費,part time 女傭費,d 女們留學澳洲費。慢慢睇。呢d 野,好睇外判與法官。
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2172&extra=page%3D1
如果齊破,到時盡fight. 當然要你搵到工。由於理論上,如果你要中途cut 租約,你到時的按金上期都要充公。要令外再申請按金上期。所以,我覺得外判未必唔放行。
係一齊住,但我已沒有收入五個月了,而租約也是她名義租的
主任能批你10K就很不錯啦,如果報2個人住就要各分擔一半。看下其他Ching分享下2個人可以批到多少租金。
另外想請問一下, 如我老婆申請破產, 那開支申報那面, 屋租14000法庭那邊會批嗎? 因我自己也會申請破產而且己沒入息五個月, 因現在還是死約, 而且沒有多餘錢再找新地方俾上期按金,
如屋租14K, 生活費4K, 其他2K, 她已沒有多餘錢還給債主了, 那法庭會批嗎?我們現在最擔心的是住的問題, 謝
你問我嗎?是啊,居然沒有銀行戶口,破署也有問,不過這是當時的事實。
hsbc903 發表於 27-5-2016 11:54
Bill 哥哥,我的例子不可作準, 我填得快因為我沒有收入,沒有mpf,  沒有銀行戶口,沒有租金,沒有供養,沒 ...

樓主, 你去老破既時候話咩都冇, 破處唔會覺得好奇怪咩??  連機本銀行戶口都冇喎~~

Bill 哥哥,我的例子不可作準, 我填得快因為我沒有收入,沒有mpf,  沒有銀行戶口,沒有租金,沒有供養,沒有保險,所以才填得這樣快