破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人求教,破定唔破好?

話說屋企人差落兩間銀行30幾萬左右DBS 20萬, Hangseng 14萬

如果佢出黎搵返工做,人工有14-18K
而家係同屋企人住,租金都要成12K,有兩個家庭成員都有做野,得一個仲讀緊書,
生活費以各位經驗批到幾多呢?

同埋想問如果佢仲有份儲蓄人壽係身可以點樣做?係咪會當資產咁沒收?

其實佢仲有工傷既索償程序做緊,第一舊錢半年後有,第二舊就可能要等年半兩年講唔埋(但工傷錢佢當然唔想賠埋去賭債到)

屋企人自己偏向想破產,覺得會還少D, 我要計條數俾佢睇其實應唔應該咁做?希望各位幫幫手,俾下意見同分享下經驗

保險就一定無硬 工傷賠償都好大機會無得收
- 我覺得生活費唔會太多, 始終家人有工做。
- 如果要破, 保險D錢一定會冇左, 如果仲頂到2期, 立即去取消取番D錢先。(當然都要睇你保險既錢有幾多, 如果多到時要解釋去左邊!  如果保險錢真係好多, 竟然預左冇, 可唔可以用來清左條數呢?  咁咪可以唔洗破咁大件事囉, 反正都冇)
- 破左之後, 你預左咩錢都會被KO 曬, 唔好話係什麼工傷賠償金, 就算咩錢都冇, 總之..除人工內批既生活費, 多出既人工及其他額外收入全部會被收曬