破產聯盟

查看: 9873|回復: 143
打印 上一主題 下一主題

準備申破,有關在內地定居問題,希望各位師兄師姐解答

小妹已錄爆幾張信用卡,無力賞還,準備申破,我嘅信用卡嘅註冊地址係我朋友香港地址,我再用郵寄轉遞到郵政信箱, 我幾年前已經離開香港在內地生活,但收入不穩定,並用永久離港為由已取走所有MPF, 請問我申破時應該怎樣解釋我的MPF 狀況呢?

如上,我已不在香港定居,但我可用朋友香港地址,請問我申破時我應該填寫我朋友的香港地址還是坦白填寫我在內地生活呢?

我在內地有收入,但不穩定,亦無任何收據可尋,如果我填寫我收入是零,請問以各位經驗,在內地生活並零收入可信嗎?

小妹已無任何現金申破,但發現有餘下保險及小量基金,取消後用來作申破之用,請問這算是違法資金轉移嗎?

小妹望各兄弟姐妹逢凶化吉,否極泰來!謝謝各位師兄師姐幫忙回答

同你情况,你什么都没有,你最恶,有合理解释,就可以,聪明人什么叫合理解释,自己想想,有自由的,和人权,,
hsbc903 發表於 25-5-2016 15:08
原來大家仲係到熱烈討論,其實真係無你哋諗得咁複雜,咩精心部處理,邊有呢?如果唔係 Alex 同 Bill 教路, ...

非也非也!我覺得樓主好聰明,人間小見。高人也!

萬幾蚊無謂貪,張票就唔好領,
破署問到即刻比番佢

護照開既戶口都最好取消左佢,
咁頒令時個file尚算乾淨,冇咁易上身

至於穩定左落黎後,唔洗問阿貴你都番大陸大展拳腳,果d野我就不多問,你心裡有數,自己汁生
其實樓主,你應該用到關。
但世間事,有時未必如你想像。一樣有危機。
世紀 hacker Kevin Mitnick 教晦,要破解一個難關,首要係瞭解其工作程序,環節的關係,對方如何回應等。但你我對於銀行的回應(指對債仔的標準程序)不清楚。所以依然有危機。舉例而言,銀行有專人抽樣,重點調查某申破者 etc etc etc.
Anyway, 祝你好運!
原來大家仲係到熱烈討論,其實真係無你哋諗得咁複雜,咩精心部處理,邊有呢?如果唔係 Alex 同 Bill 教路,而家我肯定傻吓傻吓咁去左 6C 到白心急,今日已經fax 晒啲信俾銀行,銀行都已經無追我,所以真係特別感謝 Alex 同 Bill.  
flypig 發表於 25-5-2016 14:14
我嘅信用卡嘅註冊地址係我朋友香港地址
原來當初我開匯風個時我無用香港身份證開

C HING, 你係咪已經畢左業呀???
Alex2233 發表於 25-5-2016 13:03
佢係有d料既,明明就等緊張票,但轉頭可以斬瓜切菜咁申破左,前後仲要唔洗24小時

申破時故意唔報外國藉戶 ...

我嘅信用卡嘅註冊地址係我朋友香港地址
原來當初我開匯風個時我無用香港身份證開

開銀行戶口,唔用HKID, 呢D 好幾年前有哂部署.
admin 發表於 25-5-2016 12:56
追文咁耐。樓主越睇越似有心人。

3 . 申請另一張時,唔小心寫左家人的電話
唔似唔小心,似計算錯誤.中間想錯左.
試問邊有人申卡會寫屋企人NO.?? 9成9 係有心人.

佢係有d料既,明明就等緊張票,但轉頭可以斬瓜切菜咁申破左,前後仲要唔洗24小時

申破時故意唔報外國藉戶口,
保險基金仍處於提取狀態,沒有可用戶口就衝去破

(不過就心急破計漏野,搞到而家張票囉到,都入唔到)

你都識識地玩既人,但又識唔晒果隻

所以都係果句:唔好駛太盡,見好就收,自己小心

追文咁耐。樓主越睇越似有心人。
我幾年前已經離開香港在內地生活

並用永久離港為由已取走所有MPF

小妹已錄爆幾張信用卡,無力賞還,準備申破,我嘅信用卡嘅註冊地址係我朋友香港地址

因為我只前衰太懶太無知,過左min pay 兩個月都唔做申破

話說其實我係雙重國籍,我除左係香港人外其實我都有另一個國家嘅身份,原來當初我開匯風個時我無用香港身份證開

因為當初唔小心用左一個屋企人嘅電話去銀行借錢,本來件事情係好完美,就係唔小心在個電話,結果銀行見揾唔到我就煩我屋企人,所以我要急著破產,就係咁。

過程其實係咁:
1. 當 2000 年去左國內,並提取所有 MPF,但係在香港重有保險同 fund
2. 係香港申請 credit 卡,並寫朋友地址,而且並非用香港 ID。
3. 申請另一張時,唔小心寫左家人的電話
4. 一直都是 min pay
5. 而家有銀行發覺左,追家人,就去破

我只隹係想講:出來行就預左還。

樓主相當小心,計劃又好,申破個陣又識上來問清楚邊度會出事。高人也!
樂安排海水化淡廠.
其實我有d唔係好明,係咪話當初借錢時,係用太空人身份借?如果係,而家又用咩身份去攪破產?
hsbc903 發表於 25-5-2016 01:23
因為當初唔小心用左一個屋企人嘅電話去銀行借錢,本來件事情係好完美,就係唔小心在個電話,結果銀行見揾 ...

填報左屋企人個電話?
真係唔知應該話心謀遠慮定 唔小心.
hsbc903 發表於 24-5-2016 13:06
頭先去匯風發生左件事,話說其實我係雙重國籍,我除左係香港人外其實我都有另一個國家嘅身份,原來當初我開 ...

犯法!!!!
俾人捉到就要坐監.過去案例,MIN 6個月.可能唔止.

博唔博個人決定.
Alex2233 發表於 23-5-2016 21:53
你想唔拿野就唔好破住,
等所有保險基金,成功入戶後,完結晒個提取程序,再去申破

Q: 基金申破時上報,申破中提走.得唔得?
A: 有版友講過,所有申破時上報,應計入上繳之列.
佢試過類似情況.後來問過兩三次主任,都係SAY NO.
那是合理的.因為 申報一剎,只要超過$50,理論上都應該還俾債主.
至於D人收埋一萬幾千頂到月尾.就係灰色地帶喇.如果收埋10萬8萬預頂一年,就係犯法.

Q:基金申破時不上報,又得唔得?
由於你的債主係銀行.一提取時,即有紀錄.到時破聯可能要搞個
探監團都唔出奇.
EWB, 咁件事情係我搞出黎,無理由要屋企人為左我去承受被追數嘅壓力或改變啲咩,咁破產都係一個我接受到嘅解決放法嘅。
網上既言論不用太重視
你黎請教、教下你路無問題

只要你自己守口如瓶,講野小心d,就算你真係有野唔見得光,你都唔會傻到在網上唱通街

四個字:點到即止