破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

已破產+綜援, 問解凍問題

我是在5月3日開始獲頒破產令, 今日發覺渣打的銀行戶口提存款都唔得, 才知未搞解凍, 是否要再填好傳票和誓章再去法院搞?
定係等債權人會議傾生活費先? 我現時失業, 所以是拎綜援, 可惜今期因為戶口凍結入唔到數(入到都提唔到錢)

另外幾時會登報紙公開我的破產?
謝謝各位回答, 我已經搵了破產主任, 又同社署傾, 星期三會去破產署取一封信, 然後到時開戶口(中銀, 因為銀通提款機易搵過ETC)和把新戶口資料俾社署, 可能要等到六月頭補出返五月的綜援金, 而舊有渣打戶口將會被永久凍結, 而入面的錢(四千幾元)將在一兩個月後才發返俾我, 好彩我預早提了大部份錢, 才不至於太手緊, 順便俾其他"準破產者"作借鏡
你快D打去社署主任度,約佢見面,你帶埋破產文件,問佢今個月可否出現金啦!

去之前你要追住銀行問條數幾時彈,再同社署講,因為有可能佢會話會計收唔到銀行指示有彈,但你比埋確實日期佢,佢就冇得推啦!之後,佢應該可以幫你今期出現金!快試吧!你揾外判出信再去銀行解凍都要點時間,冇錢用唯有係咁。
即call 主任外判,約時間見面同佢會出信。
5月3日頒令會在5月13日在經濟日報,THE STANDARD, 憲報登有關破產公告, 户口問題要揾主任處理