破產聯盟

查看: 3388|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

破產人士換特區護照,

用左銀行卡易辦事扣錢,問題大唔大??
BB__BB 發表於 30-4-2016 18:05
Alex,多謝你回覆:
因我2015年7月破產了,每個月要還$1200
我人工得10500(未扣MPF)

食飯不能超50肯定流野。法例只係話不應奢侈。點定義?但一百幾十一來唔算,二來執行上,破署好大問題。除非債主條氣唔順,搵私家偵探喇,唔係點知??
最後,好多人誤解,以為主任外判係訓導主任,老破者係小學生。其實,主任外判都係打工仔,呢d 食飯o既野,批左一月3k,佢可以唔理就唔理。真係話之你。
Alex2233 發表於 29-4-2016 00:44
例如人地批你每月食物開支4000,
無指明成個膳食規程喎
你可以頭20日自己買菜煮粥,月尾幾日食自助餐,邊 ...

Alex,多謝你回覆:
因我2015年7月破產了,每個月要還$1200
我人工得10500(未扣MPF)
批左生活費扣除了定期交的水電煤外,個人洗費批$3000(包3餐,衣服和剪頭髮)所以才問出外食飯有冇限制,因聽D網民講出外食飯不能多50元,但我一定超額,而且快要交年報,所以才請問你們)
租金:$1600
供養父母只批$1000
家庭開支只批$1000(可否請問家庭開支是包括什麼)
手提電話批$400
Internet168
yeoui 發表於 29-4-2016 11:53
咁續期護照費用,有無得當生活開支報?

有冇爬文架?

你之前批生活費果張list
實有樣雜項開支,通常都每月幾百蚊
冇一定準則既消費,白d講即係零用錢,比你消一d唔知如何歸納既細數
咁你直接填個數上去,唔好超額,呢d雞碎下欄錢冇人會過問你詳細消左d乜
換護照、換身份證、乜牌物牌續年費
你唔會個個月換架嘛,四年內都係得一兩次
政府機構、公營機構申請費、手續費,咪exactly 呢d

幾百蚊一個月,一年都成3000-6000咁,咁都唔夠你消數,你都幾多野換?

咁續期護照費用,有無得當生活開支報?
一年未解破架新舊破產人仕成4萬人咁制 邊有咁多人睇你點洗
唔好太離譜就得啦
呢d 一千幾百無人得閒理你。你以為外判主任好得閒??
咩出護照,因為公司話可能要出埠!!因為太太個家姐話有份工係外地,準備叫我去in,點知間野執左。呢d 野一面可以亂吹,另一面捉到你又如何??根本無人咁得閒。。。。除左呢度問與答班人。
BB__BB 發表於 28-4-2016 23:19
我想請問如果同朋友出去食晚飯有冇限架?我通常同朋友食飯,朋友都用信用卡先付,我再比現金我朋友,通常食 ...

例如人地批你每月食物開支4000,
無指明成個膳食規程喎
你可以頭20日自己買菜煮粥,月尾幾日食自助餐,邊管到你咁多?
食物開支在情在理都冇人會留單據

好現實,d人報年報果陣,就填到靚靚仔仔,跟足佢份餅填
實際邊會100%按照規程

人各有志,有人去慳飲慳食每個月慳番一千幾百
慳去叫雞爽下,
拎去老蘭hi下汁下屍,
慳去馬會鋸大樹,(輸贏又冇人知)
慳去買化妝品買名牌又有
邊個得閑跟蹤你睇你點樣洗錢法,反正你點洗都係外強中乾
臨尾年結總數冇洗凸,誰理你

BB__BB 發表於 28-4-2016 23:19
我想請問如果同朋友出去食晚飯有冇限架?我通常同朋友食飯,朋友都用信用卡先付,我再比現金我朋友,通常食 ...

你係唔係名人先??許前司長,振軟哥就會俾人跟。。。你去食飯點埋單邊個知???
我想請問如果同朋友出去食晚飯有冇限架?我通常同朋友食飯,朋友都用信用卡先付,我再比現金我朋友,通常食$150-$180內(都是晩飯多)
alan1alan 發表於 28-4-2016 09:01
唔太大問題, 我戶口用PPS係百佳俾錢, 都係出PPSPAYMENT 或 ATMEPS PAYMENT
到時佢問你拎月結單解釋, 你咪話 ...

其實根本好簡單,你果個唯一戶口,通常都有薄仔

每一筆in同out都有晒記錄,
In可以係薪水轉帳、可以支票入、可以現金無名人存款機入比你
Out可以繳費,可以eps,可以現金現金提款
條數字一定冇錯
根本就連弱智都識填年報

一個週年內

1.所有in ,sum up佢先,例如12萬,
再分類,10萬薪水,1萬乜乜社會津貼,1萬朋友資助,fine,無問題

2.去到out,又係sum up,之後自己砌,每一個項目都有limit(EG.租係4000x12= 48000 , 電費係1000x12 = 12000,交通費係800x12=9600,雜項係500x12=6000)

用個非常好的比喻:好似一壺水倒入唔同容量既杯咁,每個杯(每項開支)佢都比左limit(容量)你,
你唔好一杯倒少d,一杯倒瀉就得,
每個杯都倒到岩岩滿一滿就得(當然用到盡)
有淨先請佢飲,如果根本成壺水自己都唔夠飲(收入少過生活費)
仲洗理佢?

佢好似有個誤解

以為生活費就一定要全數現金提出黎去洗
唔比用eps/過數
交租都有權用現金/入數啦
即係咁,
你有權全數現金用,唔超額就得
亦可以將部份過數,好似交電費用過數,咁其餘咪現金,total out (eps+過數+現分提款)冇過額就得

搞咁多小動作做乜?一陣果1000佢當係你額外收入咁點?你又豪1000比佢?

同埋交年報好少要求你交月結單,租單,電費單,你估佢好得閑逐樣睇?你全年總收入,只要低過生活費x12
或者就算多過,冇用超過生活費x12,差額肯交出黎,
直頭唔會問你

你都仲係唔明,你eps繳款果樣野根本無問題,申請護照,補身分證、補回鄉證,續d乜牌物牌,有幾閑
有你咪count落雜項到囉
人地比得個雜項你,例如500/月,一年就有6000limit
除非你連6000都唔夠消數,咁你再打去交代,解釋點解6000/一年都唔夠,再申請豁免
人地比得項雜項開支,就係唔想你一有d雞仔數,郁d都打去煩佢

咁你就唔需要再無中生有
你會唔會惠康買完野,又拎500存入戶
你會唔會交完電費又拎番1000蚊出黎存入戶,
咁人地表面數據就係你每月收入多左收入架啦喎

即係你出完糧10000蚊,你提出5000,又多手存4000?之後又提5000,又存4000,人地當你收入18000架啦

點解囉呢d野黎玩?

terry199771 發表於 28-4-2016 16:06
我係自己入返食錢機係銀行1000,到時自己解畫定,個個月月結單唔比他都得? ...

唔好入錢呀....
我係自己入返食錢機係銀行1000,到時自己解畫定,個個月月結單唔比他都得?

支出無問題,你可以Eps叫雞都得(如果有)基本上你去到年結,唔用超總額,人地冇興趣理你果幾百蚊,
就算用超左,質疑你,喂:叫雞我唔批架喎,咁你肯嘔番出黎,都無犯法

不過最好就免啦
你年報時唔通真係寫480叫雞開支咩?
有d野,盡量現金、就冇手尾

護照係無問題既,四年內要離境做野、玩都好正常
佢實有一樣:例如雜項開支、
無乜準則、咁幾百蚊
咁你可填落果到,同埋eps既帳戶係入境處,你比錢政府機構,
好明顯係一般民事服務,絕對係乾淨既支出,一定唔會有問題

都係果句囉,好多時候,d雜項、私人野
可現金就盡現金喇,除非你交租交電費,呢d sure無問題

就算你拎去海外提埋款,買野都得,
唔通又要驚?
我去做野喎
搭車同食飯都要錢
去百貨公司買M巾牙刷、唔碌得eps/銀聯?

入就要小心,身為一個破產人,入帳越少越好基本上除左薪水,就唔好亂咁比人入錢,條數大左你要孭飛還架

出既話,撇除你財政能力
你都唔會傻到用自己EPS,去買遊輪套票,去買珠寶,去澳門賭場COUNTER EPS提款呱???

正常支出,唔洗怕

扣錢都有問題?? 入錢就話姐, 平時消費都要支出啦, 用EPS 唔得架咩? 咁用八達通買D 咩又洗唔洗同佢申報

唔太大問題, 我戶口用PPS係百佳俾錢, 都係出PPSPAYMENT 或
ATMEPS PAYMENT

到時佢問你拎月結單解釋, 你咪話去百佳買野
事前有無向主任/外判申請?無就事後快快補返