破產聯盟

查看: 8741|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

破產邊緣 ....

小弟欠銀行70萬,欠親友45萬,總欠債115萬,究竟做IDRP 定係破產才為上策??

今年35歳,月入3萬,13月糧,與母親 (家庭主婦) 同住自置公屋(已供完);
獅子銀行 loan +卡數    33萬
BXC銀行卡數                 17萬
DBX loan                       16萬
邦X loan                          4萬
親友共                            45萬

小弟尋日上獅子銀行辦理 IDRP申請手續,經討論後,如果通過,初步估計每月還款 1.7萬分56期,月平息0.62%

問題:
1)點樣可爭取較低利息?我喺呢度爬文見過有人欠100萬,係獅子銀行做IDRP 都係0.48%月平息
2)如果申請老破,我可以將向親友借筆錢放埋去還嗎?親友之前經銀行過數俾我,有紀錄
3)今次簽左件係咪作實?到時批左又可以吾做,轉老破?

小弟而家十五十六,如果老破可以還埋錢俾親友就最理想 (4年後重新開始),否則 IDRP 都係出路,不過親友d 錢有排還。
另外,我感覺獅子銀行食水好深,刻意俾我一個還款安排同破產差不多的處境,焗我做!!
請各師兄巴打點條明燈比小弟

huskey 發表於 22-2-2016 23:55
我有多次遲還款記錄,TU已經好差,再做吾到任何借貸。
我媽冇做野,都可做物業借貸?我紀錄咁差,都可做 ...

樓主,其實唔駛所有野都要問,等人答。

你去問多幾間專做樓宇的,你就知答案。我知,因為我問過!

50% >> 因為我記得如果你還唔起,50% 就可以強制拍賣,點都救唔到,

不過,最重要個樣野,你反而無想。
admin 發表於 22-2-2016 10:50
樓主。個人意見。
如果你真係做到改變生活習慣,你其實唔駛考慮任何方案。

我有多次遲還款記錄,TU已經好差,再做吾到任何借貸。
我媽冇做野,都可做物業借貸?我紀錄咁差,都可做擔保?
另外,咩叫一定少於50%?
樓主。個人意見。
如果你真係做到改變生活習慣,你其實唔駛考慮任何方案。

1. 銀行 70 萬。我用 money hero 計,每月約 20,000! 36 期!你月入 3 萬,重未計加人工。點會唔得?
2. 你媽媽有物業。
3. 重有,每年一次超低息稅貨!你人工,我估最小借到成 8 萬!

---------------------------------------------------------

物業去借 30 個 (一定小於 50%,驚你改唔到),還晒卡數。

就好易。

不過你一定要考慮你工作,同生活習慣! cut 晒 D 卡,重有唔知乜 don''t 管,馬交會所會籍,cut 回香證咁就無得去 don't 管咁!

-----------------------------------------------------------

我建議你先試無錢生活 3 個月!即是每月用小過 4000!
huskey 發表於 22-2-2016 00:57
但係已申請左 IDRP,銀行已經開始做野,聯絡緊其他銀行

你未接受個OFFER..應該可以試下,當然對方未必制喇.

另外,以你人工,其實考慮下 死撐仲好.破左產有好多唔好野,係番唔到轉頭.
職場上的敵人可以借此攻擊你.除非你份工穩定得好緊要...而你將來唔會做MORTGAGE.
huskey 發表於 21-2-2016 17:23
如果4年破產期還吾哂欠債,會否延長破產期至還清債務?或是可選擇4年破產期後自動還款?

小弟以為無論欠 ...

四年係一個法定基本期限,如果無其他因素影響加長破產期,四年完結後,餘下所有債務一筆勾消
如果要還清先可以解破,我諗好多人真係有排還
flypig 發表於 22-2-2016 00:27
銀行俾個息口係idrp,要借較大銀碼(即更高風險),與及要做負責聯絡其他的銀行(即做更加多野)。宜家叫你 ...

但係已申請左 IDRP,銀行已經開始做野,聯絡緊其他銀行
admin 發表於 21-2-2016 23:29
楼主,我个人意见

你月入 3 萬,又唔駛供樓 (?),點解用咁多錢?

見過鬼吾怕黑咩,而家要面對現實,只想由頭再來,過返正常生活,吾使左撲右撲
huskey 發表於 21-2-2016 23:14
有d吾明,如果銀行做多野,風險又較高,吾係更加吾會讓步咩?

銀行俾個息口係idrp,要借較大銀碼(即更高風險),與及要做負責聯絡其他的銀行(即做更加多野)。宜家叫你同銀行情商,如果淨係傾佢地筆數,做少d 野,可唔可以低d 息。
楼主,我个人意见

你月入 3 萬,又唔駛供樓 (?),點解用咁多錢?

其實我唔想知,樓主唔駛講。

我意思係,你 乜P都好,你其實改唔改到個生活習慣?

如果改唔到,乜P都無用。

--------------------------------------

deeyuyan 發表於 21-2-2016 22:50
如果欠的親友告你, 告入就會變成liquidated sum,  唔到任何人唔認

其實佢地知我處境,又吾會告我。不過我想還俾佢地。
我係咪可以自動申報,吾一定要佢地告至可以放入破產條數?
flypig 發表於 21-2-2016 21:52
憑心口一個勇字,加上人地唔制你損失不大。
由於idrp ,對方要做多d 野,而且風險較高,所以照博姐。 ...

有d吾明,如果銀行做多野,風險又較高,吾係更加吾會讓步咩?
如果欠的親友告你, 告入就會變成liquidated sum,  唔到任何人唔認
huskey 發表於 21-2-2016 17:28
我都想有得傾利息,不過我憑乜去講價?

憑心口一個勇字,加上人地唔制你損失不大。
由於idrp ,對方要做多d 野,而且風險較高,所以照博姐。
huskey 發表於 21-2-2016 17:27
有經銀行轉帳還過少少,之後無能力償還,停左

其實親友債納入破產機會大嗎? 我有借錢過數紀錄 ...

唔敢講。不同受委託者可能有不同準則。肯定係,愈多證據愈著數,如欠單,銀行過數之類。
flypig 發表於 21-2-2016 09:04
隔離版專講drp ,idrp, iva等。佢地會更熟。
另外,我想問 idrp /drp是否利息一樣?借少d ,c 子風險低d ,利 ...

我都想有得傾利息,不過我憑乜去講價?
flypig 發表於 21-2-2016 08:57
親友欠款有無借據?中間有無還過??銀行過數定現金?
有樣野叫受委託人,由佢決定。 ...

有經銀行轉帳還過少少,之後無能力償還,停左

其實親友債納入破產機會大嗎? 我有借錢過數紀錄
cc4321 發表於 21-2-2016 08:02
第二個重點係,如果你真係破產,原則上錢就一定還唔清,咁你親友方面點睇?佢地接唔接受到?會唔會破壞彼此關係? ...

如果4年破產期還吾哂欠債,會否延長破產期至還清債務?或是可選擇4年破產期後自動還款?

小弟以為無論欠債多少,4年後可重新開始
隔離版專講drp ,idrp, iva等。佢地會更熟。
另外,我想問 idrp /drp是否利息一樣?借少d ,c 子風險低d ,利息有無得傾?
親友欠款有無借據?中間有無還過??銀行過數定現金?
有樣野叫受委託人,由佢決定。