破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產期 如收到物業

剛入學

住宅是爸持有的居屋 我有兩個大佬 佢地有錢, 先前已口頭表示間公屋將來我住晒

大哥注意到一個問題, 雖然爸行得走得龍精虎猛,  好多野話唔埋,  如果破產四年, 我……收到物業(居屋遺產x 1/3),  眾所周知會1/3業權會跌落咸水海

爸不太願意寫平安紙,  二哥型容佢思維係覺得簽完平安紙就會即刻「永享平安」咁, 好抗拒。

點做好?

(sorry 可能離題, 但求助無門
推薦
deeyuyan 發表於 20-2-2016 10:55
知!   我舊年抑鬱症冇做半年
其實爸考慮過叫大佬幫,  但大佬認為要破,  破完再置之死地而後生,  防我再借. ...

婉轉講試下。家母唔知我破,都俾我老點左簽平安紙。
平安紙係上策。 到時俾1/3 係中策。
回復 支持 1 反對 0

推薦
咁借錢比你D銀行咪好on9.
又係跌落咸水海.
回復 支持 1 反對 0

deeyuyan 發表於 20-2-2016 16:04
二佬問了爸
寫遺囑佢覺得大吉利是

解決到就好!!!

基本上版主無錯,你老破,中間有遺產,當然應該 嘔番俾 債主.
你亦無錯,家人簽定平安紙,將物業交俾其他親人.
admin 發表於 20-2-2016 11:33
樓主知道方法就好。

Like 「 又有西介,再要有北介」
alan1alan 發表於 20-2-2016 13:09
我都建議樓主師兄呢4年內唔好出平安紙....
因為破時入面有一項係寫5年內將會得到咩遺產咁....
要報上去 ...

如出平安紙, 都會係講屋比大佬啊

直接

二佬問了爸
寫遺囑佢覺得大吉利是

但生RR時轉名比大佬,  避免風險, 佢OK啊

我都建議樓主師兄呢4年內唔好出平安紙....
因為破時入面有一項係寫5年內將會得到咩遺產咁....
要報上去
deeyuyan 發表於 20-2-2016 10:44
未算on9

只算on7啦,  我估計我生活費不高, 每月都要還9000-12k

樓主知道方法就好。

---------------------------------

不過我睇完成篇文之後,有感:

1. 好多人知道方法而唔寫出來, 某會員唔寫方法,只知從破聯收料,心胸之廣,實人令人敬佩。破聯得此高人,萬幸!不過我都知幾個方法,其一,會員可以睇下梅媽。
2. 銀行收 約 60% 利息喎。大家可以去
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... id=14287&page=2
我想話,會員要小心,好多野,唔好人講你就信。
我就唔知啦,不過有會員話:
以下本人所知嘅利息,希望同路人可作參考⋯⋯AE,渣打0%/ 星展本來開8%,可傾到1%/ 大新,

所以呢…只有佩服兩字。
不過咁,大耳牛啦。又用人仔去借,還個時用美龍,咁加上外匯波動,加埋對外匯手續費,又加中介,又加東介,又有西介,又要比南介,再要有北介,成 1000% 都得。

3. 其實借個時,係人都知要比利息架啦,係人都知卡數息口重架啦,借個時,用個時就幾威,還個陣就話人地要收息。借錢借到大耳牛,3線就預左要比人收貴息架啦。最重要個陣人地有無點你。資本主義就係咁,唔想?去 North Korea 啦。睇下肥仔發下窮惡,人地就比錢架啦。

哈!

欠債還錢
天公地義
求學破聯
天經地道

flypig 發表於 19-2-2016 23:35
仲有,寫就趁手。如果有咩事,唔可以唔接受遺產。
你阿爸知唔知你老破? ...

知!   我舊年抑鬱症冇做半年
其實爸考慮過叫大佬幫,  但大佬認為要破,  破完再置之死地而後生,  防我再借.
我未病唔會咁,   但不知是藥的副作用,  成個人變晒

你說的對, 我破期不可不接受遺產.   順帶一題, 我其中一個大佬卻會不接受遺產, 因為接受遺產會令他失去公司房屋福利.
ken2542de 發表於 20-2-2016 00:43
咁借錢比你D銀行咪好on9.
又係跌落咸水海.

未算on9

只算on7啦,  我估計我生活費不高, 每月都要還9000-12k
夠佢地收回本金及部份利息   
是否天經地道?   不知道, 如果銀行認為, 要收59%息才算天公地義, 哪麼, 我認衰仔.

我的問題已經從其他途徑取得建議, 現在不太擔心.   

flypig 發表於 19-2-2016 23:35
你阿爸知唔知你老破? ...
我……收到物業(居屋遺產x 1/3),  眾所周知會1/3業權會跌落咸水海
樓主寫明前設係收到。
你阿爸知唔知你老破?
呢個唔係實在1/3業權,係潛在1/3業權。
唔需要去律師行。要有見證人。即有標準格式,有證人有簽名即可。我屋企都寫左。
deeyuyan 發表於 19-2-2016 16:53
不如叫所有入學嘅. 都賣清不是自己名家族產業, 才天經地義嗎?     
呢度一向都討論如何合法地做對自己有 ...

如果有遺產,   都應該不是錢, 只有居屋部份業權

你講得 arm。資產唔係錢。咁我唯有用economic point of view 同你講。

不如叫所有入學嘅. 都賣清不是自己名家族產業, 才天經地義嗎?     
呢度一向都討論如何合法地做對自己有利的事,  破產常有債主受損,  如何可「天公地義」我真的不懂

你又講得 arm。

-----------------------

好,正經地認真回應你。

1. 你借錢個陣,有無話我就算有資產都唔會還?係一個資本主義社會,借貨係一種正常的經濟活動。個假設就係佢借錢比你,你就有義務去還錢。如果你唔同意,我建議你去 North Korea。個度唔實行資本主義。咩叫資本主義呢?就係人可以透過資本去運作,資本唔一定係錢。理論唔講咁多,你有興趣可以去 libray 借書睇。
2. 當有遺產比你,你就有擁有資本,但係同時你有借貨未清。破產唔係話只係張你借貨 reset。如果你唔同意這點,咁你唔應該破產,應該去走數,走數係有錢唔還!我建議你去睇下乜叫破產,乜叫走數。
3. 我無叫你變賣唔屬於你的物業。我話:

如果你有錢,還比人,天公地義

唔該你睇清楚。如果你唔識中文,我建議你去學。如果你睇唔到,我建議你去配眼鏡。
4. 用番資本同資產理論,你如果接受左遺產,即係你有資產。資產唔一定係錢,當然,從會計學上說,錢係資產一部份。
5. 你同時有負債,在會計學上說,你的總資產是

你有的資產,簡單有不動產例如物業 加上流動資產,例如錢

減去 你的負債。

6. 在資本主義社會,如果你不能履行借錢時的承諾,例如而家,你資不抵債,破產。請你留意,係 [資] 不抵 [債]
7. 咁而家破署接收你的資產去還你爭落的債。

咁的情形,我講
天公地義

有咩問題?

唔通話我有錢,吹咩,先係天公地義?

如果係咁,你下次借錢,記得講:

就算爭有1/3層樓都唔還架啦!

呢度一向都討論如何合法地做對自己有利的事,  破產常有債主受損,  如何可「天公地義」我真的不懂

1. 認同admin兄, 唔係都無緣在此相識
2. 認同admin兄, 唔係都無緣在此相識
3. 如果有遺產,   都應該不是錢, 只有居屋部份業權
你應該咁想:

1. 你事實爭人錢
2. 你事實上無還錢
3. 咁如果你有錢,還比人,天公地義