破產聯盟

查看: 5296|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

求幫忙- 破唔破產好?

各位好,

先介紹本人狀況, 本人現欠三間銀行合共一百餘萬, 全部債項都是這半年欠的, 有二十三萬是上星期五欠的, 原因是賭博買波和買外滙輸哂。

本人有一份101 基金保險, 內現在二十萬
本人有一份人壽保險, 可提取二萬餘
本人月入三萬, 有bonus 及花紅

本月尾要還那八十萬的分期, 下個月要找那二十三萬的卡數( 不全數找清也要付minium pay 三千餘)。

問題1: 我應該申請破產嗎?
問題2: 如攪債務重組, 可以怎麼辦?
問題3: 我可以提取那十六萬基金保險出來( 提早提取可取十六萬出來) , 作還債又或者給家人這段日子的生活費先嗎?

俾屋企人做生活費如果只係幾萬都或者還講得到 十幾萬就難有說服力
財不入急門
zwind 發表於 27-1-2016 13:05
琴日絕望之下買注六合彩, 今日一對, 第一個號碼中, 第二個號碼又中, 第三個中特別號碼, 跟住全部唔中... 空 ...

我破產前欠債10年,每期都有買六合彩,由開始時只望中三獎就可以清數,到後期要二獎先可以清數,但你一次都未中過,到最後終於明白到有事只能夠靠自己.
如果你失業, 拎錢出來做生活費, 最好計你之前薪的數來計每月生活費
琴日絕望之下買注六合彩, 今日一對, 第一個號碼中, 第二個號碼又中, 第三個中特別號碼, 跟住全部唔中... 空歡喜一場, 真係諗盡辦法唔破產到傻左...
Bkk 發表於 26-1-2016 17:22
拎左出黎,再破產佢問你,你咪話比晒屋企人,屋企人都要錢開飯,如果有錢,我唔洗破產啦 ...

有無師兄試過? 如果得既話我一於咁做
拎左出黎,再破產佢問你,你咪話比晒屋企人,屋企人都要錢開飯,如果有錢,我唔洗破產啦
zwind 發表於 25-1-2016 12:07
多謝ADMIN 比個對照計法我睇, 雖然條數錯左(暫時正確月薪係32000 , 扣埋強積金30500), 但係都好有參考價 ...

計的方法比左你,你自已改番數字就得。但係要注意,你的息口可能貴好多。
睇多幾次,其實樓主對破產可能有誤解。

破產的債係要計利息的,大小都要睇銀行的做法。

重要計6c費,行政費等等。唔係只計本金。

16萬睇你點用,提完出黎邊還min pay邊生活,半年到冇晒,但你提完即刻破,起碼充公你十二三萬啦
其實師弟條數點計....你呢個case應該人工已借盡, 做IDRP其實做到但要還8年錢....
但冇銀行想做要申破, 但又諗住4年內還晒錢....其實條數係點架....

如果條數做到IDRP, 你又肯捱8年, 不仿去搞IDRP, 自己搞唔到就去搵律師行代搞...
zwind 發表於 25-1-2016 13:35
師兄意思係唔係如果我三年已經還足錢, 就已經可以搞廢破令? 唔駛一定還足四年? ...

Of course Yes.
flypig 發表於 25-1-2016 12:52
4年內還清錢可以搞廢破令.
江湖傳聞,外判有SPECIAL BONUS...你俾....(唔肯定)
然後搵6C,上COURT.要幾雞.

師兄意思係唔係如果我三年已經還足錢, 就已經可以搞廢破令? 唔駛一定還足四年?
zwind 發表於 25-1-2016 12:07
多謝ADMIN 比個對照計法我睇, 雖然條數錯左(暫時正確月薪係32000 , 扣埋強積金30500), 但係都好有參考價 ...

4年內還清錢可以搞廢破令.
江湖傳聞,外判有SPECIAL BONUS...你俾....(唔肯定)
然後搵6C,上COURT.要幾雞.
除左有ASSET唔需要被拍賣外,呢版無共識搞唔搞有無大 分別....指借貸/mortgage方面

多謝ADMIN 比個對照計法我睇, 雖然條數錯左(暫時正確月薪係32000 , 扣埋強積金30500), 但係都好有參考價值。之前幾星期就不確定, 現在都確定了會續約一年到下年三月, 我說二萬蚊係我預料的最差情況, 不過當然, 如果真係失業, 咁就點計都係破產條數著數。

如果條例是一還清錢就可以解除破產令, 而不是硬性規定一定要還足四年, 你說多好? ( 又發夢...)

佢宜家月薪應該係三萬
我初部步計過條數 , 如果我人工不變, 破產比不破產起碼還多三十至四十萬, 如果加人工就更傷 ( 公司昨天剛續了我約, 我最少可以做多一年, 我今年先三十二, 暫時事業OK , 再升尚有空間, 未來加人工10-15% 唔出奇) , 不算touch wood 講句失業, 我低極都可以搵番份20000 人工既工( 因為我學歷OK, 加上呢十年D 經驗都好專吓, 市場有需求)

一破產, 又要還多左錢比銀行, 又要以後無得同銀行做按揭買樓, 欠一百萬還多30-40% , 比著你條氣都唔順想諗計減低損失啦...

唉, 我明明好有心還錢, 其實只要比我做債務重組, 分六至七年還, 每個月還15000 - 17000, 我既可以生活, 又唔駛有破產污命, 仲有機會買樓, 銀行又有錢收, 不是雙羸嗎? 偏偏銀行就係唔肯....
本月尾要還那八十萬的分期, 下個月要找那二十三萬的卡數( 不全數找清也要付minium pay 三千餘)。

個人睇法。

1. 欠 80 萬分期。我估每月還 1.5 萬左右。 (我用 money hero 計)(60個月)
2. 25 萬卡數。每月 約 8千。(點解卡數 min pay,你咁小的?介紹下邊間銀行,我都想借下。1.3% 喎)

你每月要有 2.3 萬。

而家得 2萬,我諗唔到你點解話可以搞到 idrp。

拿當你加 15%人工,都係 2.3萬。衣食住行…未計。

------------------------------
當破產,我唔知你現況,靠估
1. 第一年要還 1萬
2. 第一年要還 1.2 萬 (當你加人工)
3. 第一年要還 1.4 萬 (當你加人工)
4. 第一年要還 1.6 萬 (當你加人工)

4年,還 62 萬。

我當你無卡數,完全分期啦,
105萬,每月要 24000。(money hero) (48個月)
還 48* 24000 = 1.152 M

好啦。結果明顯,破產還的錢小於自已還。

-----------------------------------

第3種情形

你羅晒基金錢先還卡數,再問朋友借多幾個清卡
1. 朋友:7萬
2. 欠 80 萬分期。我估每月還 1.5 萬左右。 (我用 money hero 計)(60個月)

你每月還 1.5萬

1. 第 1 年:每月有 5千用,姑寒D,都夠。再加 part time (唔知你情形),應該可以捱到
2. 第 2 年:每月有 7千用,姑寒D,都夠
3. 第 3 年:每月有 9千用,姑寒D,都夠
4. 第 4 年:每月有 1.1萬千用,姑寒D,都夠。可以每月還錢比朋友啦
5. 第 5 年:每月有 1.3萬千用,夠啦。可以每月還錢比朋友啦

拿咁就差唔多!

途不過你真係要計下你人工同件工係唔係如你所料。
---------------------------------------

樓主,冷靜下。真係計清楚先啦。

利申: 我到目前呢一刻仲係期期還足錢, 暫時未欠過, 只係下個月頂唔順了
我初部步計過條數 , 如果我人工不變, 破產比不破產起碼還多三十至四十萬, 如果加人工就更傷 ( 公司昨天剛續了我約, 我最少可以做多一年, 我今年先三十二, 暫時事業OK , 再升尚有空間, 未來加人工10-15% 唔出奇) , 不算touch wood 講句失業, 我低極都可以搵番份20000 人工既工( 因為我學歷OK, 加上呢十年D 經驗都好專吓, 市場有需求)

一破產, 又要還多左錢比銀行, 又要以後無得同銀行做按揭買樓, 欠一百萬還多30-40% , 比著你條氣都唔順想諗計減低損失啦...

唉, 我明明好有心還錢, 其實只要比我做債務重組, 分六至七年還, 每個月還15000 - 17000, 我既可以生活, 又唔駛有破產污命, 仲有機會買樓, 銀行又有錢收, 不是雙羸嗎? 偏偏銀行就係唔肯....
zwind 發表於 20-1-2016 13:39
或者真係瘋了所以亂諗野, 我只係覺得, 破產其間我每個月還既錢已經cover 到我所欠既錢, 咁我點解要將我多餘 ...

世界有樣野叫起釘.加上你日後一還錢,就要俾破署外判抽佣.
個個月還錢,4年後條數點,都要問下破署清得未.如果有人4年內未還過錢,4年後起個 double/triple 完全唔奇.

呢期外匯唔係咁難買.長沽人仔.......個TREND 都無變過.
D 波就真係難買.如果你係 鏝曼 FANS 真係 hi 得甘.皇巴拜又太熱,贏左都補唔番.