破產聯盟

查看: 6092|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

有咩情況下債權人可以反對破產

如題,佢地要附合咩條件先可以反對我破產?
itsme 發表於 14-12-2015 22:51
每年有近萬宗破產呈請,當中有多少會因為債權人以申破者有能力還款反對頒令,我掌握唔到數字,不過相信一 ...

無錯,個精粹就係,債仔堅持唔還,
而且佢又係低收入既月光族,正財既話根本無可奈何(當然債仔要受得起一般既騷擾)

佢明明有糧出,唔多,一萬幾千,但自己食晒,一蚊唔還,又唔用債務人身分申請破產,銀行出埋錢用債權人身分去申佢破,即使頒令後亦可能無肉可吃

總括而言,越有資格、地位,有名氣,身份破產越應三思,果d本身係你無形既財富

反則,越窮越見鬼的,應去則去

明白,唔該晒
Alex2233 發表於 14-12-2015 20:06
呢點表面上可以做理由,不過都係有姿勢無實際

所謂既有冇能力還,破產者可以自行控制,法例冇權迫人從事 ...

每年有近萬宗破產呈請,當中有多少會因為債權人以申破者有能力還款反對頒令,我掌握唔到數字,不過相信一定唔多,提出嚟只係回應樓主嘅提問。

其實成功反對又點,債仔堅持唔還,債權人除咗搵收數追債之外,就係自己出錢申請債務人破產,真係有啲無謂。但法例付予佢哋權利,而法官亦只會睇申破人當時嘅收入,之後收入減少可以再入紙。

不過唔排除債權人會有其他考量,亦都真係有債仔會因為抵受唔到追數壓力而乖乖還款 ,有啲人其實辛苦啲係可以還到嘅,總之各有各諗法。
itsme 發表於 14-12-2015 19:45
除咗違法行為,過往亦有案例,債權人以申破者有能力還債為由,成功反對破產呈請的。
要成功頒令,單是資不 ...

呢點表面上可以做理由,不過都係有姿勢無實際

所謂既有冇能力還,破產者可以自行控制,法例冇權迫人從事某高薪工作(即使佢本身具有該資格)

破產者選擇放棄該職業,一樣變無力償還

當然啦,呢方面破產者自己有數識計,唔通有醫生牌會為100幾十萬放棄職業,除非你欠落天文數字,破產後唔做又有父蔭,純粹為左挨四年甩條數,呢d利益取捨既野,當局者清,都唔洗人地幫你擔心

除咗違法行為,過往亦有案例,債權人以申破者有能力還債為由,成功反對破產呈請的。
要成功頒令,單是資不抵債是不夠的,要加埋無力償付。破署網頁有列明債務人提交破產呈請書的準則為,"他/她必須使法院信納,他/她是無能力償還其債務"  如果法官相信以債務人當時的收入,扣除基本生活開支後,能夠喺一個合理嘅年期內還清欠債,會接納債權人的反對申請,尤其是申破者是高收入或專業人士。

資產轉移,老破大忌
哈,哈
偷左野,
出門時被追斷正,
入去放返原位係咪無事.

資產轉移,交返出來之後會ok?
咩情況都可以反對 不過成功就最多係資產轉移
至於其他犯法野如 詐騙,如提供假資料,你都係俾破的,但有可能 因詐騙入獄.
最常見係 提供假資料.
但有樣野要小心,如果你 講唔出 MONEY 流向.於是法官認為你講大話又 收埋舊錢,干脆 判你 唔俾老破住....
咁就好大鑊!!!

所以面對法官,要好 HUMBLE!!! 破前搞清楚點$$$$ 去左邊.就一路順風.
問過,佢地答左好似冇答咁
好多都條例都可以.
自己上破署網頁睇下
樓主問得好, 其實我都想知