破產聯盟

查看: 10068|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

關於長命契的 業權問題

請問如果A,B有一聯名物業,是長命契型式,如果A破產,一半業權被破處沒收 ,那破處跟B各有一半業權,之後如B離世,那一半業權是否他的子女可承繼 ,還是那半份業權也會自動歸破處

唔關破產法事。留意下離婚,跟住爭 "善養費" 的判決就知啦。好多時,會判一人一半,因為家庭責任關係。

唔通話破產法就同家庭資產定義有唔同咩!並不是共通問題。個 6C 為左大樓主,拋下 terms 又話共通,又話追溯期個D無謂野。咁樓主米覺得6C好勁羅!
安太太 發表於 17-11-2015 14:22
已經向專做破產案件的律師了解過。
根據香港的婚姻條例 和破產氣例是共通的,就算破產者在法律上沒有物業, ...

Thanks !有用資料。
應該破前忘情棄愛,儘早斬纜。免得誤人誤己。
安太太 發表於 17-11-2015 14:22
根據香港的婚姻條例 和破產氣例是共通的,就算破產者在法律上沒有物業, ...

有權又唔等於必定會去做。我估係破署有理由相信,業權雖然是破產人配偶以個人名義持有,實際上是破產人出資或有分出資,所以以婚姻條例去追討。
根據香港的婚姻條例 和破產氣例是共通的,就算破產者在法律上沒有物業,但只要配偶在婚後和破產者婚後才置業的人。破署是有權要求接管破產者的業權,不管他或她擁有物業與否。
但如果未破產人士是婚前已經擁有物業,物業是沒有破產者的名字的。這個便不會被破署釘契
admin 發表於 13-11-2015 00:08
唔好話我認叻!

我一早寫左。早佢幾日!

案例可見,分割業權判決在 2009年8月18日...
即係話,拍賣業權 係當時已進行.
安太太 發表於 12-11-2015 23:51
今天收到替我申請破產的律師查問我最近收到破署業權問題的事情時。他告訴我有客人向他們求助。最近一些破 ...

最近一些破產人士說,破產者什麼業權也沒有。只是配偶全權擁有,破署也去信要求破產者出賣物業替其償還債務。

明顯中間有古仔......
破署也去信要求破產者出賣物業替其償還債務!!
層樓都唔係破產人士,就算破產人士想,又點有辦法賣層樓??
flypig 發表於 8-11-2015 09:33
師兄,有用資料。甚至解釋埋破署做法轉變的因由:
cecimak1995 係代號,篇文章係2013年寫。
http://cecim ...

唔好話我認叻!

我一早寫左。早佢幾日!

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

只係會員唔睇!

我當然有懷疑有好多人睇完我地破產需知再加新料啦!

例如,當日 6000 蚊。

全世界都話無!包括 CCM,KC forum, VV form , 香討,等等。係得我係呢度講未必唔得!因為我參考過之前一D案例!

後來全世界知道破署會比,就所有呢D話無文突然被消失!包括個個 KC Forum!

重有,呢個強制拍賣並唔止對破產人士有效!

honey 發表於 8-11-2015 10:58
話你知,律師説2008年後已有改變,因為有案例,所以破處,外叛一直出信迫賣樓並向高院申請,因為有過案例, ...

今天收到替我申請破產的律師查問我最近收到破署業權問題的事情時。他告訴我有客人向他們求助。最近一些破產人士說,破產者什麼業權也沒有。只是配偶全權擁有,破署也去信要求破產者出賣物業替其償還債務。
律師可以代閣下寫信就還款及利息總額與債權人討價還價,然後向法庭申請廢止破產令。
債權人有酌情權決定相關的還款及利息總額。
之前交由有相當經驗的律師朋友處理,很快就辦好了,收費亦相當合理。

itsme 發表於 8-11-2015 23:33
以前無呢個option㗎。自己同債權人傾數做廢止破產令取回業權,係呢一年左近先出現。仲唔係個個咁好彩,記 ...

相對比起回購半份業權, 呢個都算係機會了。
samam2015 發表於 8-11-2015 12:20
果陣我收到破署信都淨係講只能出價回購半份業權, 試過出過價破署話少, 但果陣出得多何來咁多元$$, 仲要供 ...

以前無呢個option㗎。自己同債權人傾數做廢止破產令取回業權,係呢一年左近先出現。仲唔係個個咁好彩,記得幾個月前,有版友出post, 佢個case唔係破署跟,係外判跟,外判都無畀呢個option佢,後來講唔掂數,外判向法院申請售樓令,結果係點就唔知,嗰位版友無update.
處理呢件法律嘅事, 真係要多了解, 睇清楚、問清楚, 單單Case都會有出入, 決定錯誤就真係千古恨
honey 發表於 8-11-2015 11:30
唔係!其實我2008 及2010 都有打比官問層樓可以點解決!當時都係講市價一半!並沒有話同債權人傾!所以有D ...

果陣我收到破署信都淨係講只能出價回購半份業權, 試過出過價破署話少, 但果陣出得多何來咁多元$$, 仲要供緊層樓, 唔供即刻瞓街都似, 如果知道可以同債權人傾掂數可以settle到, 早d周圍借$都好過俾債權人追咁多年利息啦
唔係!其實我2008 及2010 都有打比官問層樓可以點解決!當時都係講市價一半!並沒有話同債權人傾!所以有D唔順氣!另外,我破產時層樓係負資產,拍賣仲要蝕冇錢收!所以當時先冇賣到!政府邊有咁苯吖
honey 發表於 8-11-2015 10:58
話你知,律師説2008年後已有改變,因為有案例,所以破處,外叛一直出信迫賣樓並向高院申請,因為有過案例, ...

咁你賺左7年住又點計???
理論上一申破,已經可以要求法官頌令分割業權,然後拍賣.

呢幾年樓宇升左值咁多,你真係肯定當時被拎去拍賣,會比宜家好??
話你知,律師説2008年後已有改變,因為有案例,所以破處,外叛一直出信迫賣樓並向高院申請,因為有過案例,你話官點判?你可再問清楚律師朋友!我唔順氣點解2008 年唔出信,咁可以比少七年利息
高登仔 8月收到政府信
話破產管理局想解決業權問題)
一係叫老母買埋政府個一半業權
一係就賣左去,兩家分錢
http://m1.hkgolden.com/view.aspx ... ;type=FN&page=1
samam2015 發表於 8-11-2015 10:11
itsme,我十多年都對破署處理另一半業權的方式如何,一直以來都係扒文章,大多數訊息都話未破產那半層物業 ...

若事實有分權共有,倒是個好訊息,可以繼續居於原址

已有分權法例.但未必如你所願.因為分左權,再拎去拍賣都仲得
已有案例......分左權,假如1人1半,賣200萬. 拍賣行佣金 ,其他開支.可能外判/破署再有佣金....
扣哂之後,餘數再一人一半.
samam2015 發表於 8-11-2015 10:11
itsme,我十多年都對破署處理另一半業權的方式如何,一直以來都係扒文章,大多數訊息都話未破產那半層物業 ...

我問過在律師樓工作的人,佢地都話破署係奈我唔何的
有案例
http://realblog.zkiz.com/greatsoup38/54619
破產管理署焗業主賣樓