破產聯盟

查看: 7695|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

諗緊點做

因為賭欠左好多錢, 身邊朋友, 屋企人都不斷有幫自己,
每次幫完又打回原型, 今次我想緊去破產解決個問題。
過到呢一關我真係界賭, 賭其實真係好無謂。
比你連續中到幾口, 輸一口又唔服氣又賭過, 經常係星期5晚收哂錢, 星期6又輸返哂出黎架啦

關於破產, 我想問問各位師兄既經驗:
- 二線財務會點對待破產, 我意思佢地應該唔會真係唔再追數掛? 我其實唔係唔想找數, 但呢一刻搵萬幾要找幾萬真係想死。
- 我都有岩岩簽既二線財務(短至上2星期簽既有, 亦有找左1-2個月既).
- 第1筆個$15000 點都要死到出黎? 認真問如果搵到 15000 真係可能無咩咁急需要破產........
-朋友無寫欠條既款項會點處理?定係法官唔會考慮呢d "朋友欠債"

thx....

kachunwilly 發表於 16-11-2015 23:46
再一次多謝哂咁多位師兄姐分享先,
最後家人幫忙今次避過一次大難關.....二三線真係少掂為妙....
我搵左par ...

能力可應付範圍玩下無問題,但一借錢賭就好大問題.
好多人唔明白戒賭之難,難如減肥.
點解減肥難?因為你不時想住要減,你成個腦充滿左 唔食得,唔食得,唔食得,的意念....
無時無刻都想住食物. 意志力總有脆弱的一刻.問你如何堅持呢???

代之完全克制的方法.
一係替代.做義工,做運動,去旅行,去行山....將注意力轉移.
第二招係 可賭但不借錢,不賭超能力範圍.一越界就要俾自己好大的懲罰!!!!!!但呢招仍需要自制.
唔知你得唔得.
樓主,呢度好多會員都係賭…

多D上來,同佢地吹下水,好快就知道點做架啦。

加油。人生總有明天!
咁咪好囉!!機會吾係次次有架.
你真係要好好把握...我破後第一次出糧.
拿住D錢想去狗會買波買馬.
內心搏鬥左一星期.猛同白己講點解要搞到破產.
終於戰勝心魔.戒左,D錢有時買件衫,食餐好小小既仲化算.
我十隻手指真係冇晒喇!!!!
再一次多謝哂咁多位師兄姐分享先,
最後家人幫忙今次避過一次大難關.....二三線真係少掂為妙....
我搵左parttime 做了, 星期6 11個鐘, 星期日 5個鐘.
錢多少都不是什麼, 我認為係應該反省點解要做parttime.

停賭真係因為無錢所以停, 界賭真係漫漫長路....
我上星期6臨開parttime 前都買馬買左1百蚊....個個內心交戰真係辛苦...
我會再搵社工幫手, 一定唔可以再返回頭路。

各位, 加油啊!!
我爸講左一句, 真係事在人為。
上呢個討論區嘅人,相信都係有啲“經歷”,唔會係一帆風順,上嚟睇下其他人點不堪嘅人。對於成為同學嘅,希望佢哋放低包袱,坦然面對。而最終搵到解決方法,能避過入學嘅,真心戥佢哋高興。我想話,樓主嘅女朋友,如果唔係傻嘅,就一定係派嚟守護樓主嘅天使,要好好珍惜,又或者樓主本身亦有其他人睇唔到嘅優點。你嘅post感唔感染到賭徒就唔知,不過感染力一定有。連鍾意食in上don't管嘅admin大哥,都留言囑保重身體,感性到...... 兼職一定要做喇,多啲收入之餘,無咁多空閒時間,易啲戒賭。希望樓主過到呢關,努力努力!
ken2542de 發表於 10-11-2015 21:04
轉工去地盤做住先啦.
一個月都多4-5k.

千萬不要做地盤,基本上每個地盤都有賭檔,排九或十三張,我同事月入六萬,單單今個月係排九檔就輸左二十個.
樓主,唔知你停賭左幾耐,你留言所面對的無助感,失落感,相信所有賭徒都試過,包括我。戒賭,同停賭唔一樣,停賭係因為你冇錢賭而停,戒賭係你個袋有錢但都唔去賭。長期賭徒戒賭心靈上會有缺失同空虚,所以你必須要有足夠定力及好好堅持。希望你永遠要記住你當下的經歴。
樓主逃避唔接債主電話,係唔係有意無意間想法係 債主開口,好過你開口問屋企人借呢??
咁都係借錢的一招.以環境黎講,樓主只係一時徬徨,呢關唔難過.當然係屋企/女友屋企 就變做無地位!!!
但做得賭仔,就要預左!!!

呢次只係生活的小風波,唔係咩大事.過左去就好!!!

基本上輸哂戶口D錢就要走人.唔好想住追.邊度跌到邊度起番身係賭場度係唔WORK 的.
樓主。件而家的數唔多。part time 而家唔難找,當然唔會好做。你找 part time 要留意你体力應付問題。

例如:你去做碼頭苦力,一晚8小時,做6日,咁你基本上日頭無可能再有 part time,因為苦力真係好辛苦。一般人無可能做5日苦力 part time。係呢個時期,健康好重要,因為你無多餘錢去睇醫生。而且手停口停。

Yes.. 預示到就算破左班2,3線都仍然會keep 住追, 只會更變本加勵。
我明白哂點解琴晚6點後無電話, 因為有2間應該已經搵左我老豆,
屋企家境唔好, 老豆都叫左我同班2線佬講星期5/下星期一找今期or全數比佢地...
我問埋女朋友借錢, 找左呢幾日d 息比佢地先, 比左6間2線, 都成2K.
今次又係要麻煩佢出面可能周圍又問人借, 佢只交低叫我一定要搵parttime , 穩定要返足既,
今次係可能連佢自己都要捱多份......
難為我一向都無盡過仔既責任....
上面既事情發展換來左我比左利息之後既平安。大部份入左息之後都有得傾係得1間企硬最遲聽日要找(原本10號到期,已加100延2日)

就咁睇應該都唔會用破產去解決我呢個問題, 但我都想立呢個post 比其他因為賭既人睇, 賭真係可以令到你走投無路....
我係超級好彩好幾次都有屋企人, 朋友 幫手。父親講明幫埋呢次再借唔駛再認佢做老豆。
等完左呢件事, 我想用自己呢件事去其他forum 話比佢地知 千奇唔好賭到要借2線,
我其實之前有去過其他forum 睇, 一樣有唔少人有呢個問題, 仲要問各2線好不好之類既查詢...
呢個post 未必有我所想既感染力, 但我好希望我在網絡上都好似呢度既師兄師姐咁幫人, 你地每個留言我都係好窩心, 特別係呢排完全唔知點算既時候。
我自己之前都有開post講過我都全部2,3線數,不過都選擇去申破,份工就一定冇左,屋企人真係比d追數打電話去,不過還好我都有屋企人支持,到拎左令情況至好轉。試過上埋差館等等……所以你就算破佢地都一定同你家人接觸,不如盡早同佢地商量解決方法!
未落到收數正常6點收工就冇電話打黎住,不過你講一日收到50個call,即是你連電話都冇接佢地,咁應該好快比收數果邊跟,唔避得幾耐。你而家要做既野係諗下點樣打返去同人傾,2線財仔有d都可以同佢講冇錢入比佢地要遲入,不過d息係好金下,一般都成一百蚊一日。你雖然說十幾萬破好唔底,不過呢2個月有沒有方法可以頂到先?因為你都知道你一個月要還萬5蚊而家又身上冇錢,即是最少要問到人借2,3萬蚊你至可以壓力細少少,不過我諗除左家人我諗朋友好難借到呢個數而又唔洗你急住還比佢。同家人商量下啦!唔好諗住點樣跑夠今個月數就算,因為你咁樣只會令你去就供完既財仔續借,沒完沒了。
重新戰士 發表於 10-11-2015 23:16
好不良.......見到個肚腩就知道邪惡

咁你又唔見我有肚腩
wahtung 發表於 10-11-2015 22:13
工餘時間去飲吓酒食吓飯都算不良嗜好?是好正常的社交及減壓活動嚟喎

好不良.......見到個肚腩就知道邪惡
終於返到屋企, 出面流連左10個鐘, 完全無意思的走, 明知身上1蚊都冇, 銀行戶口都知冇結餘啦, 唯一既8達通仲有幾蚊,
就坐巴士出左去尖沙咀。
行得既地方都行左, 教堂都入過一次, 坐左一陣, 除左逃避都唔知仲可以點。
不過教堂出返黎時, 雖然無見到任何人, 但個心真係會平靜些少。
真係好得人驚, 由朋友再次拒絕幫手時, 我去尋死既諗法係愈黎愈重.
望下望下女朋友d 相就好返d...
最後問左個朋友借1舊水食野同坐車返家。

今日電話功勢開始黎了, 3間7號到期既加埋50個phone call 左右, 但竟然6點後無收到電話了.
我知公司同屋企電話就有至少有1間已經打左上去, 我同事聽左都無咩野. 屋企電話一響我就開始換衫出去。
我就唔知屋企人收到電話未, 我同佢地講左我有破產既念頭. 不過未詳細講今次差幾多同差咁多間2線。

ADMIN 講中90%我既故仔了, 可能一般賭徒都係咁。而我唔同係屋企人真係無咁多錢, 今次都未必幫到手。再加插左係連我女朋友屋企都幫過找一期數。
賭, 呢一刻我驚到怕. 想都唔夠膽再想。
我認同可能13萬唔需要破產,同埋二線為主作用好似唔太大.
聽日係籌旗大日子,7號既數要攪, 10號個幾間一樣要攬, 仲有一條幾百蚊既電話數(呢個指電話借貸, 唔係電話台費)。
簡單d , 聽日一係要籌到15000 找哂上面呢堆 , 一係就企o係度等人上門 .

找Parttime , 唔賭, 呢個係之後必需做既野, 但係大前提我要過到面前呢一關先...
A san講得無錯,長期做運動的人面對逆境時會鬥志會堅定啲,可能對樓主戒賭會有幫助,我在破產期內每星期至少有四日是做運動的
樓主正職都有萬幾,欠債都係月薪的十倍左右,找多份兼職慳慳哋還債啦,但最主要是戒賭
重新戰士 發表於 10-11-2015 22:08
唉......搵幾多,賭幾多!
我都係有不良嗜好既人,真係身同感受

工餘時間去飲吓酒食吓飯都算不良嗜好?是好正常的社交及減壓活動嚟喎
唉......搵幾多,賭幾多!
我都係有不良嗜好既人,真係身同感受

瘦返D,又去飲酒!飲到肥晒,又話戒酒.....之後又俾人引誘又飲過!

kachunwilly 發表於 10-11-2015 18:47
琴晚開始有電話追,今日3間2線開始追,再問律師都係破左避不到2線都會keep 住追。今日工都無返,成日都唔知 ...

樓主,我真係勱你要想辦法。

行來行去,人會無鬥志,跟住又想去賭,去逃避。

因為賭會令人精神堅張,會暫時忘記不快事。

------------------

我唔係社工。我唔知 work 唔 work

你不如去跑下山,真係跑山。我知長期運運的人,一般鬥志會好D同埋唔會咁易沉迷賭。同埋跑個時,人都會忘記其他野。