破產聯盟

查看: 5896|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

唔想破產,DRP 或 IVA可行嗎?

本人月薪+家用大概 HKD32000
欠中國人銀行 HKD375000分 60期 月還11200
獅子銀行 卡數 HKD11000 min HKD3900
但固定開支未計每日食飯車費屋企雜費
HKD19200

我月薪大概18000, 想同銀行申請DRP,中國人銀行會受嗎?我職業都算穩定,我做多10年都應該可以
大家覺得可行嗎?
square3207 發表於 31-10-2015 11:32
C子差萬幾..
一陣已經攪掂..
其實攪掂張卡就已經好好多..

佢獅子其實係差11萬
C子差萬幾..
一陣已經攪掂..
其實攪掂張卡就已經好好多..
其實DRP自己申請好過比6C賺..
加埋DRP息口其實可能仲貴左 之不過幫你再拉長還
自己試過..
之前因為真係頂唔住先同意...
但E家都有點後悔..頭一年內供左既差唔多白供..
所以諗清楚先同做DRP..
樓主,先打探個DRP 息口先啦。再加埋 6C 費。

再比較。 DRP 息口就算平,加埋 6C 費,個結果可能出乎意料架。
有D野,唔小得的,你羅 TU 睇下咩 grade先。

我…朋友當年個額大過你啦。乜 DRP 都唔駛做。因為呢…

你第一年還錢紀錄好,個息口可以講數架,或者到時再轉第2間做。DRP 就應該唔得羅。

而且,你個 TU 未必你想象中咁差架。
希望你成功。如果我做到就好啦……
祝你成功先,非必要就吾好申破
很感激大家係我徬徨時同我傾下可以點做,thank you so much
我決定咗做DRP喇,我今朝打咗去律師樓問晒要準備啲咩,做唔到DRP先再諗方法,謝謝各位
poorpoor123 發表於 27-10-2015 22:32
但我中國人銀行係loan,我諗我未必再借到錢,因為我tu唔靚仔

我估ADMIN意思叫你試左先,問下又唔洗錢嘅

唔批先再返黎啦
但我中國人銀行係loan,我諗我未必再借到錢,因為我tu唔靚仔
個人借貨。

咁樣啦。

稅貨可以借好多,同埋利息低。當然你可能借唔到。試左呢個先。就算 cut 唔晒,都可以 cut 到 50% card 數。

如果唔得,做人要能屈能伸,同"老公"商量一下,比定6個月開支,當然你真係要有自制能力。

-------------------------------------

我…朋友經驗。

借 40 個,60 個月 都係一個月還 8k到。當然你可能借唔到咁多。

而家好方便,你去 money hero ,即刻計到!

-------------------------------------

其實你有好多選擇架。

但中國人果到點?月供11200好金
admin, 我已冇買野比自己好耐喇,多數錢係用係兩個仔身上,我年尾加人工,會加到1000到,但請問咩係p loan,我想快啲 cut咗張信用card
我睇完都唔想回,同佢D數一樣 ...好亂

樓主宗銀條數一D都唔甘,唔該自己計下數先
借貸款項375000
月平息(%)1.3
實際年利率:28.75%

每月還款額:$11,125

1.3 貴係邊???你覺得貴,咁你又借?

poorpoor123 發表於 27-10-2015 21:56
我一個月還8000都可以

老實答你。8000 其實你唔駛搞 DRP 個d。就咁申請 P Loan 都得。我…朋友試過。不過咁,你可能要想辦法,賺多1-2k/月。

拿稅月就到,我建議做好還錢記錄。借稅貨去清卡數,cut 卡。

再等多幾個月,搞一筆清。利息重低!
因為 DRP 個D,息口超高!

不過你首先自問有無自制能力先。如果你有錢就要買野,見到3就要買,就去破好過羅。
我一個月還8000都可以
必定支出19200, 租唔洗我交,水,煤我會交但兩三個月次,電話費已計,食係問題,因為要買埋全家幾口既餸加自己中午飯,車費唔700到
poorpoor123 發表於 27-10-2015 21:52
admin, 我係人工18000已扣mpf, 家用15000

樓主填好我個表先啦。重有其他 item,加埋上去。

admin, 我係人工18000已扣mpf, 家用15000