破產聯盟

查看: 3130|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

中介個案分享(小心)

好友知我情況,介紹左個中介俾我,佢以前有其他朋友都有類似情況都係呢個中介幫手。
中介聽完我個case,分別提左幾個方案,由於我case好惡搞,所以佢建議我破左仲好。
我月入17000,扣左mpf16150,一條友同家人住頂盡批6000-7000。佢話佢有辦法幫我搞破左之可以唔使還或只還1-2000......佢話有多餘錢就可以回報下屋企仲好。
聽落係好吸引,問題係真定假啫……
佢收費唔平,佢話因為佢有能力做到呢個效果
有冇師兄俾下意見?

我又想介紹一個........永不會Ban的人,仲約你打Band..係Adnin大人....haha
其實成年人做完事就要負責.破---誰都不想,事到如今,老實最真.
話話有理句,生活開支是你必須生活費,勿想有多餘零錢儲  ,洗   ,再賭....C兄勿再多想.
四年好快過,用呢四年從練人生
出來行,預要還.....未來錢已用,而不用還晒,已是賺了....
隨緣人生,有得有失後有得.....
flypig 發表於 12-10-2015 10:23
宜家網上成日都收到d有能力做到xx效果,如賭波,賭馬。個個都話有能力幫你賺大錢。問題係,先收一筆會費。 ...

都唔係全部都係流既,但某個用左HK首富個名搵食個間就肯定係流
似乎破產係唯一出路了,因為已有機構覆左我暫時唔做得drp.....
orewa_j 發表於 12-10-2015 12:25
明x方面,我睇左不少文章,都係話最後轉俾律師?

你可以搵明X 仲有東XXXX健康理財家庭輔導中心都有有關服務
明x方面,我睇左不少文章,都係話最後轉俾律師?
你可以去明x 搵社工傾傾。佢地會同你分析個案,甚至教你點填表格。
orewa_j 發表於 12-10-2015 10:52
感謝flypig師兄。其實呢段時間我上網睇左好多資料,但到自己時,又真係好擔心…………戒賭服務,亦登記左。 ...

會計事務所非專業牌照如核數資格。
可能搵個靚妹讀過lcc inter就開檔。甚至無師自通也可以。
希望你分清咩叫 專業同非專業分數。至於社工,要睇下中介收幾多?多的話,係社工fd甚至有回扣都講唔定。
而家每日都好頭痛,好想死,好無助
其實中介同會計事務做法差不多,都係幫你整理一下文件,幫你整份好睇d既收支表(即係用電腦整),然後彈比d相熟既律師,之後就拍拍羅柚啦。 再之後既野,同你直接搵律師無分別,問襯中介就話律師個邊攪梗,有問題和消息律師行會搵你。 頒令後律師個邊工作就完,再有咩問題,你搵中介,佢地最多只會口頭教你,所謂跟進都只係你有問可以搵佢查詢,唔會有實質行動去幫你(包括見主任或外判時要交個份收支表)。 總括黎講中介或會計事務所係萬能的(收錢前),其實係無能(收錢後)。
感謝flypig師兄。其實呢段時間我上網睇左好多資料,但到自己時,又真係好擔心…………戒賭服務,亦登記左。我聯絡過一個叫香港戒賭中心的團體求助,但點解社工話債務問題會refer我去一間會計事務所傾……唉,唔通連戒賭服務都呃我…………
因賭而破,以前討論過。。。。

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... 12893&mobile=no
你驚就正式搵律師傾。而新債+賭去老破大有心在。而且是合法的。我係街,遲d俾個案你參考。
orewa_j 發表於 12-10-2015 10:24
flypig兄,多謝你意見。我並唔係盤數複雜,只係有其他考慮,例如架車,新數,同埋破產因賭博而起等等。 ...

同你講,中介顧問,人人可做。呢版版友去搞個商業登記就可開工。律師就讀幾年,logic要ok,英文要好,要記大量案例。再加實習。你唔信專業信呢d??呢度大把個案,有巴絲打被點去黑財,借錢俾顧問。咩都無服務,除左搵人去佢屋企同公司 貼大字報。
admin大人,我有冇辦法改到標題?明白標題用字形容會令人誤會,謝謝……
flypig兄,多謝你意見。我並唔係盤數複雜,只係有其他考慮,例如架車,新數,同埋破產因賭博而起等等。
宜家網上成日都收到d有能力做到xx效果,如賭波,賭馬。個個都話有能力幫你賺大錢。問題係,先收一筆會費。呢d野流多。
dw123兄,可否分享下你case俾我參考下?你最後點處理?thx
其實一個普通破產者打份工,盤數有幾複雜??你唔係上市公司,人地外判主任係專業人士。個中介可以保證你唔駛還??會唔會寫包單要還不收費??如果真係貨不對辦,樓主去海關告佢??就算告,人地話一筆還一筆,搵d收數上門,到時樓主就十分之麻煩。