破產聯盟

查看: 3535|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

"行生"debit card

今天用"行生"的debit card買"米高梳乎"的服務,證實該咭可網上購物。在實用方面而言,不必一定要申請用credit card。
我上個月都申請咗,等緊消息中。
cc4321 發表於 12-10-2015 15:05
我無綜合理財戶口只有個結單戶口,唔知可唔可以申請,有時間去問問,唔該哂你  ...

可以,我都係只有個結單戶口,已經用左消息卡年幾.
重新戰士 發表於 12-10-2015 20:09
期實我幾有興趣了解佢點做分期。背後個Mechanism點行呢??

debit card 是扣錢的,大家都知!

假如你買一個3000蚊嘅手機用正常嘅visa係hold你信用額而用visa debit card係 hold 你之前已入嘅3000現金,其實前者係先洗未來錢始終要還,後者現兜兜一砲過有幾多洗幾多但同eps有唔同,eps唔可以做分期,我嘅例子:我想上台出部愛瘋6s,間間電訊公司都係要用信用卡做auto pay,我張痕生visa debit card完全沒問題可做auto pay 另又有電訊公司做promotion 買機做免息分期有積分送(你可以話原理用eps一樣又洗咩分期呢)重點係好多公司都俾啲小便宜有visa嘜頭嘅咭,反而現兜兜俾cash咩都冇,可以話有啲屈機。我成日自我感覺良好同屋企人講我張enjoy 白金Debit card 咭係身份象徵因為要有錢喺入面先轆得架
headached4 發表於 12-10-2015 19:22
我用痕生debit card (visa)可以當信用咭做自動轉帳,可以買野做分期添,但大前提個debit card戶口要預先入 ...

期實我幾有興趣了解佢點做分期。背後個Mechanism點行呢??

debit card 是扣錢的,大家都知!
假設我買一個電話要HK$3000,理論上會即時扣起HK$3,000 (信用卡都係咁扣起信用額)之後個月還。
咁...既然debit card 一開始已經扣左HK$3000...咁點叫分期呢? 呢個係唔係EPS??
如果每個月先扣分期既金額,個機制咪仲著數過信用卡(信用卡都要扣起信用額)
完全理解唔到.....明天打電話去問下人先
我用痕生debit card (visa)可以當信用咭做自動轉帳,可以買野做分期添,但大前提個debit card戶口要預先入夠錢啦!其實同國內嗰張銀聯差唔多要事先入錢落去先轆得
HKM 發表於 11-10-2015 17:18
該咭有獨立戶口,與綜合理財戶口連結,每天好像可以自動從綜合理財戶口轉$1,000到該咭供使用(如果你要用 ...

我無綜合理財戶口只有個結單戶口,唔知可唔可以申請,有時間去問問,唔該哂你
fungcorey 發表於 12-10-2015 11:51
破產期間能申請呢張card嗎?

應該唔得 呢張雖然唔係信用卡都要申請而且破期內只可以有一個出糧用架儲蓄戶口
破產期間能申請呢張card嗎?
HKM 發表於 11-10-2015 16:57
請問重新戰士,你用該咭訂購時有否特別說明是用debit card?我向"米高梳乎"購買時說明是用debit card. ...

我知道可以用消費卡,因為我早幾日飲酒問返黎!
實情我冇呢張卡(我得白金)
cc4321 發表於 11-10-2015 15:14
有興趣,有個問題,即係話呢張咭係有一獨立戶口比你入錢?係返痕身邊度入?我係痕身有戶口,唔知易唔易申請 {:4 ...

該咭有獨立戶口,與綜合理財戶口連結,每天好像可以自動從綜合理財戶口轉$1,000到該咭供使用(如果你要用咭的話)。如果用咭買東西超過這個額度,要自己直接存錢入咭戶口。可從ATM入錢。為了網購安全,我已要求銀行把咭戶口與綜合理財戶口不連結。平時可放少量錢在咭戶口,而把大量錢放在綜合理財戶口。在申請期間,以$500開綜合理財戶口,後來加到$10,000。要申請該咭要先開綜合理財戶口。我拿到咭再加$5,000入理財戶口。如你已有綜合理財戶口,似乎可直接在網上申請該咭。
重新戰士 發表於 11-10-2015 13:49
用T R I V A G O Apps 訂房可以用此卡。

請問重新戰士,你用該咭訂購時有否特別說明是用debit card?我向"米高梳乎"購買時說明是用debit card.
HKM 發表於 11-10-2015 12:52
我於2014年1月圓滿實踐DRP。最近申請該行debit card(他們叫Enj?y消費咭,要說清楚,是消費咭),大概要兩 ...

有興趣,有個問題,即係話呢張咭係有一獨立戶口比你入錢?係返痕身邊度入?我係痕身有戶口,唔知易唔易申請
用T R I V A G O Apps 訂房可以用此卡。
cc4321 發表於 11-10-2015 10:38
可以,我淘都係用PPS,你講張咭即係要你入左錢入去,裡面有錢先可以用,咁易唔易申請  ...

我於2014年1月圓滿實踐DRP。最近申請該行debit card(他們叫Enj?y消費咭,要說清楚,是消費咭),大概要兩個月才收到。初時在分行的職員說大概三星期會收到,但可能生意好,所以比原先的預計時間要長。據這類論壇的知情人士說不用查TU,但實際上要不要就不肯定。大概是因為這不是要向銀行借錢,所以只是電話問入息情況,而未有要求提供文件證明。
HKM 發表於 10-10-2015 11:12
EPS或者八達通是否可網上䐟物我就不知,

可以,我淘都係用PPS,你講張咭即係要你入左錢入去,裡面有錢先可以用,咁易唔易申請
hohochi 發表於 10-10-2015 12:04
正常情況下只要戶口內有餘額就用得

說得對。還有,就網上購買而言,該debit card可應用的範圍我相信很廣,因為有Visa標誌就可用。
HKM 發表於 10-10-2015 11:16
但該debit card也是Visa card,在顯示Visa標誌的商戶可使用。

正常情況下只要戶口內有餘額就用得
cc4321 發表於 10-10-2015 09:46
咁咪即係用EPS或者八達通咁,重點係唔一定間間機構都收,一定要信用咭你一樣無計   ...

但該debit card也是Visa card,在顯示Visa標誌的商戶可使用。
HKM 發表於 10-10-2015 11:12
EPS或者八達通是否可網上䐟物我就不知,

八達通係淘寶可以