破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後被車房追還錢

事源係,破產前賣了架車給車房,只是數千元,同已告訴律師,之後頒令左,也告訴賣車一事給外判。
但今天車房打嚟話轉唔到名,要賠返本身賣車嗰數千元同架車嘅維修費!!
咁點算丫,有咩解決方法!!
如果想問個究竟,應該打去邊問?
㗎車係入紙前賣,七月申破,但琴日打嚟話轉唔到名!!
點解轉唔到名呢?

奇就奇在

架車唔應該比破署接管.....

當然你一早就唔應該做到咁蚊水

應該未入紙前,晨早賣晒架車,要確保埋晒單,架車轉左落對家手......先再入紙,

而家好似唔湯唔水,可能就係賣完無耐,連手續都未完成,就走去申破,兼且申報埋架車比破署?
個人覺得問題唔係咁簡單。

1. 樓主幾時賣車,幾時破產?
2. 而家交易事實上未完成。樓主有機會被人告有意欺騙
樓主可以從車行個面睇:
假設
1. 有人賣架車比你。當然合約會寫明,轉晒名等等,交易方算完成。你首先比訂金或者比全數因為都是幾k
2. 你第2日轉名,過左一個星期,破署通知,架車已經被接管,轉唔到名。
3. 好啦。你會點估。
4. 明顯,賣車個人想呃我!明知破產,D財物就充公。架車根本轉唔到名!我D錢就比左,咁算點?

因為樓主明知破產後所有購財物會被充公,而故意去賣一架唔會再屬於佢的車。而得到錢!

-------------------------------------

但係,如果樓主幾個月前已經張架車賣左,做好所有手續,只係車行唔搞!

咁,樓主其實一早已經比足時間車行,而佢自已疏忽無去做。關人鬼事!

起初有d誤解
咁講法

即係架車轉唔到名,食渣糊賣唔出,目前仍然係你既財產,

買家叫你比番果幾千蚊佢?

咁都冇計,私人恩怨,你話而家幾千都拎唔出

有爛車同爛命一條,任你簡