破產聯盟

查看: 2173|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

新手:值得破產嗎

本人33,4年前投資實業失利。 由果段日子到今年中都有做野。如今四個月見工不果, 目前有以下債務:
1. 幫人: 80000
2. H生: 150000

自己覺得20幾破產吾值得。 但係到目前又無工, 有什麽辦法? 想過IVA, 但目前無工, 無擔保人。 問過H生,做重組只係H生的數目, 如果要全數搞可以點? 多謝!
重新戰士 發表於 19-9-2015 19:09
樓主話10月有工開,咁又收入先有錢搞DRP啦?
咁有工開咪有收入囉!

都o岩!!不過通常呢d野,要等10月尾甚至更遲先有得傾。
以前銀行要份工起碼做三個月,先鬆d手。而我唔知policy.有無變。亦好睇工種。如果係公務員就一個月唔駛信得過你。如果做扎鐵直情當你係 hey big spender!!
1813 發表於 19-9-2015 19:06
多謝2位Ching 支持同分析

目前工作尚未有著落, 星期一想去登記個平安証, 做下1-2年建築早D還清。

地盤都好既,不過怕唔怕開工唔穩定呀?
你要知道一但DRP出左你又再一次甩期會好麻煩(有幾我唔知道,因為我冇甩過)
如果我是你,有車牌既話一定去狗爸到做,人工OK先啦!
福利又好....家屬搭車又慳D!(當年呢個係我後著)
如果冇車牌就去機場做保安....最少舒服D又人工好D
再唔係就去送蒸餾水囉!一定請
你申請平安卡上堂都要錢啦!
重新戰士 發表於 19-9-2015 19:09
咁有工開咪有收入囉!

中英都無問題,shouldn't be a problem.

之前有問過如未有收入點, 銀行話要搵擔保人。頭痛緊哩度
flypig 發表於 19-9-2015 18:38
點解唔批??以我理解無入息就一定唔批。
除非好特別,如前c長士人哥。

咁有工開咪有收入囉!
重新戰士 發表於 19-9-2015 18:34
樓主所言: 之前一直都有找數,只是情況突然失業所以欠左20萬數!
先了解自己情況先再決定點行啦!
第一: ...

多謝2位Ching 支持同分析

目前工作尚未有著落, 星期一想去登記個平安証, 做下1-2年建築早D還清。

我都想穩律師搞, 但係所剩無幾。

目前所有數都有交, 只係拖左少少。

坦白講20幾万破真係唔值得。
點解唔批??以我理解無入息就一定唔批。
除非好特別,如前c長士人哥。
1813 發表於 19-9-2015 17:44
多謝以上各位Ching 意見。

之前係工作每個月收入15000度,

樓主所言: 之前一直都有找數,只是情況突然失業所以欠左20萬數!
先了解自己情況先再決定點行啦!
第一:你冇供幾多期?趺左落去收數未???(你要知道,落左收數條數就會大左)
第二:你黎緊返既工夠唔夠你之前份工多先。
第三:今時今日20萬已經唔再係什麼大數,跟Admin所言,你肯辛苦D唔會搵唔到萬多D既工作。所以就咁老破,肯定唔值啦!仲要得2間數!
第四: 幫人同痕身都一定可以做DRP的,不過幫人(如果你自己傾肯定成功率底D)。其實上網查下都知道DRP肯定比IVA 同老破好。所以搵間會計師或者律師搞DRP啦!
我走數10年都可以搞DRP!你之前有找數,點會唔批你DRP?
我完全睇唔到拒絕你DRP申請既理由,問題重點可能在於你自己搞,你搞文件打電話同銀行傾呢D野你有冇咁既能力去跟先。如果冇...你就考慮下係唔係仲自己搞定係搵人搞(我強烈建議你自己去搵律師,唔好去搵會計師或者中介)
** DRP 幫人個息口會重新計算,你可能要付出比之前更多既利息,你要自己計下。如果有唔公平你要問**
多謝以上各位Ching 意見。

之前係工作每個月收入15000度,

1. 幫人: 80000, 每個月供6000,差1年半清
2. H生: 2條貸款 + 2張卡, 每月供6000度。

因3-4個月失業,問題係依傢H生已停左戶口, 請教各位Ching 目前有乜途徑解決?

1. 申請IVA 定 IDRP
2. 申請破產

如無意外, 10月頭可以開始返工。
但問題就算搵到,都要睇下身邊有冇人幫你頂住呢一兩個月既還款期
做地盤,800蚊日大把, 做倉務,跟車,運重野,600以上
樓主。無收入,做乜都會唔批。

千奇唔好找擔保人,只係會被銀行過橋,佢地一見就會 call loan。佢你就要破產,但係條數就過左比擔保人!
又係個句,講左,我又被人鬧。

放下自尊。去打
1. 洗碗, 70 蚊一個鐘
2. 碼頭苦力,我朋友就 500/日
3. 樓面
4. 馬會
5. 保安,不過要考牌,基本上實考到,不過要等幾個月

重有好多!