破產聯盟

查看: 9695|回復: 121
打印 上一主題 下一主題

求各位指教,比下意見,感激不盡!

本人23歲!總共欠3間財仔數

Axox 大約11萬 每月還$39xx
幫文 大約5萬.   每月還$26xx
Ux    大約2萬    每月還$16xx

每個月總共要還8千幾,但我每月人工大約$10000

想做iva / drp 問過葉x鄧話機會唔大!係咪得破產可以選擇?依加還錢又唔夠想做破產又唔夠,求各位指點迷津!另外如果做咗破產,屋企人係咪會知?
書局,晒相,7仔都有fax服務

fax去財務部
ken2542de 發表於 16-9-2015 13:31
你怕追數就自己搞仲好,即日有冧把

有咩哋方提供fax?fax去佢分行定咩特定部門?
Mopig2013 發表於 17-9-2015 13:48
唔俾我傾 唉 唔知點算

吾得咪..睇自己想點...
吾想破.,番多半份工..
想破,快的搞...

我都試過打過2份工...
第一次4個月... 朝早,夜晚都是文職...
第2次4個月...朝早做點心學徒...夜晚又是文職...

當然家下懶左, 又破左.. 番多份都無用...
Mopig2013 發表於 17-9-2015 16:21
朋友問過了,因為屋企有老人家,唔可以俾佢知,佢唔可受刺激。

你怕家人知道,咁你要考慮多一樣嘢。
無錯,你可以申請郵件轉遞服務,避
開同破產有關嘅信件寄去屋企。又或
者你家人唔係啲心思細膩嘅人,唔會
從蛛絲馬跡察覺有唔妥。

但係頒令之後,到傾生活費時,除非
你打算放棄申報家庭開支部份,只係
報個人生活開支,否則都係要諗辦法
問屋企人攞租單,差餉,管理費,水,
電,煤,電話,寬頻等等單據。唔係攞
一次,係攞足四年。你屋企人會唔會
覺得奇怪?

如果你真係只報個人生活開支,以你搵
一萬嚟計,每月還4千唔係無可能,視
乎主任/外判手鬆手緊。加埋雙糧花紅
要上繳,四年還幾多自己計計。

師兄師姐們意見畀唔少喇,點做你自己
決定啦。。。。
其實我個回覆一早講左。

有無決心就睇樓主。
而家有 10000/月,每月供 8000。

唔係講笑,唔計租同交通,我…朋友,即是A仔,試過一日3個波羅包,每日 16 小時,一星期7日。一樣過到幾年!(有時多錢,會食 egg tart,都唔係咁 chai!)。即係生活費度已經多左 2-3k 出林還錢!再盡D,每日自已做多士!一日只要 4蚊!唔好笑,我朋友A仔都試過!不過佢再加多 2 杯 3合1奶茶!加埋 part time,一個月一定夠還!

問題只是你要即刻找到短期資金。朋友一個選擇。樓面等又是一個選擇。樓主想唔想咁辛苦又係一個選擇。

好多會員都比左意見。

樓主其實應該好清楚有咩選擇,決心同辛苦就睇佢自已!
ADMIN都提及過,4年吾係短時間,日常生活中一些生活習慣
洗錢方式,吾難被發覺,紙係包吾住火
樓主自已諗諗
其實好多師兄都講過,一齊住知道既機會都好大,到時佢地先知刺激 可能仲大,更會怪你當初不同佢地商量。或試下先同家中其他成員傾傾,可能有其他方法。
樓主:餐飲業pt吾難喎,日日貼大字報請人
scs79779 發表於 17-9-2015 16:13
係呀,反正申破14K都係要搵,無錢都係要問朋友或屋企人借,都係會比佢地知,不如鼓起勇氣同屋企人傾。就算 ...

朋友問過了,因為屋企有老人家,唔可以俾佢知,佢唔可受刺激。
bbb123456 發表於 17-9-2015 15:50
A唔肯原因係咩?你要講出黎,先解決到,我係過來人,我都明白,破就可一了百了咩?唔好咁天真,萬事有解決辦法,你 ...

因為我之前都做過A既重組,我供唔掂,之後佢叫我再分長還,每個月還多咗,之後依加佢話要供夠三期先可以再拖長還
係呀,反正申破14K都係要搵,無錢都係要問朋友或屋企人借,都係會比佢地知,不如鼓起勇氣同屋企人傾。就算資金幫唔到,都有人幫手諗計。心理壓力會輕鬆好多,之後好多野都可輕鬆面對
A唔肯原因係咩?你要講出黎,先解決到,我係過來人,我都明白,破就可一了百了咩?唔好咁天真,萬事有解決辦法,你申破都要14K+,都係要搵呢條數,不如搵PT,再問屋企解決1,2個月
1,2千兼職kfc都可,又可包埋食
唔好以為老破左== RESET...
4年入面,要交 年結.
到時 隨時要 月月上繳.
至於 老破,你都係搵律師喇. 先準備 14K+
可能佢地都有d積蓄,大數目就幫唔到者,細數目每月幫你1,2千都好。都係頂一年半載者,期數減少左就輕鬆好多啦。
其實...放開d,同屋企人傾下,係就係難開口d,但無父母會睇住自己仔女有問題都沒幫架。
scs79779 發表於 17-9-2015 14:49
十幾萬去破產,真的好不值,加油,撐住呀

真係頂唔住 我知道唔值 但係當冇人幫既時候真係好慘
十幾萬去破產,真的好不值,加油,撐住呀
flypig 發表於 17-9-2015 14:00
如果 LEON 唔俾傾,就 問人借住錢頂一兩期. 同時搵份 PT 喇. OK 個D.....
過多半年再去傾....當然要準時還 ...

下個月又係唔掂,我依家打算申破了。。。