破產聯盟

查看: 2644|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

信用卡月結單

琴日交文件,其中情況佢睇到我信用卡月結單,有一個萬幾蚊數look咗iphone6,問我咩嚟,我話係買iPhone兩部,又問我兩部電話呢,我話一部賣出,一部比老婆,之後佢唔知用什麼條例講,不得將咩什麼贈送或轉讓,叫我有可能準備我老婆手機交出,我想你都on,到時真係交,我話比人偷咗,唔見咗,你吹我丈,破署外判啲人好麻煩,大家小心講嘢,免捉到破綻

IPHONE亦不像買樓買車,區區幾千蚊貨仔, 偷左好跌左爛左掉左,成千上萬藉口,隨便諗都有幾十個

去長洲坐船時玩玩下跌左落海等等也是理由,  完全你佔上風

需知買1,2部合情合理, 你又不是買一百幾十部保值或轉移財產,
佢唔會因為你買兩部,又唔見左一部,同你搞上法庭,亦都唔會入得到你

不需為雞碎事咁大反應, 亦無必要對住外判勞氣, 只顯得你心浮氣燥,面對更複雜的挑戰該如何處理??

1001tt 發表於 24-8-2015 18:32
就算唔報偷咗,咪報喺大陸唔見咗跌咗,用街卡

之前都有師兄講過一句:過得到自己,有咩講唔出。
你可以講:老豆沒收左。同拓海係日本秋明山玩跌左。上次跳樓個陣跌爛左。
反正你都覺得冇錯。
係呢個觀念上,唔單至我本人,全中國唔會有人話你唔岩。
就算唔報偷咗,咪報喺大陸唔見咗跌咗,用街卡
問得指細會問埋「幾時唔見有無報失?」
其實要查你部機,輕易而舉,只係查同唔查姐。我係佢我會問「俾人偷咗你做咩唔報警?」「賣咗D錢洗咗去邊?」
欠債還錢天經地義,人也都係照規定做野你就話人煩,你破產對借貸人已經係一個損失,你無得還你理應係內疚先啱,碌卡買手機,跟住後套現後再破產,人地問你D錢去左邊你反而話人ON,呢種態度真係唔要得,如果你借錢比人,但個債仔咁對你你有何感想
早知我一早講賣Q咗,啲錢用晒
呢d野考你汁生,我未破產前,好大洗架,一部銀色一部金色,容易襯衫呀嘛。之後呢,用左成皮野入紙,冇錢開飯交租,賣左去先達二手店啦
我睇到既唔係外判主任搵你麻煩。人地都打工佢只是將責任話你知道,掉轉諗佢唔講到時話要收返一樣可以。
樓主: 苦口良藥,糖衣就毒藥!唔好介意我直言。你自己都破左仲亂駛錢,仲要話人家搵你麻煩,真係想像唔到你咩心態。
不過都幾肯定,你4年後一定會再黎多次。因為你覺得唔駛還錢係必然!
理論上如此,
收文件者有責任向你講明有此例及可能後果,
但。。
事實上,實際上,將來主任或外判收你部機都嫌煩,更不會自尋煩惱。
加油,
祝今後生活更美好。