破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產其間工作一問...

因為我嘅工作係freelance, 咁如果破咗產之後, 係咪一定要搵返full time嘅工作呀??
如果可以繼續freelance嘅工作, 咁點計我還錢條數呀? freelance 工作很不穩定, 謝謝有心人回答...  

其實理論上唔得架。

點解?

1. 香港法例規定做生意要羅牌。就算 freelance 都要。好 on乜 架。
2. 破產者唔可以做老闆!

不過,基本上無人理你!

另外溫馨提示

freelance係可以

但小心太過不平衡既收入,到時要再問主任

例如今個月搵兩萬,接著兩三個月搵兩千,咁一般情況下兩萬要還既可能性都幾高啦,但你一定會問,可唔可以計埋接著果兩個月,總共兩萬四,拎黎做三個月既生活費,呢層真係唔識答,有人年結有人月結,好睇你主任點玩法

唔通你一個月搵10萬,之後11個月唔做野,佢都唔洗你還咩?因為失業而保留既生活費唔會批太長時間

你成半年一年,佢實假設你有能力工作,你搵十萬,請先嘔九萬,
下,失業?頂盡批多你一兩個月既用度,都還番七八萬出黎

所以想搵一大筆再長抖,唔容易做到
破產無規定唔可以做freelance,只規定唔可以做老闆。唯一小心係,銀行開戶信比較麻煩,你要有聘請信證明,主任先幫你搞。到時你慢慢同主任傾喇

破產與否都冇人可以迫你番工,或者返乜工,或者返工日數,只係所有收入以及''金錢形式的給予''均需上報再進行分配(低於基本生活費額內就無需還)
例如你每個月都有梁山兄弟贈你三千蚊吊命,又唔會超額,佢都無你乎,雖然三千蚊,現金形式贈送,無人會知,亦唔會超額,不過規矩上最好報埋在年表上

成個宗旨就向上面

舉例子談談的話,如果你破前做扎鐵,三萬蚊,要還兩萬幾

你選擇唔番工零收入(有人養你既話),或者轉去做食Q, 搵9千蚊,或者照做扎鐵,特登一個月只番一星期,搵夠基本生活果份就停工
人之常情,又唔會再有人收你數,仲搵命搏?

拍晒檯大大聲講埋出黎都唔怕,佢冇權反對你簡工做

另外無論四年內還左債務99%,或者0蚊,結果一樣係滿四年解破,全數一筆勾銷
That's all