破產聯盟

查看: 1436|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

追債一問

各位C兄好,本人於8號響律C樓辨妥文件,填寫生活費及宣誓,而今天律c已交待而收到法庭申請蓋章。1)請問現在嘅我係咪已經憑此文件就可以叫代收賬公司停止追款?2)而當戶口被凍結就係咪代表申請破產正式進行中。因全程都沒有知會家人,更唔想家人再響我身上花無謂金錢。請各位C兄指教。
Dove 發表於 15-7-2015 01:54
如果我有用律師係咪唔會寄我到?因為律師話會代表我出庭。

寄去你度,而唔係律師度...
小弟過到依關一定從新學習理財。
多謝咁多位C兄提供咁寶貴意見。
如果我有用律師係咪唔會寄我到?因為律師話會代表我出庭。
申請信箱大概要14日而轉遞服務大概5日 師兄可能趕唔切 有冇朋友地址用住先?如果有就快d去搞轉遞
Chuchu616 發表於 14-7-2015 23:19
如想轉地址點申請?因我8/4頒令,屋企人唔知。

申請郵政信箱同郵政轉遞不過可能趕唔切
因第一封信會係上庭前一星期到寄到 你係自己搞定6C搞?
如想轉地址點申請?因我8/4頒令,屋企人唔知。
如果你屋企人吾知, 最好快D 搞埋信件轉遞, 吾係到時破處一定會寄信去你屋企
flypig哥,唔該曬你。因本人十分迷茫。
Dove 發表於 14-7-2015 11:41
唔該flypig哥回答,但小弟仍然想知道,若有了申破擋案no係咪代表我應該停止還款或可直接告知債主已申破?通 ...

一申破不應再還款.還都要通過破署.

理論上,一般律師,申破時會通知各大債權人
而問題發生,在於 債權人部門之間的媾通,甚至有D PASS 左俾收數,係 債權人與收數的媾通...
甚至有收數明知你已申破,都要博佢一博....所以情況係不一而足.

如果你唔放心,可以遂個債權人 CALL 佢地,問佢地有無收到通知....
怕麻煩,就由得佢...佢CALL 到黎就 再俾一次 檔案NO. 同 FAX 多次.....
呢D 好個人....
唔該flypig哥回答,但小弟仍然想知道,若有了申破擋案no係咪代表我應該停止還款或可直接告知債主已申破?通常c子,x展及美國財仔會否仍繼續追?
1)請問現在嘅我係咪已經憑此文件就可以叫代收賬公司停止追款?
Yes
2)而當戶口被凍結就係咪代表申請破產正式進行中。
戶口未被凍結,不代表破產沒有進行... Yes
戶口被凍結代表申請破產正式進行中...Yes

當你有 申破檔案no. , 其實已可假設 申破 is on going.