破產聯盟

查看: 3377|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

最後一次想問流程

我文件應該填好哂
7月31請左假 拎埋糧就夠錢交 自己去搞
但係想問 我用獅子銀行出糧 我應該入紙前去開一個新 (恆x 渣x?我公司晤可以用永0同創x出糧)到時俾佢凍埋再解凍 定等開戶信先開?

我有1姐 但佢一早搬走 公屋都一早無佢名 供養爸媽生活要計埋佢嗎? 爸媽已退休 供養費我同哥share 我填各人2000(總額4000) 即是加埋爸媽每人4000都可以?
我前後差4十幾萬 困擾左我好耐 希望解脫

感謝
明白,謝各C兄!
yan14720060 發表於 12-7-2015 03:00
謝C兄,
咁如果用永0申破果時,搞吾搞埋解凍信?

如果你有己申破,咪順便搞埋啦,凍吾凍結就凡事無絕對的
如搵6c申破就一定要6c搞解凍2-3千,
樓上HOHOCHI C兄寫得好詳細,佢都係自己申破
yan14720060 發表於 12-7-2015 03:00
謝C兄,

我ADVISE 係,唔駛錢就搞埋佢喇. 唔差在填下FORM,交下表姐.

如果要俾2K ,個人就博他一博, 唔俾!!!
如果博中左,咁都衰得,就花二十大元去馬會買張MARK SIX.
ken2542de 發表於 10-7-2015 14:15
由申破至頒令永O未見失手,不過冇百分百
頒令後一樣會凍結

謝C兄,
yan14720060 發表於 10-7-2015 13:23
想請教各C兄,
如果用永0,我自行申破果日需吾需要攪埋解凍信?
因永0好似吾會凍

由申破至頒令永O未見失手,不過冇百分百
頒令後一樣會凍結
想請教各C兄,
如果用永0,我自行申破果日需吾需要攪埋解凍信?
因永0好似吾會凍
Mingminglee 發表於 10-7-2015 11:48
開創興啦。佢地冇凍我戶口

C兄,無十足把握吾好話呀!銀行D日日轉
最近有C兄係創x賴左,比佢凍左
開創興啦。佢地冇凍我戶口
你地好好。晤該哂大家 我先開戶口到時再請教
Oreo 發表於 9-7-2015 19:13
我靠自己渣 律師要俾多幾千

自行申請一次性銀行戶口解凍程序

1)        前往同層LG1 105室的無律師代表訴訟人資源中心,索取空白的傳票及誓章。(無律師代表訴訟人資源中心辦公時間為星期一至五上午8時45分至下午1時及下午2時至6時,星期六暫停)
2)        你事先需預備好你需解凍的銀行戶口資料。
3)        在空白表格上填寫破產申請編號(XXXX/2014)、破產聆訊日期、需解凍的銀行戶口資料、解凍金額、金額來源(如薪金、綜援、傷殘津貼等)、本人或本人及家人等資料。
4)        將填妥的傳票及誓章交至同層的159室作登記及核對文件,並於118室進行宣誓。
5)        宣誓之後帶同申請傳票及宣誓書往同層的108A室窗口,交給職員作申請聆訊日期之用。(108A室辦公時間為上午10時15分至下午1時及下午2時至3時,星期六暫停)

申請解凍銀行戶口人士需知的各項步驟
http://www.judiciary.gov.hk/en/c ... ccount_guidance.pdf

評分

參與人數 1城市人氣 +100 收起 理由
301 + 100 多謝找回資料提點。

查看全部評分

我之前開東X銀行,開戶口入左5000,之後少過5000,都冇扣手續費!
Oreo 發表於 9-7-2015 12:37
fly兄 我今個月終於儲夠錢。 但恆身係咪要放5000銀

我都係恆生,唔使5000, 最少有1元便可,只得eps同e-statement
我靠自己渣 律師要俾多幾千
6-14左右入紙,6-26已經出左一次糧
我7-28頒領,恆x仲未凍結,呢條月26希望出到糧!!
恆生不保證。但我最近起碼見過有兩個巴打話頒令都未凍結。所以我先要你做兩手準備,申破時申請埋一次性。。。信。如果幫襯律師,就有人要兩k.你問下律師駛唔駛,如果要,就諗下博唔博。
我點都死5000番來 至多拎番 俾佢扣手續費但係係咪如果我31号去入紙。  下期糧都入到我戶口?到時要晤要解凍信?
btw,你開戶,記住唔好要綜合理財。你要咩都無,只得saving...無支票,無外幣。因為日後,外判主任好易批。。咁就唔駛轉多次