破產聯盟

查看: 5042|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

提早解破手續費同利息點計?

如題
我睇法有少少唔同. 網上主流意見係,頒令後令破產者的信譽蒙上污點,而且永不能除.
廢除解破令,對銀行黎講,將來,我相信係容易D 借錢.
因為批借錢不外乎有無ASSET 擔保,人工收入,年紀, TU CREDIT, 與銀行的CREDIT 如何....仲有係人地查到
你有無破過產. 但廢除左破產令應該有用.因為批核都係視乎銀行職員點睇.
最後,還清錢不等同 廢除破產.後者仲有程序去做. 而還清錢同無還過錢,我相信係銀行職員眼中,無分別

樓主冇可能了
樓上師姐講左了
早還遲還冇分別,上咗庭,頒咗令就一世,未頒令前應該仲有得傾
.時光倒流 發表於 6-7-2015 23:10
純粹估下,希望樓主不要見怪

我估樓主可能以為還錢之後,再提早解破個底會變返白色 ...

差唔多
flypig 發表於 6-7-2015 14:13
我相信,9成以上要廢除破產令,係因為......
仲有層樓,破署未拍賣...幾年後大升...債不抵資...
破署又俾 ...

純粹估下,希望樓主不要見怪

我估樓主可能以為還錢之後,再提早解破個底會變返白色
masaki 發表於 6-7-2015 11:35
姐係有機會,我欠30個, 我提早解, 我要俾50個 ?

其實,樓主問得比較籠統...

應該講出佢 個case...
現在傾落去,感覺 不知從何說起.
.時光倒流 發表於 6-7-2015 13:13
睇樓上師兄姐提到你破產冇幾耐
咁點解唔一早還呢

我相信,9成以上要廢除破產令,係因為......
仲有層樓,破署未拍賣...幾年後大升...債不抵資...
破署又俾佢賣樓填債..

另一D情況係屋企願意幫手.有D屋企人最後改變立場....
睇樓上師兄姐提到你破產冇幾耐
咁點解唔一早還呢

題外話,除非我係生意人或係名人,如果唔係去到呢到地步,有都唔還啦
因為就算你還了都有破產紀錄,咁有乜意思呢
姐係有機會,我欠30個, 我提早解, 我要俾50個 ?
我朋友試過。唔制!!佢40,uncle俾20。呢d野好多因素。俾幾錢律師堂費,好似幾雞,你不如問絲打amy126
flypig 發表於 5-7-2015 12:59
正常人搞唔掂.要搵律師搞.
首先,你要搵主任外判,同佢講有 200K .d $$當然唔係你,你後面有親朋願意出手.
...

外判同破署會唔會收手續費?包晒所有手續費,律師費等等,總數賈幾多錢?
仲有,我本身欠債總數廿幾萬,如果話有得傾低啲,咁我攞一半,即係十萬出黎有冇可能得?
yeung20150510 發表於 5-7-2015 12:49
四年來,謝積極與十多名債權人商討債務重組
有冇人知道要點做,點搵債權人傾,程序係點? ...

正常人搞唔掂.要搵律師搞.
首先,你要搵主任外判,同佢講有 200K .d $$當然唔係你,你後面有親朋願意出手.
可以解就拎出黎,唔得就一個仙都唔俾...
外判主任會問債權人意向. say green light...就可以遂個去協商.
-----------------
呢個時候,可以搵律師喇..律師 去傾.....
咁200k 唔包律師架. 要預錢俾律師費.

傾掂,俾錢.

跟住向法庭申請取消老破令 同 提前解破...
要堂費喇. 律師費喇.(之前包傾姐,又或者 一筆過喇包埋喇)

我唔係律師,不過大致上係咁.

flypig 發表於 5-7-2015 10:53
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20040904/4285962

「珠寶大王」謝瑞麟經歷金融風暴後債台高築, ...

四年來,謝積極與十多名債權人商討債務重組
有冇人知道要點做,點搵債權人傾,程序係點?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20040904/4285962

「珠寶大王」謝瑞麟經歷金融風暴後債台高築,被高等法院頒令破產,原坐擁二十億元身家,卻墮進負債逾二億元的谷底,陷入人生低潮。四年來,謝積極與十多名債權人商討債務重組,終達成削債還款協議,償還一千三百多萬元債務,雖然只佔總債項百分之六,但足以解除纏擾長達四年的破產令,回復自由身,正如他在法庭外自信地說:「光榮走出破產黑洞!」 

1 利息不斷起釘
2 破署/外判有佣
3 提早解破外判破署有bonus
4 有手續費
5 法庭堂費律師費
6 你還錢會扣緊d
7 有人中六合彩。3年幾後要俾個 double /triple 唔奇
8 親人照,朋友照更多。有人去講數,謝瑞x,結果還6%。但如果債權人不接受,就一毫子都無。因為接近4年了。
師兄你個頭問完生活費點報, 呢頭咁快問提早解破點計

總之債權人會收你唔少利息   本金加息複息計算  

你差loan 同差 credit card 已經唔同計法   睇你差乜