破產聯盟

查看: 1195|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

自己想搞破產

• 冇車冇$冇物業,我想自己搞應該都OK(節省多少),想問下去金鐘申破果日要帶d乜?

同埋要填mpf? 我做過幾份工,有幾份mpf,全部都要填?點樣可以找到mpf d資料?救求!
hsbc...一入紙大約2天就凍結了。。非常快的
我唔清楚hsxx 幾耐凍結。good luck
flypig 發表於 20-6-2015 17:56
由申破到頒令,好多銀行會凍結戶口。幾時凍結?間間唔同。但我地發覺有一間銀行戶口不被凍結,名叫 永0 ...

感謝!
我是HSBC ,如被凍結咁咪冇$開飯?
由申破到頒令,好多銀行會凍結戶口。幾時凍結?間間唔同。但我地發覺有一間銀行戶口不被凍結,名叫 永0

首先多謝曬樓上各位C兄!我會好好參詳!
同埋我想問下我有兩條金鏈在當鋪,都需要申報?同埋八卦問下點解果位C兄要在破兩星期前申請另一個出糧户囗?
轉帖:
首先,我想講有頭髮無人做癩痢。有好多人都會話搞到破產都係你地自己攞黎,我都唔會否認呢一點。但請明白呢個染點不只跟4年已是跟一世......

如果你都好似我咁無能力還債,無14000-18000 6C費,又怕收數公司上門.....你可以花少少時間睇下我既經驗。

13年10月頭就有想破既念頭,有打去6C行問過收費程序等等.....再上網搵料,最初都搵唔到破聯,但係我最心急既時候就搵到。
開始係破聯睇舊文,問其他C兄問題.....決定自己搞,就上破署DL 表3同28C,仲有註解(睇住註解填表)。http://www.oro.gov.hk/sc/publications/debtor.htm

破之前的準備﹕
>>>去積金局個網頁DL張查個人資料申請表http://www.mpfa.org.hk/tch/infor ... formation/index.jsp
        係28C內的C表其他資產部份係要填你所有既MPF的,但要寄FORM同ID COPY仲要等2個星期左右先會寄返你D MPF資料比你,如果你急就要親身去積金局佢PRINT比你,即日有,星期六唔開。

>>>我係破之前2個星期就係永燶開左個戶口,亦同公司轉左出糧戶口。<<<有傳佢係頒令之前都唔會凍結的。

>>>約明X幫我睇下我份表有無填錯填漏。<<<佢地唔收費用的,但呢個服務係星期2先有。明X唔會陪你去遞FORM同上庭。
https://www.google.com.hk/search?q=site%3Ahkiva.org+Heihei&oq=site%3Ahkiva.org+Heihei&aqs=chrome..69i57j69i58&client=ms-android-sonymobile&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8
google search 的一個功能。你用手機定 pc?
Search 吾到,C兄可否post 條link?
Pls search at google directly,請爬文:
site:hkiva.org Heihei