破產聯盟

查看: 5394|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

破產會唔會因為年齡問題會唔同結果

琴日爬哂c兄叫我睇果d post,我就諗住自己攪唔搵6c,咁我今日就打左去明x留左電話打返俾我
就問我d婚姻壯況 欠債既野咁啦,但我一講到年齡佢就好似好(惡)言咁 就話我咁後生唔好申破又尼樣又果樣唔好.
咁佢就叫我去債務重組定唔知咩(聽得唔係太清楚),佢就話我依家大約22萬 如果分長4年還每個月都係還5xxx,

我想問各位c兄c
1.姐債務重組係咪都要交一筆錢出黎?咁如果申請左萬一失業咁條數會唔會越滾越大?
2.其實2x歲就申請老破會唔會直接影響批唔批令?
暫時要問既係咁多 求各位解答 thx
理論上所有收入都要報,就算佢冇能力check到都好

就算你做扯皮/條賣白粉,有收益都要報(道理上)

至於現金工(正當行業),一樣有機會比僱主留身分證,做mpf/報稅,唔報一樣有風險
Alex2233 發表於 16-6-2015 20:06
咪用而定份9千蚊去試探佢先

例如批左萬1,再搵份萬1既工

想再請教下c兄 如果我袋家失業 搵到份工係出現金 咁點樣報上去定係唔報?
yin_law 發表於 16-6-2015 19:55
我都有諗過轉返做廚房 但係驚生活費唔知會批幾多

咪用而定份9千蚊去試探佢先

例如批左萬1,再搵份萬1既工

生活費唔會因為工種而太大出入,否則就主觀而唔客觀

當然如果A工係上水返機場,B工係上水返大埔,咁車費有權cut少你

但唔會太大出入,所以你可以用住而家份9000蚊試住先
fe_charlene 發表於 16-6-2015 19:15
做廚房LOR~人工萬3樓上

我都有諗過轉返做廚房 但係驚生活費唔知會批幾多
我本身有創興戶口 如果唔洗頒令前凍結咁就唔洗煩
yin_law 發表於 16-6-2015 13:22
咁除左永繷出左令先凍結 創x係咪一入紙就結

我自己係入左紙後...先去創X開戶..戶口係頒令前都仲用到...
yin_law 發表於 16-6-2015 17:03
我得中三學歷 暫時只可以做低收入既工,遲d攪點哂d野先慢慢搵工 依家入工上司易話為 可以俾得拎到假

多 ...

做廚房LOR~人工萬3樓上
隨便找份機場保安,9小時都過萬
Alex2233 發表於 16-6-2015 15:06
其實想幾時轉都冇所謂,到時傾生活費如實報現職就得

香港地好就好在冇人迫到你返工/選擇做乜工

我得中三學歷 暫時只可以做低收入既工,遲d攪點哂d野先慢慢搵工 依家入工上司易話為 可以俾得拎到假

多謝c兄既意見

其實想幾時轉都冇所謂,到時傾生活費如實報現職就得

香港地好就好在冇人迫到你返工/選擇做乜工

咁記得轉工就搵個同生活費差唔多既工啦

做個文員仔搵1萬鬆d,朝9晚5,放個銀行假咪幾好

除非你熱愛扎鐵/做sales比人插到屎忽開花,

然後搵兩三萬,洗一半還一半咁正義

因為你記住,就算你三年零九個月,扣完生活費還左19萬9,
或者你完全無能力,1蚊都還唔到

都係一樣滿四年解破,同埋後果都係一樣,

唔會話還足幾多幾多百份比既人就會容易d申請到信用卡

銀行一早將你果廿幾萬視作bad debt唔再理會,你破間期間有多餘還、佢實袋住先,無還亦都唔會理

但還多與少,唔會改變對你既評價
TU一樣係破產評級

flypig 發表於 16-6-2015 14:38
樓主,你20+歲.拿拿臨轉去做地盤....或者洗碗....
如果唔得,都係破左佢算...
不過咁,你問題在於入息太低,都 ...

我都有打算轉工 但依家轉工做得唔耐咁就唔知點算 依家尼份做得好地地就攪點哂d野先考慮轉
樓主,你20+歲.拿拿臨轉去做地盤....或者洗碗....
如果唔得,都係破左佢算...
不過咁,你問題在於入息太低,都要度度橋轉工....倉務員都有萬幾....

仲有,千祈唔好幫趁顧問....係就律師/自己搞....

正常就租約除開有能力交租既人頭數目

即係2500

不過以你既薪水都應該冇影響

你租水電都3千幾,食同車費又4、5千
8-9千已經冇得甩

仲未計其他雜費呢?
推段都係10000-12000埋單

如果真係得7、8千即刻上訴搞上法官判

Alex2233 發表於 16-6-2015 13:45
按道理我唔係官答你唔到

但可以咁講,你租果到6000蚊同另一位人士夾?

我係同朋友夾 但係我朋友只夾2000因為佢只係分間房養貓唔係長期住 咁應該同埋點報?同埋佢果2000唔包水電
yin_law 發表於 16-6-2015 13:19
咁自己搬左出去 個人夾每人3000一個月
咁生活費果到成份人工拎唔拎得返?
...

按道理我唔係官答你唔到

但可以咁講,你租果到6000蚊同另一位人士夾?

無問題,租可以拎三千,水電煤照樣填同人分半,咁大約報到4千幾

食物開支底價都100蚊,你可以試下要求4000一月

交通費呢?可以特登搵份遠工做,報最貴既果條路線去搏(非的士)、一日來回40、50,都1000-1500

試問9000仲會有幾多淨?隨時傾都費是同你傾

仲有買衫褲(非名牌),電話費呢?
如果你唔破,一個月得番3,4千,慘過非洲難民啦

生活費呢d係針對高薪族,唔比你渣車,唔比你晚晚去扒房,唔比你買LV同帶撈

對住你呢d本身搵9千根本無攻擊力,

主要針對中產同資產階層,
你本身既生活質素,仲低過破產人士受限制下既生活質素
分分中破完仲可以食飽d,換鞋著都可以換密d,唔洗等到穿窿先換

又點會有大影響
冇得用信用卡又梗架啦,但身邊親人/熟人都有架嘛

你網購,booking都可以拎佢張卡既卡號同保安碼做payment(要佢同意)

出街消費咪用現金

係每月扣$50
samuel8892000 發表於 16-6-2015 13:24
都係50元啫.當食餐飯算了.

佢係每日都要5000蚊 唔夠就扣 咁放幾多錢入去都無用 岩岩打左去屯門果到問 話唔要薄就唔係5000係入面
yin_law 發表於 16-6-2015 13:22
咁除左永繷出左令先凍結 創x係咪一入紙就結

係........
都係50元啫.當食餐飯算了.