破產聯盟

查看: 3011|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

已決定申請破產 仲有問題要問

小弟今日同屋企人相量左申請破產,我欠5間銀行卡數同邦x借過錢,想問一問邦x借左既錢破左產係咪唔洗還?
同埋上個月係邦x借左4皮野找卡數 咁係咪要3-6個月之後先可以申請破產?
另外有屋企人幫我還緊x生卡數 申請果時係咪要報埋?
最後我依家搬左出去住 但住果到可唔可以同收信地址唔咁算唔算報假?

希望有c兄c姊解答thx
flypig 發表於 14-6-2015 23:51
你用兩粒鐘可以睇哂。大概你碰到的問題,絲打問過哂。有齊需要準備咩,以及整個過程。俾心機爬文吧 ...

以經好比心機咁爬緊 睇完佢d post我都諗住自己去攪 慳返少少錢入定大量狗糧都唔益6c
yin_law 發表於 14-6-2015 21:56
點先可以順次序搵返哂d post出黎?

你用兩粒鐘可以睇哂。大概你碰到的問題,絲打問過哂。有齊需要準備咩,以及整個過程。俾心機爬文吧

你用兩粒鐘可以睇哂。大概你碰到的問題,絲打問過哂。有齊需要準備咩,以及整個過程。俾心機爬文吧

flypig 發表於 14-6-2015 21:32
你要申請生活費,所以要keep租單。btw,我唔係俾個command 你,叫你去google度search 咩:
site:hkiva.org ...

yin_law 發表於 14-6-2015 21:24
有租約 但我水電費係業主計埋俾我
我唔係用自己名登記  同無電費單果d

咁咪KEEP番7月個張LOR
flypig 發表於 14-6-2015 21:32
你要申請生活費,所以要keep租單。btw,我唔係俾個command 你,叫你去google度search 咩:
site:hkiva.org ...

我有search過 但係彈左個論壇果個空間出黎
yin_law 發表於 14-6-2015 20:28
咁係咪出示銀行戶口月結單就ok?租單同買野單唔洗keep住?

site:hkiva.org Heihei

yin_law 發表於 14-6-2015 19:29
咁仲有個問題想問問C兄,如果我未入紙前果一期糧一出就拎哂出黎咁算唔算資產轉移?
同埋如果係入紙前依家尼 ...

1 唔算資產轉移。事實個個都做緊。因為人要交租用電交管理費要食飯要飲水。
少數個案,大不了叫你嘔番出黎。無水就攤長黎還。
2 無問題。事實係,轉工好多因素,非破產者完全掌控
fe_charlene 發表於 14-6-2015 20:57
kEEP住...真係比人問到的錢去左邊,都有得解畫嘛...買野KEEP單好正常呢...當然吾係10蚊20蚊1-2百蚊個的啦. ...

有租約 但我水電費係業主計埋俾我
我唔係用自己名登記  同無電費單果d
yin_law 發表於 14-6-2015 20:45
我都唔知搵咩籍口叫個業主補返d收據
係任何買野既單都要keep?咁會唔會俾人覺得我好似一早就預左申破咁? ...

kEEP住...真係比人問到的錢去左邊,都有得解畫嘛...買野KEEP單好正常呢...當然吾係10蚊20蚊1-2百蚊個的啦...
有無租約丫~
fe_charlene 發表於 14-6-2015 20:36
最好就咩單都KEEP住啦..,,

我都唔知搵咩籍口叫個業主補返d收據
係任何買野既單都要keep?咁會唔會俾人覺得我好似一早就預左申破咁?
yin_law 發表於 14-6-2015 20:30
咁聽日朝一早去開個戶口先
永0有無話最少幾多錢先開到戶?

應該最少1000元掛...
其他師兄應該知道~
yin_law 發表於 14-6-2015 20:28
咁係咪出示銀行戶口月結單就ok?租單同買野單唔洗keep住?

最好就咩單都KEEP住啦..,,
fe_charlene 發表於 14-6-2015 20:21
因為大銀行會係你入紙後就會凍結戶口, 例如強國行
永0...會係頒令後才凍結戶口,如果閣下用佢出糧~ 係頒令 ...

咁聽日朝一早去開個戶口先
永0有無話最少幾多錢先開到戶?
fe_charlene 發表於 14-6-2015 20:14
咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄? 都吾係架, 問題你出完糧,拎晒的錢出黎做生活費有咩問題?
...

yin_law 發表於 14-6-2015 19:31
點解一定要永0?我見好多POST都話開永0

因為大銀行會係你入紙後就會凍結戶口, 例如強國行
永0...會係頒令後才凍結戶口,如果閣下用佢出糧~ 係頒令前都吾洗擔心戶口凍結左,收吾到公司出個份糧...
這就是2者的分別
yin_law 發表於 14-6-2015 19:38
咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄?咁除左交租KEEP單仲有無要KEEP?
仲有樣野唔記得問 租單要K ...

咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄? 都吾係架, 問題你出完糧,拎晒的錢出黎做生活費有咩問題?
坐車食飯咩都要錢架
銀行STATEMENT, 貸款STATEMENT~
最近3個月都得既~
fe_charlene 發表於 14-6-2015 19:33
番工賺錢為生活...,拎晒份糧一定吾會係資產轉移啦
全職轉PT無問題既...

咁未入紙前係咪我D錢用係邊點用都唔係佢地管轄?咁除左交租KEEP單仲有無要KEEP?
仲有樣野唔記得問 租單要KEEP幾個月?(D單唔見哂)