破產聯盟

查看: 4224|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

頒令後同傾生活費前轉工的問題

而家份工一個月放4日假,工時長, 16k左右
如果頒令後,萬一比人叫辭職,我可能轉回舊公司做文職9-10k既五日工,或者失業
同外判/主任傾生活費果陣會唔會留難我?

如果頒後會失業,轉工,申破填表時既預計未來12個月收入同生活應該點填,真係填9k-10k 會唔會有問題
定係假設無諗住會離職,填住16先

唔系話你破產公司正常都唔知咩?做咩你會覺公司會知道呢
dove00dove 發表於 15-5-2015 23:06
香港有度好,就係可以自由地選擇自已想做邊份工作。跟據基本法第三十三條

「香港居民有選擇職業的自由。 ...

咁就好...起碼唔係保證一定要4年都有咁既收入
Alex2233 發表於 15-5-2015 01:09
咁我唔會為左慳果一兩個月既錢,都欠左6,70萬,不差在果一萬幾千

只係人工過高,生活費若果又比得太低, ...

香港有度好,就係可以自由地選擇自已想做邊份工作。跟據基本法第三十三條

「香港居民有選擇職業的自由。」

所以我諗冇人敢告你犯法!

而且正如我之前講,冇人預料到將來既事,就算你肯做份工,老細都可以唔請你,所以冇人可以保証到自已可以搵到幾錢做收入。
反而要擔心既係,如果你搵返份人工少既工,對將來前途有冇影嚮呢?四年後想搵返份人工高點既工可能冇bargaining power。所以做決定前要有多方面的考慮啦!

至於生活費同大會,我就答唔到你啦!
hohochi 發表於 15-5-2015 14:29
橋高來打咩東東?

幾年前有班成日在網上喊打喊殺,話自已好勁,又自已人打自已人的人。成日話唔駛還錢,但係又話自已唔係唔還錢。
話自已成日會中6合彩,就會還錢,結果連個論壇都無埋。

又話自已係大6C,原來…
我的是日薪計的
如果批得太底。。我會自己 cut 自己時間及日數。。免得自己太辛苦。。最主要是自己身體不好。。
admin 發表於 14-5-2015 19:32
呵呵,你好似橋高來打的版主

橋高來打咩東東?
Alex2233 發表於 15-5-2015 01:09
咁我唔會為左慳果一兩個月既錢,都欠左6,70萬,不差在果一萬幾千

只係人工過高,生活費若果又比得太低, ...

上庭前會有封信信入面會寫上庭果日如正式頒令要聯絡邊位,有師兄試過約到當日上午頒令下午交文件,通常一星期內要睇對方覆你邊日,交文件果日你交果份收支表你寫架支出就係你架初步生活費,如果對方唔同意果數當日會初步傾或者之後會寄封信或約你面見改數。聽過債權人會議通常會係頒令後三個月內收到通知,亦有人生活費批得太低直接辭工唔做。

只係人工過高,生活費若果又比得太低,我轉份低少少佢都冇我乎?

我係想知係咪頒令後一兩個禮拜就會傾初步生活費?
而債權人會議就有機會半年左右再約你重新deal過個生活費,我有冇理解錯?

咁頒完令傾好之後我再轉份同生活費差唔多既工,拎番多d時間陪仔女,有冇問題,畢竟之前失去得太多

想珍惜番,咁又有冇問題?應該不會犯法吧?破產後冇權迫人keep住破產前既收入黎還錢?

Alex2233 發表於 14-5-2015 22:19
咁我想知師兄你,宣誓前仲係16k

咁你表格上預計未來12月收入寫左幾多?

就係16K X 13阿!誠實作答!

就是宣誓後見外判交文件前出到第一份新工的糧
睇你會否想為左唔比小小既供款而辛苦自已一、兩個月去賺四千一個月啦!我係因為16K份工既合約寫明,老破會終止合約而去換工,而唔係去逃避供款先搞成咁。此終,還錢係應該的。
咁我想知師兄你,宣誓前仲係16k

咁你表格上預計未來12月收入寫左幾多?

咁即係要想辦法見外判前什至頒令前就做緊partime
先可以報4k果份?

Alex2233 發表於 14-5-2015 21:49
我想問係咪頒完令先見外判?咁我一頒左令就即辭職,隔日即刻搵partime 4k
再見外判果陣只需要同佢講我已經 ...

你頒令才辭職都要第一個月啦,到時都已經見左外判。由於你當時還在拿16K的人工,所以就要寫16K。

你要等真係出左第一份4K糧後才可以寫4K,因為你不是先知!

那時真的很苦,因為我連租都交唔到,要去申請及時雨基金幫忙!
dove00dove 發表於 14-5-2015 21:41
因為我見外判時兩份part time加埋真的只有4K,半個月後才找到11K的工。

我想問係咪頒完令先見外判?咁我一頒左令就即辭職,隔日即刻搵partime 4k
再見外判果陣只需要同佢講我已經唔係16k人士,而係4k partime仔,
咁就有機會開唔到武林大會?

因為都冇可能批低過4千蚊,淨係食都3千車費1千

Alex2233 發表於 14-5-2015 21:23
有一點唔明,點解係可以報4k而唔洗11k

次序問題?

因為我見外判時兩份part time加埋真的只有4K,半個月後才找到11K的工。
dove00dove 發表於 14-5-2015 21:07
讓我分享一下吧!

我宣誓前已諗住轉工,因為老破後不能做回本行。但宣誓時仍然寫返當時既人工,16K。

有一點唔明,點解係可以報4k而唔洗11k

次序問題?
所以我諗過搵頒令後搵 partiime or 8-9k工忍下先再決定

頒令期間就轉工即係假設左100%有破產令?我又未必敢咁做
Alex2233 發表於 14-5-2015 14:28
一般債權人會議係會頒令後幾時開?

通常都係你單身,收入又有番咁上下先會開黎劈你生活費?

債權人會議一般幾個月後開。選中你有好多因素。我相信就係傾向挑選有能力還比較多債的債仔,同欠大銀碼的債仔。根據呢個理論,無業的確可減少機會。
但呢d所謂殺手,分別唔係咁大。你認為生活費不合理,有權要求法官判。
Alex2233 發表於 14-5-2015 19:13
咁搵完份工岩岩好等於生活費或者仲低過生活費,會唔會比主任/外判諗計仔入我?
話我簡份輕鬆工黎避免還款 ...

讓我分享一下吧!

我宣誓前已諗住轉工,因為老破後不能做回本行。但宣誓時仍然寫返當時既人工,16K。

宣誓幾天後,我便遞信。然後頒令時我已經冇做之前16K的工,而做緊兩份part time,大約4K。所以見外判时,雖然我搵到一份11K的長工,我在「每月收入及開支評估表格」表中都係寫當時的收入,即係4K。

到出左第一份糧後,我再fax另一份填有新人工的「每月收入及開支評估表格」比外判。而家過左四個月,暫時未有任何comment。

所以你只要寫當時實際的人工便可。而且,其實外判都冇得話question你,呢個世界冇得話之前寫幾多就真係搵幾多。如果大家預言真係咁準,大家都唔洗老破,亦可以期期中六合彩啦!