破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

自行破產

我想問下,如果自己破產,即係唔想比律師搞,要交咩表???唔該指教下
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

當日C打申破,都黎過呢度交流。不可不睇。佢講解非常詳細。此post 甚至比律師行有更多資料。
表格3主要填姓名地址呢d野,有sample.
而28c 就請睇清楚 5-8頁的注釋。

http://www.oro.gov.hk/cht/publications/debtor.htm

自己搞要
填妥《破產(表格)規則》的表格3 “債務人破產呈請書” 和《破產(表格)規則》的表格28C “資產負債狀況說明書(債務人呈請)”

自己搞唔搞得掂,視乎案件複雜程度。有d案件,可能破前有資產轉移等等。又或者破前剛借一大筆錢。咁真係要搵律師。
自破是否真係咁難,咁危險??還請去破署望一下。
贊成樓上師兄睇法,參考破產管理局 個網址後如還有不明白可開Post發問,
不過在處理破產上被彈很麻煩是其一,
其二不小心報錯/報少左野,有機會被破產署話你呃佢,可以係刑事。
所以自己覺得攪唔掂D文件,最好比多少少錢搵律師搞。
注意一點係:坊間好多處理破產的會計顧問/債務顧問/會計事務所質素和收費差參不齊,
有些更是黑店,以幫你為名,宰你為實!
要小心提防,以免因小失大。
我勸你唔爭在駛多少少嘞.一旦被法院因材料不足被彈,就係好大鑊既一件事.
不過假如堅持自己攪,就參考 破產管理局 個網址啦.